Sumnja na bakteriju

Turizam na čekanju: Legionela zatvorila hotele i kamp u Baški

Mladen Trinajstić

Hotel Corinthia / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Hotel Corinthia / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Zbog predostrožnosti su u ovom trenutku do daljnjega zatvoreni i susjedni hoteli Zvonimir, Atrium Residence, Villa Adria kao i kamp Zablaće. Hoteli će ostati zatvoreni sve dok se ne završi ispitivanje uzetih uzoraka ali i provedba propisanih preventivnih postupaka



BAŠKA Zbog sumnje na mogućnost prisustva bakterije legionele, zatvoren je bašćanski hotel »Corinthia«. S obzirom da se iz kotlovnice spomenutog hotelskog objekta toplom vodom opskrbljuju i svi njemu susjedni smještajni objekti koji odnedavna posluju u sastavu porečke Valamar Riviere, zbog predostrožnosti su u ovom trenutku do daljnjega zatvoreni i susjedni hoteli Zvonimir, Atrium Residence, Villa Adria kao i kamp Zablaće.


Tako otprilike glasi rezime trenutne situacije u tom otočnom turističkom središtu u čijim su objektima ovih dana od hotelijera, »komandu« – nad postupcima koji se sukladno zdravstveno-epidemiološkim pravilima i uzancama u ovakvim slučajevima moraju provesti – preuzeli predstavnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ.



Fokus našeg rada, zajedno s djelatnicima spomenute hotelijerske tvrtke, osim uzimanja uzoraka jest i detektiranje mjesta gdje bi se voda mogla zadržavati poput nekih »slijepih završetaka« u vodovodnim instalacijama, jednako kao i provedba ostalih preventivnih postupaka koji se uglavnom odnose na ispiranje cijevi, zaključila je Danijela Lakošeljac, voditeljica epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo koja jučer nije mogla predvidjeti koliko će dugo pokrenuti postupci trajati napomenuvši i da se pri tom nastoji utvrditi je li se oboljeli Nijemac uopće ondje zarazio. Kada epidemiolozi odrade svoj dio posla, vrata hotela ponovno će biti otvorena.





Svugdje oko nas


Saznanja da bi se u bašćanskom hotelu moglo raditi o pojavi legionele pristigla su pred koji dan iz Europskog centra za nadzor i praćenje legionarske bolesti čiji su predstavnici izvjestili Hrvatski zavod za javno zdravstvo da je od te bolesti obolio njemački državljanin koji je, još sredinom travnja, boravio u hotelu Corinthia, prenijela nam je jučer dr. Danijela Lakošeljac iz Nastavnog zavoda koja od prispjeća dojave vodi preventivne postupke koji se sad, u suradnji spomenute institicije i Valamar Riviere, ondje intenzivno provode.


– Uistinu nema mjesta panici i situacija je u potpunosti pod kontrolom, nastavlja naša sugovornica ističući da se »ne radi o ničemu što do sad nije viđeno«. Naravno da u takvim slučajvima postoje propisane procedure i postupci koje valja provesti, nastavlja dr. Lakošeljac napominjući da su hotelijeri, ne želeći svoje posjetitelje izlagati bilo kakvim rizicima, odlučili do daljnjega zatvoriti vrata svojih objekata.


– Legionela je, naime, prisutna svugdje oko nas, a najviše je ima u vodi stajačici odnosno u vodovodnim ali i klimatizacijskim instalacijama. Naravno, posebno su na njeno prisustvo »osjetljivi« hotelski objekti koji rade sezonski i u kojima postoji opasnost da se, unatoč preventivnim postupcima koji se prije njihova stavljanju u funkciju uvijek provode, ta bakterija negdje zadrži i razmnoži, ustvrđuje dr. Lakošeljac koja je ujedno i voditeljica epidemiološke službe.   



Sreća u nesreći jest da je do ovakve situacije došlo u predsezoni koju još i prate prilično nepovoljne vremenske prilike zbog kojih, »na sreću«, u bašćanskim smještajnim objektima ovih dana i nije bilo previše ljudi. Neslužbeno smo doznali i da su ondje odsjeli gosti o svemu pravevremeno informirani te im je, prije privremenog zatvaranja bašćanskih objekata, ponuđena mogućnost alternativnog smještaja u nekim drugim objektima iste kompanije.



Ispitivanje uzoraka


Hoteli će ostati zatvoreni sve dok se ne završi ispitivanje uzetih uzoraka ali i provedba propisanih preventivnih postupaka, priopćeno nam je jučer i iz Valamarove službe korporartivnih komunikacija. Voditeljica epidemiološke službe dr. Danijela Lakošeljac kaže pak da je obaveza Zavoda napraviti higijensko-epidemiološki izvid u objektu ali i odraditi preventivne mjere nadzora kao i postupke kojima se, najčešće podizanjem temperature u vodovodnim cijevima, bakterije legionele uništavaju. Trenutno nema ugroze od mogućosti zaraze, a ono što je bitno napomenuti jest da legioneli nikako ne odgovora temperatura hladne vode manja od 20 celzijevih stupnjeva, kao ni tople vode iznad 50.


Legionela odnosno vodena bakterija se, doznajemo također od dr. Lakošeljac, prenosi putem aerosola pa je najveći rizik njenog ulaska u ljudski organizam prigodom tuširanja odnosno umivanja. Hoće li se netko razboljeti ili ne ponajprije ovisi o količini infektivne doze koja dospije u organizam, a najčešće oboljevaju osobe kojima je, zbog nekog razloga, oslabljen imunitet.


Najrizičniji su tako kronični bolesnici, pušači i alkoholičari, a interesantno je i da se tegobe uzrokovane legionelom koje se najčešće manifestiraju u obliku upale pluća, češće javljaju kod muškaraca no kod žena.