U izradi projekti

Investicije teške 450 milijuna kuna: Na Liburniji za par godina 80 kilometara novih cjevovoda

Marina Kirigin

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Projekti su priprema za 2017. godinu, kada kreće veliki ciklus izgradnje, čija se vrijednost za aglomeraciju na Liburniji procjenjuje na 450 milijuna kuna. Njegova će realizacija građanima čitave Liburnije osigurati kvalitetniju vodu i bolje pročišćavanje otpadnih voda, rečeno je na presici Liburnijskih voda



JURDANI  Liburnijske vode trenutno projektiraju 80-ak kilometara novih instalacija u vodoopskrbi i odvodnji. Od toga je oko 13,1 milijuna kuna ugovorena vrijednost te projektne dokumentacije, a 9,5 milijuna kuna tvrtka će dobiti bespovratnih sredstava zahvaljujući Hrvatskim vodama, Globalnom fondu za zaštitu okoliša (GEF) i Ministarstvu poljoprivrede. Sve to velika je priprema za 2017. godinu, kada kreće veliki ciklus izgradnje na području Liburnije.


Vrijednost projekta koji se procjenjuje za aglomeraciju na Liburniji je 450 milijuna kuna, a s realizacijom projekta građanima čitave Liburnije bit će osigurana kvalitetnija voda i bolje pročišćavanje otpadnih voda, rečeno je jučer na press konferenciji u Liburnijskim vodama, koja je sazvana na temu financiranja projekta vodnih građevina vodoopskrbe i odvodnje iz EU fondova. Tom prigodom ponovno je istaknuto da je vodoopskrbnim sustavom pokriveno više od 99 posto područja Liburnije, a da će realizacijom ovog projekta i pokrivenost odvodnje sa 60 porasti na 80 posto.


Stoljetni cjevovodi


– Liburnijske vode se pripremaju po vodno-komunalnim direktivama još kroz projekt Jadran koji je počeo 2003. godine, kada je izgrađen cijeli sustav. U završnoj fazi toga projekta Jadran radimo Studiju izvedivosti i projektnu dokumentaciju i kroz taj projekt nam je odobrena darovnica Globalnog fonda za zaštitu okoliša u iznosu od 2,2 milijuna kuna, a 1,6 milijuna kuna dobivamo još bespovratnih sredstava od države i Hrvatskih voda. Vrijednost ugovorene dokumentacije iznosi 7,4 milijuna kuna. Kroz taj projekt, osim studije, financira se i 25,5 kilometara kanalizacije u Opatiji, urbani dio grada i uređaji za pročišćavanje drugog stupnja. Na području Općine Matulji će se projektirati sekundarna kanalizacija u dužini 12,5 km i na području Lovrana u dužini od 8 km. Pored toga na području Lovrana ćemo projektirati i vodoopskrbu za naselje Kali.




Ono zbog čega smo danas ovdje je taj operativni program zaštite okoliša iz EU fondova gdje nam je odobreno 5,5 milijuna kuna, od čega je oko 4,7 milijuna bespovratnih, i kroz to bi se projektirali kanalizacija za Jušići i Bregi u dužini od 15 kilometara i rekonstrukcija transportnih cjevovoda Učke u dužini 16,5 kilometara. Cjevovodi su stari stotinjak godina i stvaraju velike gubitke, tako da će ovim projektom biti značajno smanjeni gubici u vodoopskrbi. S obzirom da prolaze kroz vodozaštitno područje, a prema EU smjernicama je važno sačuvati kvalitetu vode, u dijelu Učke, kod Poklona, napravila bi se sanitarna kanalizacija.


U Mošćeničkoj Dragi rekonstruirao bi se i proširio sustav sekundarne kanalizacije i vodovoda u dužini od četiri kilometra, izgradile crpne stanice te bi to područje kvalitetnije opskrbili vodom, istaknuo je Miodrag Šarac, rukovoditelj razvoja investicija u Liburnijskim vodama, a direktor Ervino Mrak govorio je o europskim direktivama koji se moraju ispoštovati.



Danko Holjević, direktor Hrvatskih voda, ponovio je da je cilj ulaska u EU i što efikasnije koristiti sredstva koja su nam bespovratno na raspolaganju. – Pred nama, Ministarstvom poljoprivrede, Hrvatskim vodama i komunalnim društvima,  je vrlo ambiciozan zadatak. Liburnijske vode su primjer dobre prakse efikasnog korištenja. Što to znači? Tijekom ove godine, da bi se povlačila sredstva iz EU fondova, raspisuju se javni pozivi. Dva su javna poziva raspisana od strane ministarstva, na koja se prijavljuju komunalna društva. Prvi poziv se odnosio na korištenje sredstava za pripremu projektne dokumentacije, od čega su Liburnijske vode dobile za izradu projektne dokumentacije 5,6 milijuna kuna. Drugi javni poziv za izgradnju manjih sustava je u tijeku. Liburnijske vode na njega su prijavile projekte u vrijednosti 14 milijuna kuna. Temeljem javnog poziva provodi se bodovanje po propisanim kriterijima, a prema sadašnjim saznanjima vrlo je vjerojatno da će ovaj iznos od 14 milijuna kuna biti odbren za Liburnijske vode, što će opet pokrenuti i premostiti period dok se ne odobri cjelokupni  europski projekt za ovo područje, zaključio je Holjević.


Niz direktiva


– Obzirom da smo ušli u EU, imamo i niz obaveza. Pristupanje u članstvo EU uvjetovano je prihvaćanjem svih prava i obveza na kojima se zasniva EU i njezin institucionalni okvir. Tijekom pristupnih pregovora s Europskom komisijom, RH je zatražila prijelazna razdoblja za provedbu vodno komunalnih direktiva, odnosno Direktive o kakvoći voda namijenjenih za ljudsku potrošnju i Direktiva o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda. To su prijelazna vremenska razdoblja za potpuno ispunjenje obaveza iz navedenih direktiva i nakon pristupanja u članstvo EU-a.  Kako bi sve napravili u što bližem i kraćem vremenu, tvrtka Liburnijske vode se aktivirala, odnosno njezini vlasnici, četiri JLS-a s Liburnije – Grad Opatija, općine Matulji, Lovran i Mošćenička Draga, te su nam dali zeleno svjetlo da uđemo u ovaj program rada. Po pitanju aglomeracije na području Liburnije, bile su zamišljene dvije aglomeracije. Jedna je Opatija-Lovran-Matulji koja bi trebala biti dovršena do 2018. godine, i druga Mošćenička Draga koja bi trebala biti dovršena do 2023. godine. U međuvremenu je izrađena studija izvedivosti koja je dokazala neopravdanost aglomeracije Mošćenička Draga pa se ona spaja na aglomeraciju Opatija-Lovran-Matulji.  To znači da se centar Mošćeničke Drage spaja tlačnim vodom i crpnom stanicom na postojeću kanalizaciju u Medveji. Obaveze nastale iz vodno-komunalnih direktiva su i prilika Liburnijskim vodama da pristupe strukturnim i kohezijskim fondovima EU, a kroz dva dosadašnja programa povukli smo značajna sredstva, rekao je Mrak.