Djelatnici Dundova iščupali tablu Lučke uprave

Samo na Rabu: Jedno parkiralište, dvojica gospodara

Ivor Balen

Foto I. Balen

Foto I. Balen

Parkiralište se nalazi na lučkom području i njime upravlja Lučka uprava, a Dundovo ga koristi već godinama. Trenutačno je u tijeku upravni spor, a sukobljene strane, koje se ne mogu dogovoriti, smatraju da imaju pravo naplate



RAB Jučer ujutro na parkiralištu u rapskoj luci, preko puta srednje škole, pola sata su stajale dvije različite obavijesne table dvaju različitih subjekata koji polažu pravo na ubiranje naplate. Jedna od Dundova, tvrtke u vlasništvu Grada Raba koja se i inače bavi naplatom parkinga i druga Županijske lučke uprave, Ispostave Rab.


Tabla Dundova i pripadajući aparat za plaćanje parkinga tamo stoje i inače. Tabla Lučke uprave postavljena je rano ujutro, a oko 8.30 sati uklonili su je djelatnici Dundova. Direktor Mirko Umiljenović, šef parkirališta Danijel Potočnjak i djelatnik na parkiralištima Marko Matić čudili su se kada su vidjeli novu tablu na parkiralištu za koje smatraju da pripada njima. Ali nisu se smeli, pozvali su policiju i nakon što je djelatnik MUP-a rekao da ih nema namjeru spriječiti u tome – iščupali su tablu Lučke uprave i spremili je u svoj kombi.


Nova faza


Nesporazum između Dundova i Lučke uprave oko ovog parkirališta traje već nekoliko mjeseci, a čupanjem table prešao je u novu fazu. Budući da se parkiralište nalazi na lučkom području, njime upravlja Lučka uprava, a Dundovo ga koristi već godinama, za što ima i Odluku Grada. Godine 2013. proveden je natječaj za davanje parkirališta u koncesiju na kojem je pobijedila tvrtka MDM iz Čakovca, dok je ponuda Dundova tada odbačena jer je ocijenjeno da dokumentacija nije potpuna. Dundovo je uložilo žalbu i trenutačno je u tijeku upravni spor. Situacija je sada takva da se sukobljene strane ne mogu složiti oko toga tko ima pravo naplaćivati parking do okončanja spora, odnosno jedni i drugi smatraju da su to oni.




– Ne bih davao nikakve izjave dok traje upravni spor. Kada bude okončan, postupit ćemo prema rješenju koje bude doneseno, rekao je direktor Dundova Mirko Umiljenović, postavivši pitanje kako to da se Lučka uprava, do rješenja spora, želi nametnuti kao koncesionar, kada je poznato da se lučke uprave ne bave parkiralištima.


»Toleriralo se«


Budući da je na Rabu malo što oslobođeno poveznice s politikom, tako je i s ovim slučajem. Dundovo je, kao gradska tvrtka, u rukama HDZ-a, član kojega je i direktor Umiljenović, dok je Lučka uprava Rab, kao tijelo Primorsko-goranske županije, SDP-ova, a član te stranke je i ravnatelj Vanja Debelić. Sukobi oko parkirališta preko puta škole počeli su otprilike promjenom vlasti u Gradu, kada je HDZ preuzeo upravu umjesto SDP-a, no poklapaju se i s nepovoljnim nalazom Državne revizije, kojeg je prije nekoliko mjeseci dobila Lučka uprava Rab. Vanja Debelić odbacuje spekulacije da je riječ o političkom sukobu i objašnjava da je agilnost njegove ustanove u preuzimanju parkirališta povezana prije svega s nalazom revizije.


– Ovo parkiralište je pod ingerencijom Lučke uprave od 2000. godine, a Dundovo ga koristi od 2005. kaže Debelić, koji na pitanje temeljem čega je Dundovo upravljalo parkiralištem sve ove godine, kaže da se »to toleriralo«.


Nisu izabrani


– Sada moramo dovesti do zakonskih rješenja. Dundovo je moglo koristiti parkiralište sve dok 2013. nismo raspisali koncesiju sukladno zakonu. Oni nisu izabrani na natječaju i pokrenut je spor. Do rješavanja spora, ne mogu ga koristiti oni, nego Lučka uprava, tvrdi Debelić, pojasnivši da Lučka uprava inače nema pravo naplaćivati parking, ali izvanredno ima za vrijeme trajanja spora, što je ovdje slučaj.


Lučka uprava je za tu svrhu angažirala i djelatnika koji naplaćuje parking. Riječ je o bivšem komunalnom redaru koji nije ponovo izabran na posljednjem natječaju, kojeg je provodila nova vlast u Gradu. Ali pronašao je posao u »taboru druge strane«. Ovih dana na parkiralištu preko puta škole događa se da parking istovremeno naplaćuju dva međusobno nepovezana djelatnika, jedan za Dundovo, drugi za Lučku upravu. Dundovo ga pritom naplaćuje 12, a Lučka uprava deset kuna po satu.