Ministarstvo ga privremeno udaljilo iz službe

Skandal na Krku: Ured javnog bilježnika Mirka Ružića zatvoren zbog duga državi

Mladen Trinajstić

Ružićevo udaljenje, kaže vršitelj dužnosti predsjednika Općinskog suda u Krku Anton Hlača, po dopisu Ministarstva trajat će do konačnosti odluke o njegovom razrješenju. Mirko Ružić tvrdi da je »sanirao« porezne probleme i da drugi tjedan nastavlja rad



KRK/RIJEKA » Da i oni koji su po prirodi svog posla i povjerenih im zadaća dužni postupati unutar strogih zakonskih okvira ponekad »iskoče iz kolosjeka« potvrđuje još jedna intrigantna epizoda u prilično zanimljivom životopisu kontroverznog bivšeg riječkog odvjetnika, a već neko vrijeme i krčkog javnog bilježnika Mirka Ružića.



Neosporno javna osoba, Mirko Ružić postupcima zaokuplja pažnju javnosti unazad desetak i više godina. Za posljednji, prošlogodišnji incident Mirko Ružić je prekršajno odgovarao, prenoćio je u policiji zbog prijavljenog nasilja u obitelji. 

  Javnobilježnički ured u Gradu Krku Ružić je otvorio 2011. godine, nakon što je tadašnji ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković odobrio njegovo imenovanje protivno mišljenju Hrvatske javnobilježničke komore koja je predložila drugu osobu za to iznimno unosno radno mjesto. Imao je Ružić problema i u prometu, najteži incident datira unazad petnaaestak godina kada je u blizini Kuka iznad Preluka kao načelnik PU primorsko-goranske u službenom automobilu doživio prometnu nesreću u kojoj je teško ozlijeđen vozač drugog automobila. Zbog zastare je amnestiran. Nedugo nakon tog teškog prometnog incidenta Ružić je ponovo osvanuo na stranicama crne kronike kada je kod Hotela Bonavia »mercedesom« pokosio nekoliko parkiranih automobila u Ulici Dolac. Za upravljačem »audija 4« izazvao je prometnu nesreću u Čandekovoj ulci, a tri godine kasnije na križanju Zvonimirove i Ulice Vinka Benca udario u vozilo ispred sebe i pobjegao s mjesta nesreće. Javio se nekoliko dana kasnije iz Austrije. Lakše je ozlijeđen i u prometnoj nesreći izazvanoj prije nešto više od godinu dana kada je kod Brajdice kotačem zahvatio uzvišenje i prevrnuo na bok pa klizeći udario u parkirani »fiat punto«.





Njegov javnobilježnički ured smješten u samom središtu grada Krka nedavno je, za sad još uvijek privremeno – zatvoren, i to po nalogu Ministarstva pravosuđa koje je, potvrđeno nam je jučer u krčkom Općinskom sudu, spomenutu pravosudnu ustanovu još 28. travnja izvijestilo da je Ružić s 23. travnjem privremeno udaljen iz javnobilježničke službe.


Oduzeti spisi


– Ružićevo udaljenje, prenosi nam vršitelj dužnosti predsjednika Općinskog suda u Krku Anton Hlača, po dopisu Ministarstva trajat će do konačnosti odluke o njegovom razrješenju. Općinskom sudu, nastavlja naš sugovornik, naloženo je i da za trajanja udaljenja iz službe Mirka Ružića iz njegova ureda preuzme sve spise, knjige, pečat, štambilje kao i službeni grb javnog bilježnika što je 30. travnja i učinjeno.


  Čelnik Općinskog suda u Krku naglasio je i da su najveći interes javnosti po tom pitanju proteklih dana uzrokovale dvojbe oko toga što će biti s ostavinskim spisima koji su bili na postupanju kod Ružića.


  – Ostavinski su spisi preuzeti od s dužnosti udaljenog krčkog javnog bilježnika nalaze se kod nas i u najskorijem će roku biti proslijeđeni na rad drugim javnim bilježnicima koji djeluju na otoku Krku odnosno području koje pokriva naš Općinski sud – Nevenu Kučaru u Omišlju te Miljenki Katunar-Zrinski u gradu Krku. O tome će zainteresirane stranke u spomenutim postupcima biti pravovremeno informirane, nastavlja Hlača dodajući da se njihovi spisi do daljnjega nalaze »na sigurnom«, u Općinskom sudu u Krku.


Spekulacije


Vršitelj dužnosti predsjednika krčkog suda nije se usudio predvidjeti koliko bi dugo Ružićevo udaljenje s dužnosti moglo potrajati niti špekulirati o tome hoće li trenutačni postupak, koji je kako neslužbeno doznajemo, potaknulo Ministarstvo financija, rezultirati njegovim konačnim razrješenjem s dužnosti javnog bilježnika.



– Porezna uprava je predložila mjeru i zbog dugova zatvorila ured, ali sam u međuvremenu uspio s bankom dogovoriti dinamiku otplate duga u cijelosti na način da je banka dala garanciju da će založenom nekretninom koju sam ponudio, dug biti u cijelosti podmiren. Sporazum s bankom postignut je 25. travnja, a Porezna uprava je u potpunosti preuzela predloženu mjeru naplate dugovanja pa se nadam da ću od idućeg tjedna početi redovito raditi i otvoriti ured za stranke, pojasnio nam je Ružić.



Kako bilo, jučer smo upit o razlozima Ružićeva udaljenja uputili nadležnima u Ministarstvo pravosuđa odakle nam odgovor, do zaključenja ovog članka, još uvijek nije stigao. Znakovite naznake da Ružićevi problemi korijen ipak vuku iz financijske sfere njegova poslovanja, osim činjenice da je postupak iniciralo Ministartvo financija, potvrdile su nam i ćakule iz lokalnih pravničkih krugova u kojima se šuška da je u ovom slučaju riječ o poreznom dugu, odnosno dugu s osnova obveze plaćanja doprinosa.


Otvaram drugi tjedan


– Mogu poručiti da će javnobilježnički ured krenuti opet s urednim poslovanjem na adresi Stjepana Radića 2 u Gradu Krku, kazao nam je u telefonskom razgovoru Mirko Ružić. Kao i svima u državi, i meni je posao prilično pao, a dodatni poslovni potez koji sam napravio u međuvremenu, preseljenje ureda na drugu adresu, još je zakompliciralo redovito poslovanje i podmirivanje dugova prema državi, pojasnio je Ružić činjenicu da je zbog duga Poreznoj upravi njegov javnobilježnički ured zatvoren.


  Koncem 2013. godine morao je, kaže, preseliti ured u prizemne prostorije, onako kako nalaže zakon u smislu da javnobilježničke usluge budu dostupne svima, u prvom redu osobama s invaliditetom, da im ulaz bude olakšan. Riječ je o prostoru za koji će plaćati daleko manji najam, no preinake u novom prostoru, građevinski zahvati i uređenje prostora oduzelo mi je i vrijeme i novac, ali doista zakratko. Od idućeg tjedna počinjem uredovati, otvoren sam za stranke, poručio je Mirko Ružić.