Lovranski dom obilježio 70 godina postojanja

Čak 900 obitelji želi posvojiti dijete, no zbog zakona svega tristotinjak djece može biti posvojeno

Srđan Brajčić

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Naša intencija je da djeca u domovima ostanu što kraće, te da oni postanu svojevrsni krizni,privremeni centar dok djeca ne pronađu adekvatnu zamjensku obitelj - kaže ravnateljica Suzana Mravinac 



Suzana Mravinac kaže da domovi paralelno rade i na promociji udomiteljstva, s obzirom na to da se velika većina djece ne može više vratiti u svoju obitelj. 


    – Takvoj djeci mi tražimo novi obiteljski dom, jer se pokazalo da je i to puno bolji oblik skrbi do njihove 18., to jest 21. godine života, nego što je to institucionalna. Institucija ne može pružiti ni taj ugođaj zamjenske obitelji, naglašava Suzana Mravinac.



    – Teško je govoriti o tome jesu li svi naši štićenici trajno hendikepirani. No, nakon dugogodišnjeg iskustva psihologa mogu ustvrditi da će ona djeca koja će do svoje 21. godine ostati u instituciji biti trajno hendikepirana – naglašava ravnateljica i kaže da je stoga važno raditi na pronalaženu udomitelja. 


    – U udomiteljskoj obitelji djeca će ipak steći neku privrženost. Koliko god se mi trudili u tome da djeci pružimo obiteljsko okruženje, njima će uvijek nedostajati njihovi roditelji. To ustanova ne može zamijeniti, niti nadoknaditi. Smisao doma je upravo u tome da on djeci pruži određenu ugodnost, dok ona ne pronađu svoje udomitelje. U tom smislu naša intencija je u tome da djeca u domovima ostanu što kraće, to jest da oni u dogledno vrijeme postanu svojevrsni krizni, privremeni centar dok djeca ne pronađu adekvatnu zamjensku obitelj. Bilo bi najbolje da djeca uopće ne moraju biti smještena u domu, već da odmah nađu posvojitelje, ali to se malo kad događa – kaže nam Suzana Mravinac. 


    Ravnateljica poručuje kako je danas u Hrvatskog svega tristotinjak djece spremno na posvojenje, dok je čak 900 obitelji spremno posvojiti dijete. Prema zakonu, većina djece ipak može biti samo udomljena.