Grad Opatija

Druga strana “zdravog života” u Opatiji: Ni uz dvije dvorane svi školarci nemaju tjelesni

Marina Kirigin

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Uz školsku dvoranu i novu sportsku dvoranu »Marino Cvetković« koje su udaljene 50-ak metara jedna od druge, učenici četvrtih razreda OŠ »Rikard Katalinić Jeretov« nemaju pristup dvorani, a njihov sat tjelesnog ovisan je o vremenskim uvjetima - napisala je majka dvoje opatijskih školaraca



OPATIJA Majka sam dvoje školaraca, i jedno od njih je krenulo u četvrti razred, što znači u »veliku« školu u Opatiji. Ostala sam prilično iznenađena kada nam je rečeno da »četvrtaši« nemaju pristup dvorani, već tjelesni održavaju ispred škole na betonskom igralištu. Po kiši tjelesnog nema, a razrednica je naglasila da će ponekad učitelj tjelesnog, kad je lijepo vrijeme i njegovi učenici mogu ići van, prepustiti dvoranu nekom od četvrtih razreda.


Dakle, da sumiram, uz dvije dvorane pored osnovne škole, jedne školske i nove sportske dvorane »Marino Cvetković« udaljene 50-tak metara, učenici četvrtih razreda Osnovne škole »Rikard Katalinić Jeretov« nemaju pristup dvorani, a njihov sat tjelesnog ovisan je o vremenskim uvjetima. Ima li to ikakve veze sa zdravim razumom? Neki dan kada sam pročitala intervju ravnatelja škole s hvalospjevima, para mi je krenula na uši.



Apsurdna situacija u kojoj djeca na satu tjelesnog odgoja za kišnog dana sjede u razredu i gladaju TV pored dvije dvorane najvjerojatnije je samo razultat premalog interesa da se problem riješi, pa tako ni ne čudi reakcija ravnatelja škole koji zbog problema iznesenog u javnosti novinare upućuje da se obrate, odnosno problem riješe putem školskih tijela, navodeći pritom sljedeće: »Pravo mjesto službenih pritužbi su: Vijeće roditelja Škole, Školski odbor Škole«.





Ravnatelj traži »pečat kuće«


Ravnatelj kaže kako Grad Opatija ulaže 2,3 milijuna kuna u nadstandard škole iz proračuna, a djeca nemaju tjelesni uz dvije dvorane koje smo jako dobro platili. Dalje, nemaju tanjura za marendu, nego nose one papirnate ručnike umjesto tanjura. I da završim, djeca nemaju pristup dvorani, ali moraju imati tenisice za dvoranu kad taj učitelj dozvoli da uđu (kad je vani lijepo vrijeme, da naglasim) – onda moraju imati posebne tenisice. Pošto moje dijete ne trenira nikakav dvoranski sport, moramo imati posebne tenisice za taj eventualni posjet dvorani – stoji u pismu roditelja učenika opatijske škole koje govori o apsurdnoj situaciji u opatijskoj školi.


Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Opatije predsjednik Liburnijske stranke Nikica Pažin također je postavio pitanja vezana uz aktualnu temu koja nije nova, već je samo aktualizirana zbog početka školske godine i nove generacije koja se suočila sa starim problemom.Zbog čega učenici četvrtih razreda nemaju nastavu u dvorani škole i je li ikada upućen zahtjev Upravi sportske dvorane »Marino Cvetković« ili Gradu Opatiji sa zahtjevom za korištenje dvorane, samo su neka od pitanja na koja opatijski ravnatelj škole Fredi Glavan nije želio odgovoriti.

Rekao je kako će na pitanja odgovoriti gradskom vijeću, a na službeni novinarski upit poslao je sljedeći odgovor: »Molim Vas, pošaljite mi službeni upit s Vašim potpisom, potpisom glavnog urednika gospodina Nenada Hlače i pečatom kuće koju zastupate na adresu: Osnovna škola »Rikard Katalinić Jeretov« Opatija, Nova cesta 53, 51410 Opatija. Također Vas molim da mi pošaljete jasne dokaze o tome da se upravljanje Školom ne provodi u skladu s važećim zakonima RH i profesionalno. Ukoliko raspolažete pismom o tome što ste napisala, molim Vas da ga priložite uz isti službeni dopis…«.


Potrebna bolja komunikacija


Na pitanja vijećnika Nikice Pažina, gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić na nedavnom Gradskom vijeću odgovorio je kako će ravnatelj škole i voditelj opatijske sportske dvorane pisanim putem odgovoriti na postavljena pitanja, kako vjeruje da će malo bolja komunikacija sve riješiti i kako dvoranu mogu koristiti svi.


Direktor »Opatije 21« (tvrtke koja upravlja sportskom dvoranom) Mladen Sinožić na pitanje je li mu ikada poslan zahtjev za korištenje dvorane od strane škole, odgovorio je da nikada nije zaprimio ni službeni ni neslužbeni dopis, iako mu je poznat aktualni problem kao roditelju učenika koji pohađa opatijsku školu. Sinožić je spreman sjesti za stol s ravnateljem s kojim je, kaže, dosad korektno poslovno surađivao i pokušati naći rješenje za učenike škole.