Teško do kopna

Putnici u Mergu puni vjere u Jadrolinijine “morske vukove”: Važno je da dođemo do Krka

Ira Cupać Marković

Od podne čekam na prijelaz ovdje u Mergu i mogu vam reći da nije baš ugodan osjećaj da ne možeš preko, da si odsječen od svijeta, kaže Siniša iz Splita



Loši vremenski uvjeti nisu dramtično pogodili vezu s malim otocima, pa tako doznajemo da je s  petkom to bio treći put da brod iz Malog Lošinja nije stigao na Susak. Dobro funkcionira i povezanost Ilovika gdje brod Mac, unatoč nepovoljnim uvjetima, uspješno povezuje ovaj otok preko luke Mrtvaška s Lošinjem. U proteklih desetak dana, u petak je bio treći put da novine nisu stigle na otočna prodana mjesta, a problemi u prometu odrazili su se na popunjenost polica u trgovinama, koje su praznije nego inače. 


Autotrans uredno održava autobusne linije na otočju, dok su neke linije prema Zagreb i Rijeci, zbog prekida trajektnog prijevoza bile otkazane. Proteklih dana bilo je problema u opskrbi električnom energijom, pa je zavisno od mjesta do mjesta prekida u isporuci električne energije bilo od nekoliko minuta do nekoliko sati. Od voditelja cresko lošinjskog Doma zdravlja, mr. Branka Laknera doznajemo da nije bilo probelema u pružanju zdravstvenih usluga na otočju.



Zbog ekstremnih vremenskih uvjeta red plovidbe nije bilo moguće poštivati, ali unatoč tome samo u utorak nije bilo niti jedne plovidbe. U petak je prva veza uspostavljena u 10 sati s Valbiske prema Mergu, a u 11 sati u suprotnom smjeru, dok je druga i posljednja plovidba u petak bila u 14 sati s Valbiske, a u 15.10 s Merga. I ovaj su se put Jadrolinijini pomorci potvrdili kao pravi morski vukovi, a zadivljujuće su manevre kod pristajanja na Mergu, jer je ovo pristanište otvoreno na buru i samo pravi znalci pomorske profesije se uopće usude u ovakvim uvjetima ploviti.


Tome se osobito raduju svi oni koji žele na otok i s otoka, a s nekoliko putnika koji su  u petak htjeli otputovati razgovarali smo dok su s nestrpljenjem i zanimanjem pratili ulazak trajekta u meršku luku. Iako je prizor pomalo i zastrašujući, nitko od putnika nije se bojao jer kažu imaju puno poverenje u Jadrolinijine pomorce. Miloš Stojković sa sedam radnika u kombiju krenuo je put Zagreba na vikend. Njihova firma ima posao na Lošinju, a dečki kažu, poželjeli su se svojih žena pa preko vikenda, unatoč buri i snijegu idu doma, u tople krevete. Nema straha, od voženje trajektom, a i ako zaglave negdje, neće biti frke bude li piva i kave, uz osmijeh komentira ekipa.


Siniša je ronilac, i također je zbog poslovnih obveza, ali iz Splita, prije četiri dana došao na Lošinj:


– Iz loših uvjeta došao sam u još gore. Ne znam da li ću danas uspjeti preko Krčkog mosta, ali sad mi je važno da barem pređem do Krka. Nikada do sada nisam se našao na nekom otoku, a da s njega nisam mogao otići. Od podne čekam na prijelaz ovdje u Mergu i mogu vam reći da nije baš ugodan osjećaj da ne možeš preko, da si odsječen od svijeta. 


Niaz Majetić s Krka dva puta tjedno na cresko lošinjsko otočje vozi robu i kaže da do sada nije bio u situaciji da trajekti nisu vozili po redu plovidbe.– Jutros smo krenuli prvim trajektom, ali se nakon 700 metara trajekt vratilo u luku, a u drugom pokušaju u deset smo uspjeli prijeći. Nije me strah, mene moš’ na glavu iz aviona baciti, kaže nam Niaz, pa iako ne bi bio problem i da se s otoka nije moglo, jer kaže uvijek ima dobrih ljudi i prijatelja gdje bi mogao prenoćiti, drago mu je što će ipak uspjeti prijeći na Krk.