Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. studenoga 2019.
Tradicionalno na Rabu

SJEĆANJE NA 15 TISUĆA ZATVORENIH Položeni vijenci na Spomen groblju žrtvama fašizma u Kamporu

foto: Hrvoje Hodak
foto: Hrvoje Hodak
Autor:
Objavljeno: 31. listopad 2018. u 10:42 2018-10-31T10:42:02+01:00

Kroz ovaj je logor prošlo nešto više od 15 tisuća interniraca – logoraša, najviše slovenske nacionalnosti, od kojih više od 4 tisuće nije preživjelo njegove strahote.

Tradicionalno, kako se to čini svakog 30. Listopada, i danas je na Spomen groblju žrtvama talijanskog koncentracijskog logora iz 2. svjetskog rata u Kamporu, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, obilježen blagdan Svih svetih.

Kroz ovaj je logor prošlo nešto više od 15 tisuća interniraca – logoraša, najviše slovenske nacionalnosti, od kojih više od 4 tisuće nije preživjelo njegove strahote.

Žrtvama u počast danas su na spomen groblju, uz središnji obelisk vijence položile delegacije; Grada Raba, predvođene gradonačelnikom Nikolom Grgurićem, Udruge antifašista otoka Raba,, predvođene predsjednikom Ivicom Lupićem, te delegacije Državnog zbora (parlamenta) i Vlade Republike Slovenije, koju su činili zastupnici u Zboru Mateja Udovč i Boris Dobnikar, te Suzana Tajnik i Tina Ančik, savjetnice u Direkciji za invalide, žrtve vojnog nasilja u Ministarstvu za rad, obitelj, socijalna pitanja i jednake mogućnosti.

Vijenac je položila i delegacija Veleposlanstva Republike Slovenije u Hrvatskoj predvođena mag. Markom Matjažem, ministarom savjetnikom u Veleposlanstvu Republike Slovenije u Zagrebu i delegacija Logorskog odbora Rab - Gonars, koju su činili predsjednik i potpredsjednik Odbora Herman Janež (ml) i Dušan Zamida.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća minutu šutnje u počast žrtvama zatražio je rapski gradonačelnik Nikola Grgurić.

kampor1

Okupljene na spomen groblju najprije je pozdravio i obratio im se s nekoliko rečenica Herman Janež (ml), predsjednik Logorskog odbora Rab - Gonars a nakon njega o nekadašnjem konc. Logoru u Kamporu i njegovim žrtvama govorila je zastupnica Slovenskog parlamenta Mateja Udovč.

Pred kraj komemoracije na Spomen groblju u Kamporu okupljenima se ukratko u ulozi domaćina obratio gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, koji je kazao da ga raduje činjenica što su ova komemorativna okupljanja na kamporskom Spomen groblju iz godine bivaju sve svečanija i sudionicima sve brojnija, čime se samo potvrđuje obećanje da nevine žrtve ovog logora nikada neće biti zaboravljene.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.