Nesvakidašnja promocija

Geocaching njemačke “lovce na virtualno blago” doveo na Učku

Marina Kirigin

Riječ je o internetskoj igrici koja prelazi iz virtualnog u realni svijet, a koja je dijelom bila i razlogom dolaska Nijemca Ralpha Richtera sa svojom obitelji u Opatiju 



OPATIJA, UČKA Prešli su više stotina kilometara, odsjeli u opatijskom hotelu, a potom otkopali »blago« na Učki. Ovdje se ne radi o snimanju novog avanturističkog filma, ili strateškoj igrici koju igrate dok sjedite u svojoj sobi za kompjutorom. Riječ je o geocachingu – internetskoj igrici koja prelazi iz virtualnog u realni svijet, a koja je bila i jedan od razloga dolaska Nijemca Ralpha Richtera sa svojom obitelji u Opatiju. Igrica je to koja navodi na putovanja svijetom u potrazi za »blagom«, koja motivira na informiranje i učenje o kraju kojeg se posjećuje tako što se igračima postavljaju pitanja na koja su dužni odgovoriti kako bi otišli korak dalje ili do drugog »blaga«. To je dosad svakako jedna od najoriginalnijih turističkih promocija nekog kraja za koju mnogi turistički djelatnici još nisu čuli, a koja bi s obzirom na broj prijavljenih on-line igrača, njih više milijuna iz cijelog svijeta, mogla postati vrlo značajnom. 



   Pomoćnik njemačkim »lovcima na blago«, Opatijac Milovan Šepić kaže kako bi članovi obitelji Richter uspjeli sve obaviti i bez njega zahvaljujući tabletu sa GPS-om koji im omogućava vrlo preciznu lokaciju kutijice sa šifrom. 


    – Kada smo se našli na Učki na tabletu se pojavila slika česme i bilo je napisano koliko je ona udaljena od blaga. Uz pomoć GPS-a dobili smo točnu lokaciju. Ispod kamena izvukli »blago« u kojem je bila šifra koju je potrebno ukucati za nastavak igre, a s kojom se otvara deset pitanja o kraju u kojem se nalaziš. Tako primjerice u Veloj Dragi odgovori na pitanja uglavnom su se mogli isčitati na tamošnjim poučnim pločama, a bili su vezani uz planinara, prirodu… – pojasnio je Šepić, koji je kao dugogodišnji turistički djelatnik svjestan činjenice da ova igra predstavlja odličan vid promocije turističkoga kraja.





    – Moj posao je takav da puno putujem svijetom. Tako da u Opatiju nisam stigao isključivo zbog igrice, ali kada sam se tu našao sa svojim sinom, koji je također igrač, odlučio sam potražiti »blago« u Opatiji i na Učki te odgovoriti na postavljena pitanja. U tome mi je pomogao moj novi opatijski prijatelj Milovan Šepić s kojim sam otišao na Učku i uspjeli smo pronaći kutijicu iz koje sam uzeo šifru i ostavio svoje podatke, te sve vratio pod kamen gdje je i bilo – govori Richter koji kaže kako i u Rijeci, te u još nekim dijelovima Liburnije postoje, skrivene kutijice sa šiframa, no kako on za ovog putovanja nije stigao obići sve navedene točke regije.    Gospodin Richter na igricu se »navukao« još 2007. godine. Tada je kupio GPS za svoj automobil, a u potrazi za mogućnostima koje nudi ta tehnika naišao je na geocaching. Od tada je prijavljeni igrač, a dosad je već kutijice sa šiframa pronašao diljem svijeta – u Španjolskoj, Andori, Švedskoj, Srbiji, Slovačkoj, Americi, ali najviše njih u Njemačkoj odakle i dolazi. 

    – Pitanja po otvaranju šifri su raznolika i njihove odgovore potrebno je pronaći u okolini u kojoj se nalaziš. Za učkarska pitanja pomoć smo sin i ja dobili od Milovana Šepića i uspješno izvršili zadatak, ali i podosta naučili o vašem kraju – zaključio je Richter.