Potraga za partnerima

Budućnost Dražine: U nekretnine bivše tvornice u Iki novi vlasnici planiraju uložiti 54 milijuna kuna

Slavica Bakić

Zaštićena tvornička zgrada iz 1905. godine u vrlo je lošem stanju / Foto Vedran KARUZA

Zaštićena tvornička zgrada iz 1905. godine u vrlo je lošem stanju / Foto Vedran KARUZA

Velikogorička tvrtka Gorica nekretnine izrađuje dokumentaciju za hotel 4+ kategorije vrijedan 20 milijuna kuna u prostoru bivše upravne zgrade s lijeve strane potoka, a »Ika 21« ima lokacijsku dozvolu za zdravstveno-turistički centar u zgradi bivše tvornice leda iz 1905. godine, ali traži potencijalnog partnera koji bi bio spreman investirati 4,5 milijuna eura u postojeće projekte



OPATIJA – Jedna od bitnih promjena u izmjenama i dopunama Urbanističkog plana uređenja naselja Ika – Oprić, koje su na javnoj raspravi do 13. veljače, odnosi se na područje Dražine, a time i na lokaciju bivše tvornice ribe čije su nekretnine, nakon što je tvrtka Rijeka Riba otišla u stečaj prije petnaest godina, dobile nove vlasnike. Prema zamisli urbanista i prema onome što je zapisano u Prostornom planu Opatije, Dražina bi u budućnosti trebala postati svojevrsno središte društvenog života Ike s ugostiteljsko-turističkim i »pratećim sadržajima«, a prema sadašnjim zamislima vlasnika zgrada i zemljišta bivše tvornice, na tom bi prostoru bio izgrađen hotel s 4+ zvjezdice i zdravstveno-turistički centar površine veće od dvije tisuće četvornih metara.


Jedna od »kočnica« ostvarenja tih zamisli bio je upravo urbanistički plan jer je prema starom Zakonu o prostornom uređenju za to područje postojala obveza izgradnje detaljnog plana uređenja. No, novi je zakon tu obvezu ukinuo pa se uvjeti gradnje na tome prostoru definiraju izmjenom UPU-a. To bi, nadaju se potencijalni investitori, moglo ubrzati ostvarivanje njihovih planova, a u Gradu Opatiji potvrđuju da je upravo osnovna ideja izmjene plana da se tome području omogući realizacija investicija kojima se taj prostor uređuje i stvaraju nova radna mjesta.


Talijan odustao


Prostor pored potoka Banina, gdje je na desnoj obali 1905. godine izgrađena za tadašnje vrijeme suvremena tvornica leda, a na lijevoj 1912. godine s radom počela raditi praonica i glačaonica za potrebe ugostitelja s opatijske rivijere – temelji iz kojih će kasnije izrasti Tvornica ribljih konzervi »Ika« – danas je uglavnom prazan. Proizvodnja konzervirane ribe tu je zaustavljenja 1989. godine odlukom tadašnje Skupštine Općine Opatija kao »ekološki neprihvatljiva«. Posljednji čavao u lijes tvornice koja je nekada konzerviranu ribu izvozila u sedamdesetak zemalja na svim kontinentima, zabijen je kada je 2002. godine otišla u stečaj tvornica Riba Rijeka, u čijem je sastavu tada bila i tvornica u Iki. Tvornička zgrada s dvorištem i tvorničkim dimnjakom (bivša tvornica leda) s desne strane potoka, kao i nekretnine s lijeve strane gdje se nalazila upravna zgrada, poslovna zgrada i skladišta, s pripadajućim zemljištem – sve se to našlo na javnoj dražbi i kroz godine dobilo nove vlasnike, koji su ih kupili po cijenama znatno nižim od onih početnih.




Prvu nekretninu, zgradu bivše tvornice leda i dvorište ukupne površine 1.466 »kvadrata« te tvornički dimnjak i livadu površine 40 četvornih metara, 2011. godine kupila je tvrtka Ika 21 iz Mošćeničke Drage za 1,8 milijuna kuna. U tri godine koliko je Riba Rijeka pokušavala prodati ove nekretnine, održano je petnaestak dražbi, a na kraju je prodana za petinu početne cijene. Iza tvrtke Ika 21 stajao je talijanski kapital, a namjera talijanskog investitora bila je napraviti nešto što će se oslanjati na ponudu zdravstvenog turizma Kvarnera. Tako je nastao projekt koji predviđa da se zgrada sa secesijskim pročeljem, izgrađena 1905. i adaptirana 1985. godine u tvornicu ribljih konzervi, pretvori u zdravstveno-turistički centar s 11 ordinacija te smještaj s 40 ležajeva u sedam soba i osam apartmana s restoranom, otvorenom i natkrivenom terasom te polivalentnom dvoranom za 100 osoba. Osim toga, predviđeno je i uređenje wellness i spa zone te prateći sadržaji kao što su ljekarne, dućani, banka…


No, kako je to u Hrvatskoj praksa, trebalo je puno vremena da se ishoduju sve potrebne dozvole i suglasnosti budući da je, između ostalog, riječ o zgradi koja je pod zaštitom. U međuvremenu se i u Italiji promijenila situacija pa je talijanski investitor odlučio izaći iz projekta i sve prepustio hrvatskim partnerima, pristajući da bude isplaćen kad se projekt realizira.


Hotel 4+ kategorije


Tada je krenula potraga za novim ulagačem koji bi bio spreman osigurati oko 4,5 milijuna eura, na koliko je procijenjena vrijednost ove investicije za koju je ishodovana i pravomoćna lokacijska dozvola koja vrijedi sve do sredine 2018. godine.


– Jedna talijanska grupacija pokazala je interes i već počela razvijati i projekte, ali budući da je ovu investiciju vezala uz projekt izgradnje garaže u Opatiji, a to je u međuvremenu propalo, odustali su i od ovog projekta koji je danas u visokom stupnju pripremljenosti. Ako bi netko pokazao interes za njega, vrlo brzo bi mogao ishoditi građevinsku dozvolu i krenuti u adaptaciju i izgradnju – kaže odvjetnik Milorad Stanić koji zastupa tvrtku Ika 21, čiji je vlasnik Mladen Sinožić, aktualni direktor gradske tvrtke Opatija 21, na njega prenio sve ovlasti. Ika 21 je, prema Stanićevim riječima, spremna i prodati nekretninu, bilo samo kao objekt ili trgovačko društvo u cjelini, ali spremna je i na partnerstvo te s potencijalnim partnerima dogovarati namjenu budućega prostora. Kada se konačno čvrsto odrede uvjeti gradnje izmjenama UPU-a i ta potraga za investitorima mogla bi biti olakšana, nada se Stanić.



Predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Ika Igor Sablić potvrdio nam je da je u kontaktu s investitorima iz Velike Gorice i, prema njegovim riječima, »traži se rješenje da kupac upravne zgrade kupi i preostali dio bivše tvornice gdje su sada dva mehaničara, jedan autoelektričar i salon«.


– Mjesni odbor upoznat je sa svim planiranim investicijama i nada se da će realizacija svih projekata krenuti što prije, čim izmjene i dopune Urbanističkog plana koji definira gradnju na tome području budu prihvaćene – kaže Sablić.



Velikogorička tvrtka Gorica nekretnine, koja se bavi izgradnjom i prodajom te posredovanjem u kupoprodaji i najmu nekretnina, nema problema s pronalaskom novca za planiranu investiciju u bivšu poslovnu zgradu s lijeve strane potoka Banina. Kupila ju je od Ribe Rijeka u stečaju lani u travnju na javnoj dražbi za 1,7 milijuna kuna, što je manje od polovice utvrđene vrijednosti ove nekretnine, procijenjene na 3,9 milijuna kuna. Kao i u slučaju nekretnina s druge strane Banine, i ovdje je u godinu dana održano više javnih dražbi dok se konačno na devetoj, zakazanoj za 4. travnja 2016. godine, nije pojavila tvrtka iz Velike Gorice.


– Predmetnu nekretninu u Iki od bivše tvrtke Riba Rijeka smo kupili za sebe, odnosno za proširenje djelatnosti tvrtke. U tijeku je izrada dokumentacije za predviđeni budući hotel 4+ kategorije, usklađen s prostornim urbanističkim planom Ike. S obzirom da se još usklađuje projektna dokumentacija, ne možemo iznijeti točne sadržaje objekta, ali zasigurno planiramo izgraditi moderan objekt, kako i priliči lokaciji i sve većoj potražnji jače kategorizacije. Za novi objekt predviđena je investicija od oko 20 milijuna kuna – odgovorio je Jasmin Nuković, direktor Gorica nekretnina na pitanje što njegova tvrtka namjerava učiniti s kupljenim nekretninama.


– Cijeli projekt usklađujemo s urbanističkim planom Ike te u konzultacijama s nadležnima, predsjednikom vijeća Mjesnog odbora Ika Igorom Sablićem, gradonačelnikom Opatije Ivom Dujmićem i drugim nadležnim tijelima kako bismo uskladili projekt na svestrano zadovoljstvo, s time da možemo naglasiti da smo naišli na vrlo susretljiv odnos i poziv na suradnju od navedenih nadležnih – zaključuje Nuković.


Sve do Stasbourga


Još ima nekretnina bivše tvornice s lijeve strane potoka čija se konačna namjena tek treba odrediti. Riječ je o poslovnoj zgradi u kojoj se danas nalazi salon namještaja 2MD te skladištima i parkiralištu što se nalaze uz tu zgradu. Oko tih nekretnina vodio se sudski spor zbog vlasništva budući da je na temelju sporazuma iz 1948. godine, kada je tvornica nacionalizirana, Grad Opatija kao pravni sljednik polagao pravo na nekretnine. Riba Rijeka tužila je Grad još 2007. godine radi utvrđivanja prava vlasništva, ali je spor izgubila, odnosno potvrđeno je da su nekretnine vlasništvo Grada. Tvrtka u stečaju podnijela je tužbu i Ustavnom sudu, ali je ta žalba odbačena. Odbor i Skupština vjerovnika Ribe Rijeka odlučili su se i za tužbu Europskom sudu za ljudska prava u Strasborugu. »Prema informacijama kojima raspolaže Grad Opatija sa Skupštine vjerovnika održane 10. lipnja 2016. godine tužba sudu u Strasbourgu koju spominjete je – odbačena«, odgovorili su nam iz gradske uprave te za više informacija uputili na adresu stečajne upraviteljice, koja je na naš upit prije nekoliko dana odgovorila mailom u kojemu nas izvješćuje da je »bolesna i trenutačno ne radi«.


Na pitanje što Grad namjerava s ovim nekretninama, iz Grada Opatije su odgovorili da se ona »trenutno iznajmljuje, a namjene su određene važećom prostorno-planskom dokumentacijom«. »Ukoliko se pojavi investitor s pismom namjere, kao i u slučaju za sve druge nekretnine u vlasništvu Grada, procedura je takva da se napravi stručna procjena vrijednosti nekretnine za koju postoji interes, potom se raspisuje javni natječaj kojim se oglašava prodaja, a na koji se mogu javiti svi zainteresirani, potencijalni investitori«, odgovaraju iz Grada na pitanje namjeravaju li prodati te nekretnine.


Posljednja čestica


Ovih dana na javnoj dražbi prodavala se i zemljišna čestica od 431 »kvadrata« koja se nalazi iza tvorničkog dimnjaka, dvadesetak metara iznad zgrade koja je u vlasništvu »Ike 21«, na strmom terenu, obrasla šumom i raslinjem. Čestica ima samo pješački prilaz, a izmjenama UPU-a ta čestica nalazi se u zoni buduće ulice. Početna cijena na dražbi bila je 327 tisuća kuna, odnosno 758,38 kuna po četvornom metru, a je li je tko kupio i za koji iznos, za sada nam nije poznato.