Korak naprijed

Ugovorena važna otočna investicija: Susak dobiva desalinizator do kraja godine

Anja Tomović

Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

Predviđeni radovi vrijedni su 4,57 milijuna kuna, od čega 80 posto pokrivaju Hrvatske vode. Izgradit će se dva paralelna uređaja kapaciteta po 80 kubika. Izvan sezone radit će naizmjenično, a tijekom intenzivne potrošnje palit će se oba



 Pješčani otok Susak dom je za otprilike 150 stanovnika, iako u ljetnim mjesecima taj broj poraste i preko tisuću, a jedan od najvećih problema za sve predstavlja nedostatak pitke vode. Opskrba vodom trenutačno se obavlja putem broda vodonosca uz prosječnu potrošnju od otprilike 1.300 kubika mjesečno, odnosno 45 kubika dnevno, ukoliko se ne računa potrošnja iz postojećih kućnih šterni. Stoga, kako bi se mještanima i njihovim posjetiteljima omogućio ključan segment u životu i turističkoj ponudi, potpisan je ugovor o izgradnji desalinizatora morske vode na Susku. Prema ugovorenome, predviđeni radovi na desalinizatoru vrijedni su 4,57 milijuna kuna (s PDV-om), od čega 80 posto financiraju Hrvatske vode.


U prisustvu malološinjskog gradonačelnika Garija Cappellija, direktor Vodoopskrbe i odvodnje Cres-Lošinj Neven Kruljac i predstavnik poduzeća Strix iz Zagreba i Kolektor Strix iz Ljubljane Darko Milić, u Gradskoj su vijećnici potpisali ugovor temeljem kojega desalinizator treba biti izgrađen do kraja godine.


– Ovim se zahvatom predviđa izgraditi dva paralelna uređaja, svaki kapaciteta po 80 kubika, čime imamo mogućnost paljenja oba uređaja tijekom ljetnih mjeseci i intenzivne potrošnje, dok će se uređaji naizmjenično paliti u ostalim mjesecima, izvan sezone. S obzirom na više od tisuću posjetitelja na Susku ljeti, prosječna potrošnja dosiže 150 kubika, što znači da ćemo moći pokriti te »špice«. Uvjeren sam da će opskrba stanovništva biti uredna. Osim radova na samom desalinizatoru, također smo pred ugovaranjem razvijanja kanalizacijske mreže i vodomjera za svako kućanstvo. Do Nove godine očekujemo da će Suskom poteći pitka voda – izjavio je direktor Kruljac.




I ostale otoke lošinjskog arhipelaga čekaju slični zahvati i investicije pa će tako Susak još dograđivati svoju luku, desalinizator se planira graditi i na otoku Unije, a Ilovik čeka kanalizaciju i rekonstrukciju vodovoda.