Đir po gradilištima

Bageri u “akciji”: U Ičićima niče hotel, na Punta Kolovi dječji vrtić

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Jedino gradilište u Opatiji koje je tijekom cijelog ljeta bilo otvoreno i radilo se bez stanke, bilo je gradilište KTC-a na mjestu ex kina, objekta koji će se otvoriti već krajem 2016. godine. Tijekom ljeta 2017. Ičići bi mogli imati prvi veliki obiteljski hotel, a opatijska djeca novi vrtić za 18 mjeseci



OPATIJAJesen na opatijskom području, nakon što je zaključena glavna turistička sezona, kao i svake godine otvara sezonu radova. Osim gradilišta budućeg Kulturno-turističkog centra na mjestu bivšeg kina čiji se dovršetak predviđa do kraja godine, a radovi su se uz odobrenje i dozvolu nadležnih iz Grada Opatije odvijali neprekidno i tijekom ljeta, sva ostala gradilišta su zeleno svjetlo za dolazak teške mehanizacije, bagera i kamiona dobila od 15. rujna.


Tako su na temelju dobivene građevinske dozvole, Liburnia Riviera Hoteli u Ičićima započeli s izgradnjom prvog velikog obiteljskog hotela u mjestu koje je inače poznato po velikom broju privatnih iznajmljivača i do sada nije imalo ovakvih sadržaja.


Na lokaciji koja je svima vrlo dobro poznata, jer u Ičićima je, neposredno iznad obalnog puta tijekom »zlatnih vremena« postojao hotel, tj. motel s pripadajućim pomoćnim objektima, stari objekti su porušeni i sada žive još samo u sjećanjima, a bageri su započeli pripremati teren za izgradnju modernog objekta.





Radi lakše komunikacije građana i usklađivanja njihovih potreba s potrebama gradilišta i svih investicija na lokaciji Šetalište Carmen Sylva, otvoren je mobitel 099 392 3271, putem kojeg se mogu prijaviti eventualni problemi i dobiti informacije o mogućim rješenjima za vrijeme trajanja radova.


Na broj HEP-a 0800 300 412 može se nazvati u slučaju problema s opskrbom električnom energijom dok traju radovi.



Za zdravo odrastanje


Kako se može čuti od Ičićana, govori se da je budući hotel koji će nositi ime »Giorgio II«, s obzirom na sadržaje koje će nuditi, ali i jedinstvenu lokaciju, već sada izazvao velik interes na turističkom tržištu, te navodno mnogi planiraju baš u Ičićima provesti dio ljeta 2017. godine.


Među velikim investicijama, a ovdje se radi o gradilištu na Punta Kolovi, iznad Ville Vranješ, početkom prošloga tjedna označen je početak radova čiji je cilj da Opatija za 18 mjeseci dobije prvi moderan i suvremen dječji vrtić, prvi koji će biti izgrađen namjenski, baš za potrebe zdravog odrastanja najmlađih.


Na zemljištu u vlasništvu Grada Opatije, tako će se zahvaljujući gradskom novcu te pomoći u sufinanciranju Zajednice Talijana Opatije, Zajednice Talijana Rijeke i ustanove Universita popolare di Trieste, u prilično kratkom roku realizirati jedna od financijski najvećih investicija na području PGŽ-a koju realizira lokalna samouprava, a ukupna vrijednost radova iznosi 30.902.468,84 kune bez PDV-a, odnosno s PDV-om 38.628.086,05 kunu.


Kako je poznato, sredstva za izgradnju suvremenog Dječjeg vrtića Opatija osigurana su prodajom dioničkog udjela u vlasništvu LRH-a Cavtat. Kada vrtić bude dovršen, u 12 odgojnih skupina bit će mjesta za približno 200 mališana u jasličkim i vrtićkim skupinama. Novi vrtić će imati pet objekata te zeleni krov sa solarnim kolektorima, a vodit će se računa i da hortikulturno uređenje bude u skladu s potrebama vrtića i njegovih polaznika.


Do polovice prosinca, život u znaku infrastrukturnih radova i prometnih poteškoća prevladavat će u ulici Šetalište Carmen Sylva gdje su također započeli radovi koje vode tri investitora i to HEP OPS Elektroprimorje Rijeka, Liburnijske vode i Grad Opatija.


Spomenuti radovi se izvode u dužini od 750 metara, počevši od završetka dijela ulice koji je rekonstruiran prije četiri godine, pa do spoja sa stubištem Put u Bregi. Kako bi se izbjegla višekratna kopanja, svi su se spomenuti subjekti dogovorili da usklade radove, pa će se paralelno odraditi pet investicija, te na kraju asfaltirati prometnica koja vodi do naselja Zora i svih drugih objekata u tom dijelu Opatije.


Milijuni pod zemljom


Ukupna vrijednost svih investicija iznosi gotovo 3 i pol milijuna kuna, a tijekom radova će se izgraditi novi TS Zora 2 s instaliranom snagom od 400 kW te kabelskom srednjenaponskom i niskonaponskom mrežom, zamijenit će se 450 metara vodovodnih kolektora, od početnog dijela ulice do Puta za Trbuhovac, kako bi se osigurala sigurna vodoopskrba na dijelu trase gdje dolazi do čestih pucanja cijevi i gubitaka vode, te izgraditi 150 metara kolektora sanitarne kanalizacije.


Također, zamijenit će se dio transportnih cjevovoda od VSC Opatija 2 do VS Opatija 3 u dužini od 200 metara, a kako se saznaje od nadležnih u Gradu Opatiji, na kraju će se asfaltirati ulica u cijeloj dužini zone zahvata, uz djelomična proširenja i nova ugibališta. Radovima će se poboljšati sustav odvodnje oborinskih voda kroz izgradnju više upojnih bunara i zamjenu većine cestovnih rubnjaka.