Hajka na slovensko turističko naselje kod Nerezina

Upravitelj Podgoršek: U Bučanju je sve legalno, inače bi već došao USKOK

Srđan Brajčić

Poslovanje naselja Bučanje odvija se prema hrvatskim zakonima, jedini problem su 42 apartmana koja nemaju građevinsku dozvolu, no oni će biti legalizirani, kaže upravitelj Anton Podgoršek 



MALI LOŠINJ »Turistička predsezona za mirno apartmansko naselje Bučanje na južnom ulazu u naselje Nerezine na otoku Lošinju počela je vrlo nemirno. Idilu turističkog naselja, koje je sredinom sedamdesetih izgrađeno u borovoj šumi uz samo more, a njime upravlja PSK d.o.o. Nerezine, sestrinska tvrtka slovenske Počitniška skupnost Krško, ovih dana učestalo remete mediji.


Naime, Slovenci su »razotkrili« da se Bučanje pretvorilo u oazu njihovih tajkuna koji su došli na bahatu ideju da u naselju izgrade – hotel, dok su hrvatski kolege »senzacionalnu vijest« pronašle u podatku da se 500-tinjak apartmana ilegalno dograđuje i prodaje. 


U Sloveniji se tako digla hajka na Mirka Bandelja, Binu Kordeža i Bojana Petana, u Hrvatskoj se pak vlasnici apartamana, uglavnom pravne i fizičke osobe iz Slovenije, pribijaju na stup srama poput mrskih dilera droge. Priča se brzo prelila i u virtualni svijet.


U slovenskim i hrvatskim internetskim forumima prozivaju se i upravitelj Bučanja i nadležne hrvatske institucije. Nameće se dojam da je nakon afere Zrće, hrvatski ministar turizma Veljko Ostojić iznenada dobio i »slučaj Bučanje«, što mu u još jednoj recesijskoj turističkoj sezoni nije trebalo.  

Neistiniti napisi




– Napisi u medijima su gomila izmišljotina – ogorčeno nas je na ulazu u naselje Bučanje dočekao njegov upravitelj Anton Podgoršek. 


– Hrvatskim medijima zamjeram što niti osnovne podatke o naselju nisu znali točno objaviti. Naime, naselje Bučanje se prostire na oko 17 hektara, a objedinjuje 426 »jedinica za odmor« u vlasništvu slovenskih poduzeća, građana, škola… Slovenskim medijima zamjeram senzacionalizam, jer u naselju nema tajkuna. Ovakvi, neistiniti napisi nanose veliku štetu naselju, u nastavku će jednako revoltirano Podgoršek, pomalo već nervozan činjenicom što se remeti odmor prvih 600-tinjak gostiju u Bučanju. 


Anton Podgoršek upravitelj je turističkog naselja kod Nerezina već petu godinu i nije mu jasno kako se preko noći lošinjska oaza mira pretvorila u slučaj. Kaže da se sve u naselju odvija u skladu sa zakonima te nam pokazuje apartmane, potom naselje koje je doista zavidne urednosti. 


– Prodaja apartmana u Bučanju nije od jučer, počela je još 1991. godine kad su prvotni vlasnici, ponajviše slovenske firme otišle u stečaj. Apartmani su postali dio takozvane stečajne mase i posve su se legalno našli na tržištu nekretninama. Apartmane su kupovali i »obični« građani, oni su danas vlasnici stotinjak objekata u Bučanju, a neki od njih ih sada žele prodati. S obzirom na to da je Počitniška skupnost Krško vlasnica samo građevinskog zemljišta na kojem se nalazi naselje Bučanje, mi privatne vlasnike apartmana ne možemo spriječiti da s njima trguju ili ih iznajmljuje – kaže Podgoršek. 


Zaposleno 26 radnika


– Apartmani imaju građevinske dozvole! Doduše, ne pojedinačno, jer se jedna dozvola odnosi na više objekata. Građevinsku dozvolu nemaju objekti koji su, pretpostavljamo, izgrađeni kasnijih godina. No, riječ je o svega 42 apartmana koja će se legalizirati prema novom Zakonu o ilegalnoj gradnji. Smatram da je u interesu i hrvatske države i naselja Bučanje da se oni legaliziraju. U Hrvatskoj postoji, spominje se, 300 tisuća ilegalnih građevina, zamislite koliko bi šteta bila da sve srušite – smatra Podgoršek i navodi da u Gradu Lošinju po pitanju legalizacije dobivaju podršku. 


S obzirom na to da se radi o nemalom trošku, Anton Podgoršek pojašnjava da će novac za legalizaciju biti namaknut iz zajedničke pričuve naselja Bučanje. Upravitelj kaže da se cjelokupno poslovanje naselja odvija preko tvrtke PSK Nerezine te su sa svim vlasnicima u Bučanju sklopljeni ugovori, ovisno o svrsi korištenja apartmana. U minule tri godine, naglašava Podgoršek, samo se od PDV-a u hrvatski državni proračun slilo više od milijun eura. 


– Tijekom turističke sezone u naselju je zaposleno 26 radnika i svi su oni hrvatski državljani. Jedino sam ja stranac. Šest radnika zaposleno je tijekom cijele godine – dodaje Anton Podgoršek i na kraju obilaska naselja nam napominje: 


– Da je u Bučanju drukčije, ovdje bi već odavno bio vaš USKOK.