Ulaganja u dječji svijet

Deset godina projekta “Opatija – grad prijatelj djece”

Marina Kirigin

Svečanost za djecu i odrasle jučer u UP Jurja Šporera / Snimio Marin ANIČIĆ

Svečanost za djecu i odrasle jučer u UP Jurja Šporera / Snimio Marin ANIČIĆ

Standard djece u Opatiji nije lako ocijeniti. Ima djece čiji je standard 10 i one koja imaju standard 4-5 – rekla je Škorić, predsjednica Koordinacijskog odbora



OPATIJA Dječja igrališta (ukupno 29), plaža Tomaševac, Skate park, centar Happy time, sportsko-rekreativne aktivnosti, baby sitting, Dječje gradsko vijeće, susreti Dječjih vijeća Hrvatske, pomoć djeci s teškoćama, program smanjenja dječjeg siromaštva, program »Mama i beba u formi«, defektološki kabinet, uređen prilaz školi, mjerač brzine na cesti blizu škole, sportska dvorana, Opatijski dječji dan…. – rezultati su akcije »Gradovi i općine – prijatelji djece« koju je 1999. pokrenuo Savez Društva Naša djeca Hrvatske, a u koju se Grad Opatija uključio u svibnju 2000. godine.


 Pet godina kasnije, Opatija je stekla titulu »grada – prijatelja djece« među prvima u Hrvatskoj, a centralnom svečanošću jučer je obilježen jubilej, deset godina od stjecanja titule.


Dječje gradsko vijeće


U UP Juraj Šporer, okupili su se svi oni koji su pokrenuli i poticali projekt. Nazočili su pomoćnik Ministra gospodarstva Vedran Kružić, predstavnici Grada, gradonačelnik Ivo Dujmić i njegovi zamjenici, dječja gradonačelnica Lea Leonarda Pašić, predstavnici Koordinacijskog odbora akcije, te škole i vrtića, vijećnici DGV-a…




– Najponosniji smo na Dječje gradsko vijeće, ali i na odrasle koji nam pomažu, zatim na stručne službe grada, te sve gradonačelnike koji su prepoznali vrijednost ove akcije – rekla je Sanja Škorić, a na pitanje  kako bi ocijenila standard malih Opatijaca dodala je:


– Uvijek može bolje i ima prostora za poboljšanje. Evo, uskoro će se graditi novi dječji vrtić. Sportska dvorana je tu, imamo dječja igrališta, a možda djeci najviše fali malo slobodnog vremena. Standard djece u gradu nije lako ocijeniti. Ima djece čiji je standard 10 i one koja imaju standard 4-5.



Proglašeni su i najbolji literarni i likovni radovi pristigli na natječaj »Moj život u Gradu Opatiji prijatelju djece«.  U konkurenciji učenika od 1. do 4. razreda nagrađena je Iva Mršić, učenica 4. c iz OŠ »Rikard Katalinić Jeretov«, za rad »Moja Opatija«. Patricia Ivančić, učenica 8.a iste škole, nagrađena je u konkurenciji učenika od 5. do 8. razreda za sastav koji nosi naziv »Tinejdžeri, »kutije« i Opatija«. Nagradu za likovni rad primila je Luna Ivanović iz petog razreda, te skupina učenika drugog razreda iz Ičića -Josipa Grčević, Rita Dervišević, Nensi Horvatić i Sara Perušić. U kategoriji djece predškolske dobi nagradu su primili opatijski vrtićari, polaznici skupine pripadnika talijanske nacionalne manjine i poludnevne grupe.



Ocjena za Grad – devetka


Standard grada kao jedinice koja ulaže u djecu sigurno je visok, koliko god znamo biti kritični činjenica je da Grad ulaže puno, i tu bi ocjena bila sigurno devetka. Međutim, činjenica je da u Opatiji zbog gospodarske situacije i malih primanja imamo sve više djece kojima treba pomoć u hrani, nabavci knjiga, odjeće i obuće. Zato smo krenuli s Ministarstvom socijalne politike, školom i Centrom za socijalnu skrb u program koji se zove Osiguranje prehrane u OŠ, za učenike čiji roditelji prelaze cenzus pa ne mogu do drugih oblika pomoći.