Smrznuti feštari

Veselo, ali sibirsko ozračje na podnevnom dočeku u Krku

Mladen Trinajstić

Tradicionalna podnevna fešta na Veloj placi ni ovog puta nije prošla bez obilja ića i pića, tradicionalnih i za ovakve prigode nazaobilaznih domaćih delicija bez kojih otočani nikad ne dočekuju Novu godinu kao ni svoje prijatelje i goste



KRK - Po sad već uhodanoj praksi, Krčani i njihovi brojni gosti od stare su se godine oprostili prigodnim podnevnim okupljanjem na glavnom gradskom trgu. Na dupkom ispunjenoj Veloj placi od iznadprosječno kišne ali i tople godine Boduli su se na koncu “pozdravili” u pravom sibirskom ozračju, uz za 2014. atipični temperaturni minus i neobično snažnu buru koja je doslovno ledila krv u žilama feštara, pa tako i uvijek dobro raspoloženih krčkih tamburaša, članova sastava “Boduli” čiji su prsti unatoč promrzlosti ipak nalazili put do žica instrumenata koji su rasplesavali zaleđene otočane i njihove još zaleđenije goste. Točno u podne od 2014. se “službeno” oprostio i krčki gradonačelnik Darijo Vasilić koji je, podizanjem čaše u društvu direktorice Turističkog ureda TZG Krka Nataše Jurine, tom prigodom svim okupljenima nazdravio pjenušcem poželivši nešto ljepših, ugodnijih i prosperitetnijih predstojećih 12 mjeseci. – Godina pred nama, uvjeren sam, biti će ljepša, a po svemu i bolja od prošle. Ima li stoga ljepšeg načina i mjesta nazdraviti joj do li na trgu na kojem se to čini već više od dva tisućljeća, zaključio je naposljetku krčki gradonačelnik pozivajući sugrađane da podignu čašu u zrak. 



Tradicionalna podnevna fešta na Veloj placi ni ovog puta nije prošla bez obilja ića i pića, tradicionalnih i za ovakve prigode nazaobilaznih domaćih delicija bez kojih otočani nikad ne dočekuju Novu godinu kao ni svoje prijatelje i goste. Na štandu postavljenom na trgu svoje je sugrađane besplatnim porcijama nagrađivanog i sad već nadaleko poznatog krčkog pršuta tako častio krčki majstor pršutarskog zanata Vjeko Žužić pored kojega su svim slavljenicima, također besplatno, grla domaćim vinom podmazivali članovi “Bukalete” – Udruge krčkih malih vinara. Već ustaljenom podnevnom silvestarskom “feštanju po domaću” kakvim Krčani s glavnog gradskog trga godinama unatrag ispraćaju staru i dočekuju novu godinu doprinos su dali i lokalni ugostitelji koji su ondje besplatno djelili imbriagone – tradicionalne krčke tvrde kekse aromatizirane anisom koji se već stoljećima spravljaju i jedu upravo u božićno-novogodišnje vrijeme. Tempreturu posjetitelja glavnog krčkog trga dizali su i članovi udruge “Knezovi krčki Farnkopani” koji su bili zaduženi za “distribuciju” kuhanog vina kojeg su, doznali smo, spravljali po recepturi iz 17. stoljeća.