Grupa entuzijasta vinara otoka Krka krenula podizati vinarsku kulturu

Vinarska udruga “Bukaleta”: Dobra kapljica najboljih krčkih amatera

Mladen Trinajstić

Polovica članova ima i vlastite vinograde, nekolicina njih ima registrirane vinarije, tako da unutar društva djeluju i mali vinari amateri, ali i ljudi koji se vrlo ozbiljno, gotovo profesionalno bave vinarskom djelatnošću



KRK Otočnu »vinsku listu« odnedavna obogaćuje još jedna udruga vinara, »Bukaleta«. O začetku organiziranog djelovanja na ostvarenju zacrtanog plana i programa vrednovanja i promoviranja krčkih vina doznali smo u četvrtak iz prve ruke od Ivice Šamanića, predsjednika novoosnovane udruge koji je naglasio kako početak okupljanja osnivača »Bukalete« datira četiri godine unatrag, u vrijeme održavanja prve organizirane edukacije otočnih vinara i vinogradara.


Oni su tada u prostorijama krčke osnovne škole odrađivali večernji tečaj osposbljavanja za zvanja vinogradar i podrumar.   

Brojne manifestacije


– Već tom prigodom na organiziranom se strukovnom školovanju okupilo četrdesetak polaznika s cijelog otoka Krka, ljudi različitih zvanja i profila zainteresiranih za širenje svojih znanja s područja vinogradarstva i podrumarstva, naglasio je Šamanić. Po završteku te edukacije, nekoliko polaznika školovanja s područja Grada Krka nastavilo se okupljati. S vremenom smo započeli organizirano djelovati, i to najprije kao sekcija vinara tad već postojeće, dobro organizirane i agilne krčke udruge »Drobnica« koja je do tad okupljala samo maslinare. 


   Šamanić ističe i kako je upravo u to vrijeme vinarska sekcija Drobnice pokrenula organizaciju manifestacije nazvane Smotra vina otoka Krka, događanje koje je u međuvremenu poprimilo tradicionalni karakter i u čijem se sklopu provodi komisijsko ocjenjivanje vina, nagrađivanje najboljih vinara, a potom i kušanje rezultata cjelogodišnjeg rada sad već značajnog broja malih krčkih vinara i podrumara.




Oni su mahom amateri, zaljubljenici u proizvodnju i njegu dobrih domaćih vina u vlastitim podrumima. Sve naše aktivnosti, posebice sudjelovanja u brojnim gastronomskim, kulturnim i zabavnim manifestacijama koje su se proteklih ljeta odražavale u Krku, naišle su na podršku gradske lokalne samouprave kao i TZ-a, isntitucija koje su prepoznale naš trud, ali i potencijal koji vina naših članova mogu imati u promociji i prezentaciji grada i otoka Krka, nastavlja čelnik nove otočne vinarske udruge. 


   Svi pozitivni efekti organiziranja i udruživanja, veći broj nas malih vinara i podrumara nagnali su na promišljanja o daljnjem unapređivanju zajedničkih aktivnosti pa se tako, malo pomalo, rodila i inicijativa za osnivanjem samostalne udruge otočnih vinara koja bi, držimo, mogla i trebala još djelotvornije u djelo provoditi planirani program unapređenja vinarstva i podrumarstva na otoku Krku. 


   Bukaleta, nastavlja Šamanić, danas broji nešto više od 60 članova – vinara i ljubitelja vina s cijelog otoka Krka. Polovica današnjih članova posjeduju i vlastite vinograde, a nekolicina članova ima registrirane vinarije tako da unutar društva imamo i one male vinare-amatere, ali i ljude koji se vrlo ozbiljno, sasvim profesionalno bave tom djelatnošću.


Program rada udruge podrazumijeva sve vrste aktivnosti vezane uz promicanje tradicije i vrijednosti otočnog vinogradarstva i vinarstva, a planiramo ga provoditi u suradnji s različitim stručnim ustanovama. Značajnu pažnju, ističe naš sugovornik, poklanjat ćemo »proizvodnoj edukaciji« našeg članstva, ali i edukaciji vezanoj uz poznavanje i razvijanje »tehnika« kušanja vina, njihovog prepoznavanja i razlikovanja, razvijanja sposobnosti detektiranja i opisivanja njihovih kvalitativnih osobina, ali i mogućih mana. Drugim riječima, kanimo raditi na svemu što će pridonijeti unapređenju opće vinarske kulture među samim vinarima, bez obzira na njihovu veličinu, odnosno količinu i vrstu vina koju proizvode u vlastitim podrumima. Glavninu naših aktivnosti kanimo provoditi u periodu dozrijevanja mladih vina, a sve kako bismo, konzultiranjem struke, ali i znalaca iz svojih redova, pomogli pravovremenom ispravljanju eventualnih mana i nedostataka u vinima otočnih proizvođača dobre kapljice.   

Pomoć članovima


Šamanić naglašava i kako članovi udruge Bukaleta i nadalje imaju u planu organizirati komisijska ocjenjivanja uzoraka vina iz podruma svojih članova, ali i kroz različite aktivnosti promovirati najpoznatiju i tržišno najprepoznatljiviju sortu – vrbničku žlahtinu. 


   – Žlahtina je bez daljnjega jedan od najprepoznatljivijih proizvoda otoka Krka, možda čak i cijele županije te držimo da svojim doprinosom možemo pridonijeti još boljem pozicioniranju tog vina, ali i vinarstva općenito, zaključuje Šamanić. 


   Doznali smo i kako među članstvom »Bukalete« ima i nekoliko diplomiranih inženjera agronomije, otočana koji su svojim znanjem i iskustvom voljni pomoći svim ostalim članovima te udruge. Udruga nije i neće biti konkurencija nekim već postojećim vinarskim udrugama poput ne tako davno osnovane udruge »Žlahtina« koju čine vrbnički proizvođači vina. Naprotiv, aktivnosti, programi i ciljevi kompatibilni su i svi zajedno mogu pridonijeti razvoju i boljem pozicioniranju vinarstva i podrumasrtva na ovom, nedvojbeno »vinskom otoku«.