Novi napad na Katarinu Mažuran Jurešić

Crnković šokirao ravnateljicu Hrvatskog muzeja turizma

Marina Kirigin

Dok HDZ-ov vijećnik tvrdi da je »sto posto točno« da je program HMT-a ministarstvo poslalo na doradu, Katarina Mažuran Jurešić sve prozivke odlučno opovrgava



OPATIJA Opatijski vijećnik Goran Crnković (HDZ) na posljednjoj sjednici GV Grada Opatije ustvrdio je kako program rada Hrvatskog muzeja turizma koji je izradila nova ravnateljica Katarina Mažuran Jurešić »nije prošao na nadležnom ministarstvu pa je vraćen na doradu.« Osim toga, dodao je kako takav podatak ne govori u prilog da je u toj ustanovi načinjen pravi odabir. Ova vijest potpuno je zatekla i šokirala ravnateljicu HMT-a koja kaže da »o tome ne zna apsolutno ništa«. 


  – U šoku sam. Takva informacija trebala je prvo doći do mene. Apsolutno nitko me nije kontaktirao da mi kaže da je program odbijen ili da ga treba dorađivati. Nakon što sam vijest pročitala u novinama, nazvala sam Ministarstvo gdje su mi rekli da to nema veze s istinom. Ovakvi udarci su ispod svake razine – rekla je Katarina Mažuran Jurešić, a naknadno, po razgovoru s nadležnom osobom za muzejsku i galerijsku djelatnost u Ministarstvu, javila kako je tvrdnja vijećnika Crnkovića da je program Hrvatskog muzeja turizma odbilo Ministarstvo kulture »lažna i zlobna.«  

Crnković: Nazovite predsjednicu


– Muzej do danas nije dobio nikakvo očitovanje Ministarstva kulture o programu i strategiji koju je predložio. Na moj upit Ministarstvu, a nakon pročitane ove izjave u novinama, dobila sam izjavu da programi muzeja još nisu niti razmatrani na Muzejskom vijeću, a strategije muzeja jesu, od kojih niti jedna nije odbijena, niti može biti odbijena jer su Ministarstvo kulture i muzeji kojima je ono osnivač partnerske institucije koje zajednički utvrđuju prioritete i strategije – podrobno je razjasnila ravnateljica opatijskog muzeja, a moguće motive Gorana Crnkovića za ovakve izjave nije željela komentirati.   – Zaista ne znam što ovo znači i s kakvom je namjerom učinjeno – zaključuje Mažuran Jurešić. 

  Opatijski HDZ-ovac Goran Crnković koji u svakoj prilici nastoji braniti bivšu ravnateljicu Hrvatskog muzeja turizma Mirjanu Kos i za jučerašnjeg razgovora tvrdio je da je to što je rekao »sto posto točno«. 


  – Sto posto je točno da je program poslan na doradu. Nazovite predsjednicu Hrvatskog muzejskog vijeća u Ministarstvo kulture – rekao je Crnković, a na pitanje je li on od predsjednice HMV-a dobio informaciju, dodao kako »nije dužan i ne želi odati informatora«. Predsjednicu Hrvatskog muzejskog vijeća Dubravku Osrečki Jakelić jučer unatoč uzastopnim pokušajima nismo uspjeli dobiti, što znači da će službeno očitovanje po ovom pitanju još neko vrijeme ostati otvoreno.  

Tri dame za stolom


Katarina Mažuran Jurešić na mjestu ravnateljice opatijskog muzeja tek je nešto više od tri mjeseca, a u prvim predstavljanjima javnosti pokazala se vrlo otvorena za suradnju i spremna na rad. Takvu sliku o njoj imaju i njezine dvije suradnice, ravnateljica Festivala Opatija Rajna Miloš i Suzi Petričić koja je izabrana za novu direktoricu Turističke zajednice Grada Opatije. Naime, ove »tri opatijske dame« nedavno su sjele za zajednički stol kako bi se dogovorile o nekim važnim opatijskim projektima. 




  – Našle smo se nekoliko puta i razmišljale o zajedničkim programima za predstojeće razdoblje do maškara, a kako bi svaka od nas u jednom segmentu pridonijela da napravimo uspješne projekte. Riječ je o vrlo simpatičnoj i dragoj osobi spremnoj na suradnju koja se trudi dati najbolje od sebe. Nikad nisam ulazila u njen dio posla i pitala je za program HMT-a, već smo razgovarale o zajedničkim temama TZ-a, Festivala Opatija i HMT-a, o primjerice Festivalu čokolade. Našle smo zajednički jezik i nadamo se da će nas u svemu podržati i gradonačelnik – rekla je Rajna Miloš, koja smatra da bi u startu trebalo čovjeka podržati, a ne » poklopiti« prije vremena.