Općina Baška

Rigoroznom odlukom kontra buke u Baški: Za radove u sezoni kazne i do 50.000 kn

Mladen Trinajstić

Bučna gradnja u sezoni, ali i prije i poslije sezone, u Baški će se ubuduće sankcionirati * Foto: M. TRINAJSTIĆ

Bučna gradnja u sezoni, ali i prije i poslije sezone, u Baški će se ubuduće sankcionirati * Foto: M. TRINAJSTIĆ

Za uži centar i turističke zone zabrane vrijede od 10. travnja do 15. listopada, u »perifernim« ulicama od 1. svibnja do 30. rujna, a u Jurandvoru, Batomlju i Dragi Bašćanskoj od 1. lipnja do 30 rujna



BAŠKA » Općinsko vijeće Baške, slijedom odredbi važećeg Zakona o gradnji, donijelo je Odluku o privremenoj zabrani izvođenja radova kojom su, uz ostalo, osjetno povećane sankcije kršitelja pravila i uzanci kojima se za trajanja turističke sezone žiteljima i posjetiteljima turističkih centara nastoji osigurati tišina, red i mir. Novom odlukom bašćanskih vijećnika tako je u 2015. godini zabranjeno izvođenje građevinskih radova poput izvođenja zemljanih radova iskopa pomoću strojeva ili uporabom pneumatskih čekića i kompresora, jednako kao i prijevoza iskopanoga materijala, uklanjanja dijelova ili cijelih građevina, zidanja, odnosno izrade konstruktivnih dijelova građevina (uključivo i krovne konstrukcije), prijevoza betona mikserima i uporaba betonskih pumpi, građevinsko-obrtničko-instalacijskih radova koji se obavljaju pomoću građevinskih strojeva (malih mješalica i pneumatskih čekića) te alata na električni pogon (električne bušilice, brusilice i sl.).


 Zabrana 24 sata


Odlukom je određeno da spomenute zabrane građenja i izvođenja građevinskih radova na području Općine Baška vrijede 24 sata dnevno, ali i da variraju ovisno o područjima, odnosno naseljima Općine. Tako se od 10. travnja pa sve do 15. listopada neće smjeti (g)raditi u turistima najnapučenijim zonama naselja Baška, odnosno u ulicama Palada, Emila Geistlicha, Prilaz kupalištu, Kralja Tomislava, Uskočka, Dvori Narca, Stari dvori, Dol, Gorinka, Ribarska, Na vrti, Potok, Guncićevo, Nazorovoj, Kružnoj, Zdenke Čermakove te u dijelu Ulice kralja Zvonimira, od kućnog broja 1 do 120. U ostalim, »perifernim« ulicama razdoblje zabrane gradnje propisano je u razdoblju od 1. svibnja do 30. rujna. U naseljima Jurandvor, Batomalj i Draga Bašćanska mira i tišine trebalo bi biti između 1. lipnja i 30. rujna, a iste odredbe vrijede i za površine u zonama izdvojene namjene, odnosno zonama izvan građevinskih područja.


 Drastične kazne


Bitna novina ove odluke ogleda se i u bitno postroženim te financijski drastično »podebljanim« kaznama. U prekršajnim odredbama iste odluke (kojom su kazne dosad varirale od jedne pa do najviše pet tisuća kuna) propisano je da će se novčanom kaznom u iznosu od 25.000 pa do čak 50.000 kuna kažnjavati pravne osobe koje, u svojstvu izvođača, budu povrijedile spomenute odredbe Odluke o privremenoj zabrani izvođenja radova. Novčanom kaznom u iznosu od 15.000 do 30.000 kuna kažnjavati će se pak fizičke osobe – izvođači radova u vrijeme važanja zabrane, a jednakim će novčanim iznosom (od 15.000 do 30.000 kuna) biti kažnjavani i investitori koji nastave s radovima nakon izdavanja rješenja o privremenoj obustavi izvođenja radova. Nadzor nad provođenjem ove Odluke, sukladno novim ovlastima proisteklim iz Zakona o građevinskoj inspekciji, provodit će komunalni redar Općine Baška.





U vremenu, razdoblju i na područjima zahvaćenim novom općinskom odlukom, iznimno će se, slijedom zasebnih odluka načelnika, ubuduće moći graditi građevine i izvoditi građevinski radovi samo u slučajevima interventnih radova na sanaciji objekata i uređaja komunalne infrastrukture (radi otklanjanja kvarova i sličnog), radi žurne sanacije iznenadno nastalih oštećenja na građevinama, objektima ili uređajima, i to u svrhu sprečavanja daljnje štete, odnosno otklanjanja opasnosti po ljude i okoliš. Iznimku načelnik može donijeti i u slučajevima gradnje, rekonstrukcije i sanacije objekata društvene namjene.