Rješenje uređenja obale

Raspisan natječaj za preuređenje Palade i obalnog pojasa Baške

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić



BAŠKA  Na način kako je to nedavno u djelo pretočeno u Malinskoj, i predstavnici Općine Baška ovih su se dana odlučili u djelo provesti natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja obalnog pojasa naselja Baška. Osmišljavanje i definiranje plana temeljitog, sustavnog i cjelovitog preuređenja tog, uz fascinantnu Velu plažu, zasigurno najljepšeg i najvrednijeg dijela naselja Baška, raspisivači natječajnog postupka u oblikovnom smislu kane tako prepustiti autorima najboljeg idejnog rješenja. 


Pravi smjer


A oni će, pak, biti izabrani u postupku koji Općina, kao investitor, upravo provodi u suradnji s Društvom arhitekata Rijeka – organizacijom čiji su predstavnici ujedno i organizatori odnosno formalni provoditelji natječaja. Htijenja bašćanskih općinara da spomenutim postupkom iznađu najbolje i najcjelovitije rješenje urbanističko-arhitektonskog obrasca uređenja i opremanja tog povećeg priobalnog poteza jednim se djelom naslanjaju i na već višekratno proklamirane planove Županijske lučke uprave Krk kojoj je povjereno upravljanje lukom Baška odnosno širim lučkim područjem tog otočnog mjesta. Ta institucija, naime, već neko vrijeme intenzivno priprema i ishodi dokumentaciju zahvaljujući kojoj bi spomenuta krčka luka trebala dobiti cijeli niz lučkih objekata i novih sadržaja. Da sve zajedno ode u pravom i među Općinom te ŽLU-om »iskoordiniranom« smjeru ovih je dana tako pokrenut postupak koji će, u suglasju struke te lokalne i lučke uprave determinirati sve urbanističke odnosno arhitektonsko-oblikovne odredbe slijedom kojih bi se narednih godina, prateći investicijske mogućnosti bašćanske općinske uprave, trebao uređivati i oplemenjivati obalni potez dug više od 900 metara, i to u zoni koja je zbog svojih ambijentalnih vrijednosti pod posebnim režimom konzervatorske zaštite. 


Palada, plaža, park


Ukupna površina arhitektonske i urbanističke razrade, doznajemo, obuhvaća prostor od čak 33,3 tisuće četvornih metara od kojih je 15,2 tisuće kvadrata na kopnu. Područje koje će narednih tjedana »razrađivati« i za buduće uređenje planirati svi na raspisani natječaj prijavljeni arhitekti »pokriva« ulicu Palada, s nizom kontaktnih pješačkih i zelenih površina, koja se proteže od lukobrana pa do Šetališta Emila Geistlicha odnosno duž luke i susjednih joj kupališta, jednako kao i park Marjan sa susjednim objektom jedriličarskog kluba, područje kupališta Palada te obalni dio lučkog područja bašćanske luke otvorene za javni promet. Prijavljene radove po zaključenju spomenutog će postupka ocjenjivati i vrednovati ocjenjivački sud kojim predsjeda riječki arhitekt Nenad Kocijan. Uz njega, to će tijelo još činiti i bašćanski načelnik Toni Juranić, njegov zamjenik Hajrudin Mulaosmanović, kao i arhitekti Goran Rako, Tatjana Rakovac, Maja Matulja Kos te Hrvoje Giaconi. Stručni će pak savjet u istom postupku činiti ovlašteni inženjer građevinarstva Nenad Ravlić, krajobrazna arhitektica Dobrila Krlajić, kao i Anđelko Petrinić, ravnatelj ŽLU Krk. 


Izdašan nagradni fond




Za nagrađivanje ponajboljih rješenja za budućnost planiranih zahvata koji bi na području cjelokupnog obalnog pojasa Baške prema procjenama mogli stajati 20 milijuna kuna bez PDV-a, organizatori natječaja osigurali su prilično izdašan nagradni fond. Autor ili autori pet najboljeg urbanističko-arhitektonskog rješenja budućeg oblikovanja Palade i susjednih joj zona mogu računati na vrijedne novčane nagrade, pa će na račun autora prvonagrađenog rješenja otići neto iznos u vrijednosti 132 tisuće kuna, onog drugonagrađenog 82,5 tisuća kuna, a »trećeplasiranog« također respektabilnih 49,5 tisuća kuna.