Nova ronilačka atrakcija

Zaronite li u uvali Čikat, srest ćete i Apoksiomena

Bojan Purić

Radi se o plastičnoj replici čuvenog antičkog kipa, uz kojeg se, na dubini od 6 do 15 metara, nalazi još deset eksponata, među kojima i mletački topovi iz XVI. stoljeća pronađeni u Čikatu 1987. godine, sjevernoafrička amfora, rimski crijepovi iz II. ili III. stoljeća...



MALI LOŠINJ  Zahvaljujući prometnoj važnosti sjevernojadranskih otoka u povijesti, podmorje Lošinja i susjednih otoka bogato je predmetima zanimljivim ljubiteljima ronjenja. Na tome se temelji Lošinjski povijesni podvodni park, nova ronilačka atrakcija otvorena u lošinjskoj uvali Čikat.


– Željeli smo našim gostima ponuditi nešto i kada su uvjeti za izlazak na otvoreno more nepovoljni, kazao je Dražen Valerijev na otvaranju parka.


Valerijev je jedan od začetnika ronilačkog turizma na hrvatskoj strani Jadrana, a obitelj Valerijev na Lošinju već godinama vodi ronilački centar, sada dopunjen podvodnim postavom u dijelu Čikata neposredno ispred ronilačkog centra.




Valerijev potpisuje i idejno rješenje podvodne izložbe, a postavio ju je uz instruktora ronjenja Dušana Oreheka. Eksponata je jedanaest, na dubini od šest pa do 15 metara, gdje se nalazi replika Apoksiomena, najpoznatijeg nalaza lošinjske podvodne arheologije, koju je od armirane plastike u prirodnoj veličini izradio Nino Sinovčić iz Zagreba.


Tu su još mletački topovi iz XVI. stoljeća pronađeni u Čikatu 1987. godine, replika istarske amfore, sjevernoafrička amfora, rimski crijepovi iz II. ili III. stoljeća, sidro pronađeno blizu Premude čija se datacija procjenjuje na IV. ili V. stoljeće, admiralsko sidro iz XVII. stoljeća pronađeno kraj Srakana, ribarsko sidro, ali i suvremeniji predmeti, poput podvodnog skutera i strojnice »browning« pronađene uz srušeni američki borbeni avion kraj otoka Zeče.


Duljina trase je 250-300 metara, a vođeni obilazak uz stručnu pratnju instruktora ronjenja trajat će oko pola sata.


Izlošci su lako dostupni, no kako doznajemo od Dražena Valerijeva, izvan glavne sezone ronilačkog turizma, bit će prekriveni mrežama i lancima, a poneki i skinut. Eventualna opasnost stoga prijeti samo od nevještog sidrenja, koje u ovom dijelu ionako nije dozvoljeno.


Uz ovaj postav, u podmorju su i fotografije Marjana Radovića, nastale u lošinjskom podmorju.


Osim Valerijeva i Radovića, na otvaranju je govorio i lošinjski gradonačelnik Gari Cappelli koji je istaknuo da Lošinj »na čekanju« ima blizu tri tisuće eksponata podvodne arheologije, koji trenutno nisu izloženi, kao i nadu da će dogodine na Lošinju biti izložen i pravi kip Apoksiomena, te primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, koji se pohvalio da je upravo u ronilačkom centru obitelji Valerijev napravio svoje prve ronilačke korake.


Simbolično, prvim zaronom u podvodni park, novi objekt otvorila je ronilačka natjecateljica Magda Milas.


Ministarstvo turizma sudjelovalo je u projektu pokrivanjem troškova izrade betonskih blokova, a Ministarstvo kulture suglasnošću za izradu odljeva Apoksiomena. Postojeći niz od jedanaest eksponata u budućnosti bi mogao biti obogaćen, pa je tako sljedeći predviđeni eksponat torpedo iz II. svjetskog rata.