Stipendije Valamar Riviere

Timovi naše najjače hotelske tvrtke u “lovu” na učenike: Stipendijama od 1.000 kuna do ugostiteljskog kadra

Mladen Trinajstić

Valamar odlučio potaknuti interes mladih za ugostiteljska zanimanja, npr. u Krku prvi razred pohađa svega 9 kuhara i 4 konobara! / snimio M. TRINAJSTIĆ

Valamar odlučio potaknuti interes mladih za ugostiteljska zanimanja, npr. u Krku prvi razred pohađa svega 9 kuhara i 4 konobara! / snimio M. TRINAJSTIĆ

Ovim programom Valamar želi mlade potaknuti da upišu i završe obrazovne programe za ugostiteljsko-turistička zanimanja, ali i osigurati kvalitetnije povezivanje sa srednjim strukovnim i ugostiteljskim školama u kojima je posljednjih godina bitno opao interes za zanimanja kuhar, konobar...



Da je nedavno obznanjeni plan stipendiranja učenika srednjih škola od strane grupacije porečke Valamar Riviere zaintrigirao mnoge mlade otočane, posebice one koji se obrazuju za ugostiteljska zvanja, pokazao je ovotjedni informativni susret mladih otočana (i njihovih roditelja) s predstavnicima Odjela razvoja ljudskih resursa najveće domaće hotelijerske kompanije. Prigodna prezentacija programa koji učenicima turističko-ugostiteljskih zanimanja kuhar, konobar, slastičar i turističko-hotelijerski komercijalist u skorijoj budućnosti donosi stipendijski program u vrijednosti tisuću kuna mjesečno, očekivano, privukao je i zainteresirao brojne krčke srednjoškolce koji su, u sklopu organizirane turneje Valamarovih predstavnika, imali priliku doznati sve detalje o tom hvalevrijednom programu kakvih, nažalost, posljednjih desetljeća baš i nije bilo previše.



Stipendiranje učenika osigurano je kroz partnersku suradnju Valamara s Ministarstvom turizma. Obveza svih 200 budućih stipendista bit će da redovito pohađaju nastavu, upišu godinu i uredno maturiraju kako bi, uz osiguran smještaj i prehranu, imali priliku raditi praksu u jednoj od destinacija Valamara – Poreču, Rapcu, Krku ili pak Dubrovniku. Po završetku školovanja stipendisti će steći i pravo na zapošljavanje u Valamaru, kao i redovno uključivanje u stručna osposobljavanja te programe nagrađivanja.



Karijerne prilike




Ovim programom, istakli su predstavnici Valamara zaduženi za kadrovsku politiku, mlade u Hrvatskoj želi se potaknuti i podržati u odluci da upišu i završe obrazovne programe za ugostiteljsko-turistička zanimanja, ali i osigurati kvalitetnije povezivanje te uspješne turističke kompanije sa srednjim strukovnim i ugostiteljskim školama iz cijele Hrvatske. Kako bi učenicima, nastavnicima i roditeljima predstavili netom osmišljeni korporacijski program stipendiranja, timovi Odjela razvoja ljudskih resursa Valamar Rivijere ovih dana organizirano obilaze srednje škole diljem naše zemlje pa su tako ovog tjedna boravili i u Krku gdje, uz ostale, posluje i jedna od njihovih »destinacijskih ekspozitura«. U krčkoj Srednjoj školi »Hrvatski kralj Zvonimir« hotelijeri su tako učenike upoznali s cjelokupnim stipendijskim programom, kao i s karijernim prilikama koje on otvara. Prof. Đurđica Cvitkušić, ravnateljica krčke srednje škole tom je prigodom istaknula da se, unatoč tradiciji obrazovanja, odlično opremljenom ugostiteljskom kabinetu, kvalitetnom nastavnom kadru i naporima škole da promidžbom potakne mlade na upis u ugostiteljske obrazovne programe, broj polaznika takvih programa na Krku posljednjih godina kontinuirano smanjuje.


Zabrinjavajući trend


– Prije petnaestak godina u našoj smo školi znali imati i po 170 učenika u ugostiteljskim zanimanjima, a zadnjih je godina taj broj pao na svega 50-ak do najviše 60 učenika. Uzroka takvog, za budućnost našeg turizma zapravo zabrinjavajućeg trenda ima više, a mi ih prepoznajemo u sezonskom radu, neodređenom radnom vremenu, ali i neadekvatnom vrednovanju »bijelog osoblja« u ugostiteljstvu, istakla je Cvitkušić, ocijenivši da budućnost kvalitetnog turizma Hrvatske, pa tako i otoka Krka, vidi u hotelima i restoranima visoke kategorije u kojima je profesionalnost konobara i kuhara temelj dobrog poslovanja. Rješenje za probleme s kojima se susreće i turističko gospodarstvo i obrazovni sustav koji bi ga trebao servisirati i »puniti« obrazovanim i stručnim kadrom, vidim upravo u poticajnim mjerama – stipendiranju mladih ljudi, naročito kad kvaliteta turističke usluge, obzirom na konkurenciju, postaje najvažniji činitelj turističkog razoja, ocijenila je ravnateljica krčke škole, jedne od mnogih koje se uključuju u ovaj program.


Valamarov program stipendiranja hvalevrijedan je sustav poticanja obrazovanja kadra u ugostiteljstvu i turizmu na ovom otoku. Kao primjer dobre prakse najbolji je poticaj učenicima koji žele postati uspješni ugostitelji, konkurentni na tržištu rada, zaključila je prof. Cvitkušić ocijenivši da će potpore, osim što će motivirati mlade za upis i pohađanje obrazovanja za ugostiteljsko-turistička zanimanja, potaknuti i kvalitetnije povezivanje škola s gospodarskim tvrtkama u turizmu te tako unaprijediti suradnju poslodavaca i obrazovnog sustava. Time će se, završila je ravnateljica, podići ukupna kvaliteta ugostiteljskog kadra, što će u konačnici poboljšati i razinu usluga na ovom području.