Prva žrtva novog ustroja hitne službe

Umro ispred zaključanih vrata Hitne pomoći u Krku

Mladen Trinajstić

Na broj 112 nitko nije odgovarao jer je u to vrijeme na Krku stacionirana ekipa novoustrojenog Zavoda za hitnu medicinu bila u Rijeci odrađujući drugu intervenciju, a liječnik koji je želio pomoći nije mogao do opreme jer je stanica bila zaključana



KRK Srčani bolesnik, 70-godišnjak iz Malinske, u srijedu je oko 15 sati doživio infarkt miokarda. Na poziv upomoć, koji je njegova uznemirena rodbina uputila nadležnom dispečerskom centru na broj 112 nije odgovoreno, s obzirom da je upravo u to vrijeme na Krku stacionirana ekipa novoustrojenog Zavoda za hitnu medicinu bila u Rijeci odrađujući drugu intervenciju. Nesretnog Malinskara njegovi najbliži ukrcavaju u automobil i u panici dovoze u Krk, u stanicu hitne medicinske pomoći gdje nailaze na zaključana vrata! Ondje, s obzirom da je ekipa u Rijeci, po novome nema nikoga a mahnita trka za žurnom medicinskom pomoći čovjeku koji ne pokazuje znakove života naposljetku rezultira intervencijom liječnika opće medicine dr. Nenada Mijića (koji ima ordinaciju u istoj zgradi u kojoj se nalazi i hitna) a koji se ondje zapravo slučajno zatekao. 



    Ministarstvo zdravstva poslat će inspekciju na Krk kako bi se utvrdilo je li riječ o individualnoj pogrešci, odnosno zbog čega nesretnom čovjeku nitko nije mogao pružiti odgovarajuću pomoć, izvjestio nas je Dražen Jurković, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva. Jurković napominje kako Krk, kao i ostatak Primorsko-goranske županije, još uvijek nije ušao u reformu hitne pomoći. 


    – Da je Primorsko-goranska županija ušla u reformu, dispečer bi odmah po odlasku tima hitne pomoći na teren to javio dežurnom liječniku, i vrata hitne ne bi bila zaključana, tvrdi Jurković. 




  Dožupanica Primorsko-goranske županije zadužena za zdravstvo Nada Turina Đurić komentirala je riječi Dražena Jurkovića.    – Žao mi je da državni tajnik za zdravstvo ne zna da je sustav reorganizirane hitne medicinske pomoći u Primorsko-goranskoj županiji nakon odgode od mjesec dana pokrenut 1. studenog.    – Ne bih rekla smo mi s novom mrežom hitne pomoći osobito zakinuti jer s obzirom na novu strukturu, mislim da bi čak trebali biti i bolje pokriveni medicinskim timovima u hitnim slučajevima. Nažalost, ovakav slučaj se dogodio samo drugi dan primjene novog modela hitne i ne bi bilo dobro da djeluje demotivirajuće na sve uključene u ovaj proces, napominje Turina-Đurić. 



   Liječnik koji je 70-godišnjem otočanu spletom okolnosti pritekao u pomoć prenio nam je kako je nastojeći reanimirati pacijenta pokušao doći do opreme potrebne za oživljavanje unesrećenih. 


    – Nisam uspio s obzirom da je stanica hitne bila zaključana tako da mi je preostalo čovjeka pokušati reanimirati ručno što nažalost naposljetku nije urodilo plodom, rekao nam je dr. Mijić. Krčki liječnik koji nije krio ogorčenje situacijom kojoj je svjedočio i kakvih bi, složili su se svi medicinari koje smo tijekom kobnog dana u krčkom domu zdravlja zatekli, narednih tjedana moglo biti još, ustvrdio je kako ne može tvrditi da je dovezenom pacijentu uopće bilo pomoći. Ipak, nastavio je bez ustezanja, do ovakvih situacija u današnje vrijeme ne bi smjelo dolaziti. Niti suljudi znali što im je činiti i gdje tražiti pomoć, niti sam ja mogao išta konkretnije napraviti, zaključio je rezignirani liječnik. 


Objašnjenje što je krenulo krivo i kako intervencije u ovakvim slučajevima uopće trebaju teći potražili smo kod dr. Ratka Gašparovića, voditelja krčke ispostave Doma zdravlja i zamjenika ravnatelja te županijske ustanove.   – Hitna medicina od 1. studenog više nije u našoj ingerenciji a dok je bila, dobrim dijelom zahvaljujući velikim ulaganjima otočnih lokalnih jedinica, u Krku smo imali nadstandardnu hitnu u kojoj je radilo 5 liječnika, 10 sestara i 6 vozača. Kod hitnih je intervencija uvijek netko ostajao u stanici, a u slučajevima kad je bila potreba za većim intervencijama »uskakale« su kolege koje su bile u statusu dežurstva odnosno pripravnosti, prenio nam je čelnik krčke ispostave Doma zdravlja. Sad su stvari drugačije, službom koordinira Županijski zavod za hitnu medicinu. Ovdje je tijekom 24 sata na raspolaganju jedna ekipa – liječnik, sestra i vozač a kad odu na teren, u stanici više ne ostaje nitko. Od 7 do 21 sat u Krku radi dežurna ambulanta jednako kao što smo diljem otoka organizirali rad ordinacija opće medicine koje se u pružanju medicinskih usluga izmjenjuju po sistemu par-nepar. 

Za sve koji su životno ugroženi na raspolaganju je i dalje hitna s tim da poziv valja uputiti na broj 112. Oni koji nisu životno ugroženi morat će pronaći pomoć na adresi svoje ili s njom uparene ordinacije opće/obiteljske medicine, ili pak pričekati do jutra, naglašava dr. Gašparović. 


Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista ili OVDJE ako ste pretplatnik našeg web izdanja