Gastro priredba

Vrbnik u znaku žlahtine i šurlica: Kreće sedmo izdanje manifestacije “Popi’ i pojedi”

Mladen Trinajstić



Vrbnik će, počevši od ovog vikenda, ponovno biti domaćinom cijelog serijala događanja uklopljenih u sedmo izdanje popularne manifestacije »Popi’ i pojedi«. Radi se o eno-gastro i kulturno-zabavnim priredbama koje će se tijekom ljetnih mjeseci održavati u tom otočnom lokalnom središtu poznatom po Vrbničkoj žlahtini.


– Popi’ i pojedi krovni naziv je priredbi koje promoviraju autohtone vrijednosti u pripremanju hrane i proizvodnji vina, uz njegovanje običaja te lokalne folklorne i glazbene baštine, kaže Sanja Polonijo, direktorica TU TZO Vrbnik, institucije koja je ujedno i njegov organizator, ističući i da ovogodišnji program nudi tri različita događaja tijekom turističkih vikenda u srpnju odnosno kolovozu. »Festival žlahtine«, koji kreće već ovog vikenda i traje do 2. srpnja, nastavit će se programima uklopljenim u »Dane šurlica« planirane za dane između 9. i 16. srpnja, naglašava Polonijo spomenuvši da će vrbničke ljetne programe zaključiti manifestacija »Dani vina otoka Krka« planirana za 25. odnosno 26. kolovoza.


»Festival žlahtine« počinje već ovog petka kad će za goste najprije biti otvoren podrum vrbničke Vinarije Pavlomir u susjednom, »prekomorskom« Novom Vinodolskom.




U subotu, od 17 do 20 sati, otvaraju se i vrata vrbničkih vinskih podruma pa će ljubiteljima dobre kapljice ali i svim željnima dodatnog znanja o našem najpoznatijem vinu na raspolaganju biti ljubazni domaćini koji će »pričati priču« o vlastitom vinu i vinogradarstvu. U nedjelju, 2. srpnja, u Vrbniku se tradicionalno održava i proslava pastirskog blagdana Razgon. U sklopu proslave posjetitelji će na radionici udruge Ruta iz Cresa imati priliku naučiti filcati vunu, ali i uživati u sajmu autohtonih proizvoda, razgledu Izložbe krčke ovce, pogledati natjecanje u striži ovaca te uživati u folklornom melosu i nastupima članova VKD-a Frankopan. Nakon »podrumskog uvoda« završnica je na vrbničkom trgu Škujica gdje će, spomenimo i to, u večernjem dijelu posjetitelje zabaviti trio Šajeta.