Slučaj kampirališta Pušća

Zasad odgođena deložacija: Sud odlučio – Huljić do daljnjega ostaje u kampu

Robert Frank

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić

U zaključku o odgodi deložacije koja je bila zakazana sutra ujutro, sud daje državi 15 dana za pokretanje parnice radi proglašenja ovrhe nedopuštenom. Tako Zrinoslav Huljić zasad ostaje u posjedu kampa, aOpćina Omišalj morat će u parničnom postupku dokazati vlasništvo 



Općinski sud u Krku do daljnjega je odgodio deložaciju Zrinoslava Huljića iz Kampirališta Pušća, iako mu je zakup za taj kamp, koji je potpisao s Općinom Omišalj 2009., istekao još prošle godine. U svom zaključku o odgodi deložacije koja je bila zakazana za sutra ujutro u deset sati, Općinski sud u Krku kratko navodi kako se trećoj strani u postupku, Republici Hrvatskoj, daje rok za pokretanje parnice radi proglašenja ovrhe nedopuštenom.


Prevedeno s pravnog na običan jezik, RH mora u roku od 15 dana pokrenuti parnicu radi proglašenja ovrhe nedopuštenom, odnosno dokazati nedopuštenost predaje nekretnine od strane Zrinoslava Huljića u posjed Općini Omišalj. Tako Zrinoslav Huljić zasad i dalje ostaje u posjedu kampa, RH pokreće drugu parnicu za utvrđivanje prava vlasništva na nekretnini na kojoj se kamp nalazi, a Općina Omišalj, trenutno upisana kao jedini vlasnik, ne može ući u posjed kampa, već će u parničnom postupku morati braniti svoj upis otprije dvadesetak godina na 91 tisuću četvornih metara, na kojima se kamp nalazi.


Slučaj Kampirališta Pušća, sa zakupnikom kojem je istekao zakup i Općinom koja ga unatoč tome što je vlasnik zasad neuspješno želi izbaciti iz posjeda te po novim, drugačijim kriterijima raspisati novi natječaj za zakupnika, svoju je kulminaciju dosegnuo krajem prošlog petka. Načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović tada je Glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu prijavila otvorenu sumnju da građansko-upravni odjel DORH-a, kao i ŽDO i ODO u Rijeci, protežiraju Zrinoslava Huljića.  

Upletanje ODO-a


Po mišljenju Mirele Ahmetović, DORH ima zakonsku mogućnost pred nadležnim sudom pokrenuti postupak radi utvrđenja prava vlasništva na nekretnini na kojoj se nalazi Kampiralište Pušća, te u tom postupku pokušati dokazati vlasništvo, no neshvatljivo joj je i budi sumnju to što ODO u Rijeci istodobno traži da se spriječi Huljićeva deložacija iz kampa, a sve iz razloga što spor oko vlasništva nad tom nekretninom nije u nikakvoj korelaciji s činjenicom da je Huljić dužan vratiti posjed nekretnine Općini Omišalj. 




  Ona, naime, smatra da se DORH neosnovano upleo u ovrhu, odnosno prisilnu deložaciju Huljića iz Kampirališta Pušća. Korak dalje, indikativnim smatra što Huljića u tom dijelu zastupa odvjetnik Goran Frković, čija je majka zamjenica Glavnog državnog odvjetnika, a zadužena je upravo za građansko-upravni odjel. S druge strane, odvjetnik Goran Frković, koji zastupa bivšeg zakupnika Zrinoslava Huljića, kaže da je njegov obrt u 2013. i 2014. godini u državni proračun uplatio oko 700 tisuća kuna poreza na dobit i oko 580 tisuća kuna PDV-a.


Tvrdi kako bi zatvaranjem kampa dok se ne riješi imovinsko-pravni spor između Općine i RH, a koji će po njemu potrajati minimalno tri godine, državni proračun izgubio oko 7 milijuna kuna. Upravo zbog izbjegavanja takve štete, po njemu nenadoknadive za državni proračun, smatra kako treba izbjeći deložaciju Huljića iz kampa.  

Ahmetović: Apsurd!


Načelnica Općine Mirela Ahmetović navode Huljića o nenadoknadivoj šteti koja bi u slučaju deložacije bila pričinjena Republici Hrvatskoj drži apsurdnima, iz jednostavnog razloga što Huljić zbog prestanka zakupa više niti ne može obavljati nikakvu djelatnost u kampiralištu pa samim time ne može legitimno ostvarivati prihode i uplaćivati davanja Republici Hrvatskoj. Nadalje, po njoj ne postoji nikakva pravna osnova da Zrinoslav Huljić ostane u Kampiralištu Pušća, a da mu Općina to odobri. Njemu je, kaže, istekao ugovor, a Općinsko vijeće je donijelo novi Urbanistički plan uređenja kampa, kojim se predviđaju velika infrastrukturna ulaganja.  

  – Zbog svega toga potrebno je provesti natječaj za osnivanje prava građenja, što znači da Općina ovo zemljište može dati na korištenje samo uz, ponavljam, prethodno provedeni natječaj. U suprotnom, kad bi Općina pristala da Huljić u ovoj situaciji ostane još godinu dana, ja bih zloupotrijebila položaj i postupila bih protivno zakonima – kaže načelnica Ahmetović.