Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 6
Sutra: 9° 9° 6
17. veljače 2020.
U registru EU

Zaštita nakon dvije godine: Paški sir u probranoj europskoj košari

Zaštita nakon dvije godine: Paški sir u probranoj europskoj košari
Zaštita nakon dvije godine: Paški sir u probranoj europskoj košari
Autor:
Objavljeno: 26. studeni 2019. u 10:26 2019-11-26T10:26:23+01:00

Udruga proizvođača Paškog sira otoka Paga još 2017. podnijela je zahtjev, da bi sada Paški sir bio upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla EU-a

PAG - Isplatila se upornost i trud Udruge proizvođača Paškog sira otoka Paga: Europska komisija jučer je objavila da je Paški sir upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOI) te je tako postao 24. proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji. Proces zaštite naziva »Paški sir« započeo je u srpnju 2017. godine, kada je spomenuta Udruga podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake izvornosti pod nazivom »Paški sir«.

Zemljopisno područje proizvodnje Paškog sira obuhvaća područje otoka Paga i dva otočića, Maun i Skrda. Paški sir je ovčji sir tvrdog tijesta proizveden iz punomasnog ovčjeg mlijeka izvorne pasmine paška ovca, a mlijeko za proizvodnju Paškog sira dobiva se isključivo od paških ovaca uzgojenih na poluekstenzivan način, koje tijekom cijele godine borave na ograđenim pašnjacima unutar zemljopisnog područja proizvodnje. Specifičnost uzgoja paške ovce temelji se na njihovom cjelodnevnom boravku na pašnjacima te konzumaciji aromatičnog i ljekovitog bilja, što se odražava ne samo na količinu proizvedenoga mlijeka, nego i na njegov kemijski sastav i preradbene osobine.

Tekstura i okus Paškog sira ovise o njegovoj zrelosti. Relativno male dimenzije i masa od najviše 3,5 kg, odraz su tradicijskog načina proizvodnje koja se odvijala na obiteljskim gospodarstvima s relativno malim brojem ovaca, a time i ograničenim količinama mlijeka za sirenje. Kako u prošlosti nije bilo moguće kontrolirati uvjete dozrijevanja, sirari su uveli povremeno ručno pranje sira te premazivanja maslinovim ili nekim dugim biljnim uljem, što bitno utječe na karakteristike kore.

Uljenje sira obavlja se najmanje 4-6 puta tijekom faze zrenja, smanjuje njegovo isušivanje, a korištenjem isključivo biljnih ulja kora ostaje jestiva... Ovo je tek mali djelić podataka navedenih u specifikaciji proizvoda, a zahvaljujući kojima je i paški sir, pored preostala 23 hrvatska proizvoda, uvršten u europski registar.

Ukupno 24 proizvoda

Hrvatska sada ima 24 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registriran u EU-u kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Uz naziv Paški sir, registrirani su: Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinsko i Varaždinsko kiselo zelje, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski, Drniški i Dalmatinski pršut, Poljički soparnik i Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko i Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Slavonski kulen, Međimursko meso ‘z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Paška sol i Zagorski mlinci. EU znak zaštićene oznake izvornosti, odnosno zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.