Hrvatska premijera u Loparu

Ulazak novog sporta: Ultimate frisbee na Rajskoj plaži

Ivor Balen

Riječ je o jednoj vrsti ragbija u kojem se, umjesto s jajolikom loptom, natjecatelji dodaju frizbijem.Kontakt je zabranjen, a protivnika se može samo ometati iz blizine. Igra se na travi, u dvorani ili na pijesku 



LOPAR » »Spinning in paradise Lopar 2015.« naziv je turnira u ultimate frisbeeju što će se od 4. do 6. rujna održati na Rajskoj plaži. Ultimate frisbee je za Hrvate gotovo potpuno novi sport kojim se u svijetu, kako ističe organizator turnira Vinko Anzulović, bave milijuni ljudi. Riječ je o jednoj vrsti ragbija u kojem se, umjesto s jajolikom loptom, natjecatelji dodaju frizbijem. Kontakt je zabranjen, a protivnika se može samo ometati iz blizine. I ono najvažnije – osim na travi i u dvorani, igra se na pijesku. A ako je neko mjesto u Hrvatskoj poznato po pješčanim plažama, onda je to Lopar. 


 Oko 200 sudionika


– Ultimate frisbee je priznat od Međunarodnog olimpijskog odbora. Nije olimpijski sport, ali se održava na Svjetskim igrama koje također organizira MOO. Postoje i svjetska prvenstva i to je najbržerastući timski sport na svijetu. Na primjer, u Americi se njime bavi četiri-pet milijuna ljudi, kaže Anzulović, Hvaranin koji živi u Rijeci.   Turnir u ultimate frisbeeju do sada je četiri puta održan na Hvaru, ali na travi. Ovo će biti hrvatska premijera jednog velikog turnira u ovom sportu u njegovoj možda i najatraktivnijoj varijanti, onoj na pijesku. Paralelno s turnirom, u Loparu će biti održan i trening kamp koji će voditi jedan reprezentativac Velike Britanije. 


 Koliko 200 stranaca iz cijelog svijeta početkom rujna, u posezoni, znači za Lopar, nije potrebno napominjati. Turistička zajednica Općine Lopar značajno podupire ovaj turnir.   – Mi kao domaćini dajemo podršku, pripremit ćemo teren, odraditi marketing… Ponuda će nam biti obogaćena, kaže direktor loparskog TZ-a Marin Mušćo. On i Anzulović jučer su u prostorijama TZ-a potpisali ugovor o suradnji, čime je loparska sportska ponuda i formalno dobila jako pojačanje.   – Od prije imamo teniski turnir posljednji vikend u svibnju, mali nogomet, futsal akademiju, Rab trekking, biciklističku utrku Četiri otoka, a sada i fresbee. S obzirom na to da smo poznati po pješčanim plažama, nastojimo ih što više promovirati. Tako imamo sambu i skulpture u pijesku, a i ovo je jedan od oblika promocije našeg pijeska, rekao je Mušćo.


  – Prošle godine na Hvaru smo za instrukture uspjeli dobiti nekadašnje svjetske prvake iz Amerike. Ovo godine oni neće voditi kamp, ali još uvijek postoji mogućnost da na turnir dođu aktualni svjetski prvaci iz Njemačke. Inače, postoji i hrvatska reprezentacija u ultimate freesbeju, iako se kod nas ovim sportom bavi malo ljudi, možda tridesetak. Turnir na Rabu bit će za klubove, odnosno timove, ističe Anzulović, dodavši da zainteresirani sve informacije mogu saznati na facebook profilu »spinning in paradise«, odnosno internetskoj stranici spinning-paradise.com. 


 Igrači sami sude


Na Rabu se očekuje oko 200 sudionika iz različitih zemalja s više kontinenata.  

  – Svatko može doći, prvo trenirati u kampu i potom oformiti ekipu i isprobati što je naučio. Ono po čemu je ovaj sport još specifičan je što igrači sami sude i posebno je na cijeni inačica fair playa zvana »spirit of the game« ili duh igre. Odnosi se na sveukupno ponašanje sudionika, pri čemu je najvažnije da sve bude pošteno, a ne tko će pobijediti. Dakle, oko ultimate fresbeeja vlada jedna vrsta hipijevskog đira i zato ga ljudi vole. U Loparu će biti održan turnir srednje veličine. Primjerice, u Riminiju bude i 2.000 igračica i igrača, ističe Anzulović.