Probijeni svi rokovi

Rekonstrukcija državne ceste D-100: Zbog imovinsko-pravnih odnosa otočna magistrala i ovaj Uskrs dočekuje nedovršena

Slađana Vignjević

Snimila Slađana VIGNJEVIĆ

Snimila Slađana VIGNJEVIĆ

Rekonstrukcija 11,3 kilometara duge dionice od creske ACI marine u smjeru Lošinja, probila je već sve moguće rokove. Dosad je pušteno u promet 7,6 km. Trenutačno se izvode radovi na 2,4 km, a na preostalih 1,3 km izvođač će se uvesti u posao kad se riješe imovinsko-pravni poslovi 



I gradonačelnik Malog Lošinja Gari Cappelli smatra da pitanje ceste treba riješiti čim prije jer je sadašnje stanje ruglo ne samo za domaće, već i strance koji dolaze u sve većem broju. 


    – Nije mi jasno gdje je problem. Novci su osigurani, barem su tako rekli ljudi iz Ministarstva, i doministar Antešić je nedavno rekao da će sve biti na vrijeme. Stanje je nezadovoljavajuće, evidentno je da su radovi usporeni, ima štete i na vozilima, a negativni su i komentari gostiju, zaključio je Cappelli.



    Izvjesno je da su neriješeni imovinsko-pravni odnosi usporili proces gradnje, a tek su se nedavno radnici GP Krka, izvođača radova, ponovno vratili poslu na preostalih 2,4 kilometara dionice. Iz Hrvatskih cesta poručuju da će se na posljednjih 1,3 kilometra izvođač uvesti tek kada se riješi pravna zavrzlama.    


Uvjetni rok 15. lipnja


– Dosad je pušteno u promet 7,6 km. Trenutno se izvode radovi na 2,4 km, a na preostalih 1,3 km izvođač će se uvesti u posao kad se riješe imovinsko-pravni poslovi. Za dio radova, na zahtjev Grada Cresa (rotor Cres, priključak Grabar i javna rasvjeta) čeka se izdavanje Izmjene i dopune potvrde glavnog projekta. Nakon što se izvrše radovi na polaganju elektroenergetskog kabela, steći će se svi preduvjeti za izvedbu kolničke konstrukcije, poručuju iz Hrvatskih cesta, navodeći da je »rok za dovršetak svih radova je 15. lipnja ove godine, i ovisi o rješavanju imovinsko-pravnih poslova«. 


    Iako rekonstrukcija ceste D-100 na dionici od Vodica do Orleca napreduje »polako, ali sigurno« gradonačelnici Cresa i Malog Lošinja ne kriju nezadovoljstvo.    


Obećanje HC-a


– I ovom prilikom izražavam veliko nezadovoljstvo brzinom rada. Jednako nezadovoljstvo izrazio sam i na nedavnom sastanku s predsjednikom Uprave HC-a na kojem smo upoznati sa stanjem radova na dionicama i dinamičkim planom. Prema obećanjima iz Hrvatskih cesta i čelnika izvođača, do Uskrsa će biti pod prvim slojem asfalta svi dijelovi koji su sad u rekonstrukciji, tako da za Uskrs nećemo voziti po prašnjavoj cesti. U tijeku je rješavanje imovinski najzahtjevnije dionice unutar samog naselja pa očekujem da će i na toj dionici radovi krenuti ako ne prije, onda odmah nakon ljeta, a Grad Cres i dalje stoji na raspolaganju Hrvatskim cestama oko pomoći rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, rekao je gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako.