Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 4
Sutra: 16° 16° 4
25. travnja 2019.
Programiranje

Robotrka na prstenac: Krčka osnovna škola ugostila je mlade robotičare

Foto: Mladen Trinajstić
Foto: Mladen Trinajstić
Autor:
Objavljeno: 11. lipanj 2018. u 11:20 2018-06-11T11:20:39+02:00

KRK  Krčka osnovna škola Fran Krsto Frankopan, ili točnije rečeno njen Klub informatičara otoka Krka ovog su vikenda ugostili još jedno natjecanje mladih robotičara s područja Primorsko-goranske i Istarske županije.

Krčani su bili domaćinima drugog od ukupno tri natjecanja koja se već šestu godinu zaredom održavaju u okrilju sad već tradicionalnog ogleda mladih majstora i majstorica robotike, popularnog te umnogome posebnog natjecanja – »Robotrka na prstenac«, a koja se odigrava kao robotičarsko-informatička inačica one drevne viteške, »prave« Trke na prstenac po kojoj je nadaleko poznat istarski Barban.

Jaka podrška

I šesto izdanje Robotrke na prstenac organiziraju predstavnici Društva za robotiku Istre, Centra za robotiku Rijeka, Općine Barban kao i škola domaćina i sudionika natjecanja. Pokrovitelji i donatori natjecanja su Hrvatska zajednica tehničke kulture, Hrvatski robotički savez, Općina Barban, ZTK Pula, ZTK Istarske županije, ZTK PGŽ, Grad Pula, Centar za praktičnu robotiku Pula i škole domaćini natjecanja.

Šezdestak osnovaca s područja Istarske, ali i naše županije, među kojima i mladi Krčani i Vrbenčani, Opatijci kao i učenicci iz Čavala i ovog su puta u predvorju krčke škole imali priliku pokazati i »na terenu« dokazati što sve znaju i umiju u gradnji robota, njihovom opremanju i programiranja, ali jednako tako i demonstrirati svoju vještinu u upravljanju i njihovom ručnom poluatomatskom i automatskom navođenju u preciznom pogađanju minijaturne inačice prstenca.

Uvod u »pravu« trku

U okviru Robotrke na prestenac, doznajemo od njenih pokretača i organizatora, svake se godine održavaju po tri natjecanja. Prve se dvije organiziraju u školama koje u tom natjecanju sudjeluju dok onu završnu, treću redovito ugošćuju naši sudionici iz Barbana, i to u kolovozu, u vikendu kad se u tom istarskom gradiću održava ona prva Trka na prstenac kojoj je ova, robotičarska inačica zapravo najbolji mogući uvod, prenijeli su nam pokretači tog neobičnog i hvalevrijednog projekta ne zaboravivši naglasiti i da je taj originalan i od klinaca odlično prihvaćeni projekt odličan način povezivanja modernih tehnologija i znanja s bogatom kulturno-povijesnom baštinom ovog dijela naše zemlje.  

Dvije vožnje

Robotrka na prstenac, prenio nam je jedan od njenih pokretača i članova organizacijskog odbora koji okuplja profesore informatike s područja dviju županija, krčki nastavnik profesor Boris Bolšec, natjecanje je u robotici za učenike osnovnih škola iz Istarske i Primorsko-goranske županije. Ekipe čine po tri člana od kojih svatko »vozi« po tri vožnje. Da bi mogli sudjelovati na natjecanju, natjecatelji moraju sami sastaviti i opremiti robote motorima za upravljanje, servo opremom kojom se upravlja kopljem te senzorima.

Na robote, također samostalno, učenici moraju montirati i žičnu ili pak bežičnu kameru koja vozaču omogućava praćenje slike na, s robotom poveznom, laptopu. Sami natjecatelji su i autori programa za upravljanje robotom, a tijekom natjecanja, u prvoj vožnji, natjecatelji upravljaju robotom manulano, pomoću tipkala, tipkovnice, miša ili drugog upravljača kojeg su sami izradili, objašnjava Bolšec.

U drugoj pak vožnji natjecatelji također upravljaju robotom ručno, ali ne mogu vidjeti arenu izravno već prstenac pokušavaju pogoditi gledajući sliku s kamere na robotu, objašnjavaju nam mentori mladih i darovitih robotičara od kojih smo doznali i da se treća natjecateljska disciplina bazira na od robota autonomnom praćenju crne crte postavljene na areni kojom robot sam treba doći do prstenca. Natjecatelji u toj disciplini mogu gađati u prstenac tek podizanjem i spuštanjem robotova koplja, i to nakon što robot u zadanom vremenu (od najviše 12 sekundi) autonomno prijeđe put od 150 centimetara.

Istrani nadmoćni

Najbolji rezultat i ekipno prvo mjesto u Krku je osvojio tim »Gladijatori« pulskog Društva za robotiku, i to ispred drugoplasirane ekipe »Oliva Vodnjan« iz Vodnjana te trećeplasiranih članova pulskog tima »Lovci na prstence«. Najbolji domaći, otočni tim, u konkurenciji 22 ekipe, bio je sastav »Vrbenčani 2« Područne škole Vrbnik koji je osvojio 7. mjesto.

Popularizacija robotike

Uspješnost pogodaka, doznajemo od mentora Borisa Bolšeca, uvelike ovisi o programima koje su učenici sami kreirali (na svojim robotičarskim radionicama koje pohađaju u izvannastavnim aktivnostima) i pomoću kojih, u konačnici, s više ili manje uspjeha upravljaju svojim robotima. Kao i za svako natjecanje, i za ovo natjecatelji moraju biti uvježbani, pogotovo u koordinaciji pokreta, a za vrhunske rezultate trebaju i malo sreće, zaključuju voditelji u Krku okupljenih istarskih i primorsko-goranskih robotičara suglasni da se natjecanja koja su zajedno osmislili i koje uz pomoć brojnih sponzora i donatora već šest godina uzastopce uspješno organiziraju na najbolji mogući način promiču moderne tehnologije i populariziraju robotiku i informatiku među mladima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka