Tko jači, taj kvači

Zavrzlama u Rabu: Lučka kapetanija potjerala Dundovo s parkirališta

Ivor Balen

Snimio Ivor BALEN

Snimio Ivor BALEN

Odmah po odlasku gradske firme, na parkiralište na pomorskom dobru  vraćeni su tabla i djelatnik Lučke uprave. »Dundovo je moglo koristiti parkiralište sve dok 2013. nismo raspisali koncesiju. Oni nisu izabrani i pokrenut je spor. Dok se on ne riješi, Dundovo ne može koristiti parkiralište«, tvrdi ravnatelj  Vanja Debelić



RAB  Parkiralište u rapskoj luci, smješteno preko puta srednje škole, više nije u rukama tvrtke Dundovo u vlasništvu Grada Raba. Od prije nekoliko dana preuzela ga je Lučka uprava Rab, što je novo poglavlje u zavrzlami oko unosnog parkirališta, o kojoj je nedavno pisao Novi list. Dundovo je praktički potjerano s parkirališta odlukom Lučke kapetanije Rijeka, Ispostave Rab, o čemu je direktor Dundova Mirko Umiljenović izvijestio na Facebook stranici tvrtke.


– Poštovani sugrađani i dragi gosti, temeljem rješenja izdanog od strane Lučke kapetanije Rijeka Ispostave Rab, u potpisu kapetan Christian Grce, zabranuje se tvrtki Dundovo d.o.o. gospodarska uporaba, te uporaba u bilo koju drugu svrhu, na GRČ br.:1357 k.o. Banjol otok Rab, tlocrtne površine 765 metara kvadratnih, a koji u naravi predstavlja pomorsko dobro – dio Luke Rab. Rok izvršenja određen je odmah po primitku ovog Rješenja.


Kako je Umiljenović dalje obavijestio sve korisnike parkirališta poznatog kao »plato ispred škole Rab«, Dundovo više neće vršiti naplatu parkiranja.




– Dundovo d.o.o. je trgovačko društvo u vlasništvu Grada Raba i društvo koje poštuje zakone Republike Hrvatske te ćemo slijedom toga postupiti kako je izrečeno. Nadamo se da ćemo kroz upravni spor uspjeti dokazati nepravilnosti koje su nanesene našem Društvu koje kroz godinu zapošljava i do 120 naših sumještana i trudi se zadržati ljude na otoku, napisao je Umiljenović.


Upravni spor


Odmah po odlasku Dundova, na parkiralište se vratila Lučka uprava, odnosno njezina tabla i djelatnik. Preokret je to situacije odnedavno, kada su naplatu neko vrijeme paralelno vršili i Dundovo i Lučka uprava, sve dok djelatnici Dundova nisu fizički uklonili obavijesnu tablu Lučke uprave, na kojoj su bile napisane cijene parkiranja. Sada se na parkiralištu opet može vidjeti ta tabla, ali više nema table ni aparata za naplatu Dundova.  


Nesporazum između Dundova i Lučke uprave oko ovog parkirališta traje već nekoliko mjeseci. Budući da se parkiralište nalazi na lučkom području, u nadležnosti je Lučke uprave, a Dundovo ga koristi već godinama.


Godine 2013. proveden je natječaj za davanje parkirališta u koncesiju na kojem je pobijedila tvrtka MDM iz Čakovca, dok je ponuda Dundova tada odbačena jer je ocijenjeno da dokumentacija nije potpuna. Dundovo je uložilo žalbu i trenutačno je u tijeku upravni spor.


– Ne bih davao nikakve izjave dok traje upravni spor. Kada bude okončan, postupit ćemo prema rješenju koje bude doneseno, rekao je direktor Dundova Mirko Umiljenović nedavno, kada su njegovi djelatnici uklonili tablu Lučke uprave.



S obzirom da je spomenut u priopćenju direktora Dundova Mirka Umiljenovića, kapetana Christiana Grcea zamolili smo za komentar, odnosno za objašnjenje zašto je Dundovu onemogućena naplata parkinga. – Molim da se obratite glasnogovornici Ministarstva prometa, pomorstva i infrastrukture – rekao je Grce. Do zaključenja ovog broja odgovor iz Ministarstva nije stigao.


Revizija »okidač«


Sukobi oko parkirališta preko puta škole počeli su otprilike promjenom vlasti u Gradu, kada je HDZ preuzeo upravu umjesto SDP-a, no poklapaju se i s nepovoljnim nalazom Državne revizije, koji je prije nekoliko mjeseci dobila Lučka uprava Rab. Ravnatelj Lučke uprave Rab Vanja Debelić odbacio je spekulacije da je riječ o političkom sukobu i objasnio da je agilnost njegove ustanove u preuzimanju parkirališta povezana prije svega s nalazom revizije.


– Dundovo je moglo koristiti parkiralište sve dok 2013. nismo raspisali koncesiju sukladno zakonu. Oni nisu izabrani na natječaju i pokrenut je spor. Do rješavanja spora ne mogu ga koristiti oni, nego Lučka uprava, tvrdi Debelić.


Upravljanje ovim parkiralištem s oko 30 parkirnih mjesta unosan je posao. Prema nekim procjenama, u sezoni se mjesečno na njemu može ubrati oko 130.000 kuna, odnosno oko 500.000 kuna godišnje, što je konzervativna procjena. Moguće je da su prihodi i veći.