To se zove vjernost

Gošća za Guinnessa: Vitalna Talijanka Marion Spiero već 81 godinu ljetuje u Opatiji

Marina Kirigin

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Vitalna Talijanka rođena u Mađarskoj, kći direktora riječke rafinerije Romsa, još kao djevojčica počela je dolaziti zbog zdravstvenih problema u ovo poznato klimatsko lječilište. Na kupalištu Angiolina imali su svoju kabinu, a tu je naučila i plivati. Pune 73 godine odsjedala je u »Kvarneru«, a ostalo u privatnom smještaju



OPATIJA  Ovo je za Guinnessovu knjigu rekorda – komentirali su novinari nakon što je u prostor ušla Marion Spiero. I zaista je, po mnogočemu.  Devedesetčetverogodišnja, vrlo vitalna i lucidna Talijanka rođena u Mađarskoj, gošća je Opatije punih osam desetljeća, točnije  osamdeset i jednu godinu. Sedamdeset i tri godine odsjedala je u najstarijem hotelu na Jadranu, opatijskom »Kvarneru«, a preostale godine bila je gošća u privatnom smještaju. Gospođa Spiero živi u Milanu, a rođena je u Budimpešti 1922. godine. Iako je u novinarskom pozivu za druženje s gošćom stajalo kako je Marion Spiero vjerna Opatiji 75 godina, na zakazanom druženju pod kristalnim lusterom u hotelu Kvarner ona je taj podatak ispravila.


– U Opatiju dolazim 81 godinu. Moj otac je bio direktor riječke rafinerije Romsa, tako da je često boravio u Opatiji i Rijeci. Kao mala imala sam zdravstvenih problema i tada je liječnik iz Budimpešte sugerirao mojim roditeljima da što češće borave u poznatom klimatskom lječilištu, u Opatiji. Otad sam se redovito kupala na kupalištu Angiolina, gdje smo imali i  svoju kabinu, a ovdje sam naučila i plivati. Kasnije sam studirala arheologiju i egiptologiju u Budimpešti, ali u vrijeme rata odselila sam s prijateljima u Milano, gdje i danas živim, priča gospođa Spiero. 


»Limeni kat« ruglo


– Cijelu godinu veselim se ljetu, kada ću doći u Opatiju, uživati u njenoj ljepoti arhitekture, parkova i šetnicama, a osoblje hotela »Kvarner« smatram svojom pravom obitelji i Opatiju svojim pravim domom,  rekla je Marion Spiero koja je više od sedam desetljeća vjerni gost najstarijeg hotela na Jadranu u kojem na prvom katu ima svoju sobu  u kojoj boravi po mjesec i pol dana. Ranijih godina dolazila je i za Uskrs, no sada uglavnom ljeti, kada dane provodi plivajući i u šetnji lungomarem, što je očigledno i iz njezinog preplanulog tena. Uz čitav niz pohvala za Opatiju, njezino uređenje, Marion Spiero ipak je istakla i nekoliko nedostataka. Zasmetala ju je nadogradnja hotela Kvarner, četvrti »limeni« kat hotela za koji smatra da odudara od stila i da predstavlja ruglo, i zaključila kako se »ovakvom štednjom potrošilo više«. Požalila se i na buku s kupališta Lido i s nekih drugih opatijskih terasa, dodajući »kako se u Opatiji više ne može odmarati kao nekad«.




Marion Spiero u kratkim je crtama ispričala svoju bogatu životnu priču, ali i razlog zašto je otišla iz Mađarske živjeti u Italiju.


Razumije hrvatski


– Studirala sam u Budimpešti arheologiju  i egiptologiju i bilo je predivno. Međutim, jednoga dana napao me jedan Rus i povukao za kosu i upitao me da li sam upisana u komunističku partiju. Nikada nisam imala veze ni s partijom ni politikom, a nakon toga otišla sam iz Mađarske, objasnila je vjerna gošća i dodala kako je to i jedan od razloga zašto nije naučila hrvatski jezik.



– Vi ste prava dama Opatije, koja na najljepši način priča priču opatijskog turizma. Želim Vam još puno ugodnih trenutaka  i bilo bi mi izuzetno drago da budete gošća na Bečkom balu koji će se ovog rujna održati u Opatiji, rekao je Dujmić za druženja s opatijskom gošćom u Kristalnoj dvorani hotela »Kvarner«.



– Nikad nisam naučila hrvatski jer mi se nije sviđala okupacija Rusa,  to me odvratilo i od učenja slavenskih jezika,  rekla je Marion koja ipak razumije podosta hrvatskih riječi.


Na 81 godinu dugoj vjernosti gradu pod Učkom gospođi Marion Spiero zahvalio se gradonačelnik Opatije i predsjednik Turističke zajednice grada Ivo Dujmić te je pozvao na Bečki bal. Na sedam desetljeća dugoj vjernosti hotelu »Kvarner« zahvalila se direktorica hotela Sandra Marcel Tomašić i  šef recepcije Boris Štanc. Pismo zahvale gospođi Marion uputio je i direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić, koji je naglasio kako se njezina priča savršeno uklapa u bogatu povijest turizma Hrvatske, a koje je  zaključio rečenicom:


»Postignućem gospođe Marion malo tko se može pohvaliti, ona je zasigurno među najvjernijim stranim gostima u Hrvatskoj«.