Pilot-projekt

Prikupljanje otpada u Krku: ”Od vrata do vrata” po talijanskom receptu

Mladen Trinajstić

U primjeni novog sustava na Krku će biti dvije kante – smeđa za biorazgradivi te zelena za miješani otpad, dok ostale – plava, žuta i siva – ostaju na svojim starim, »uličnim« mjestima



KRK » Nakon višemjesečnih priprema, razvijanja sustava, nabave novih kanti i edukacije distributera, Komunalno društvo »Ponikve eko otok Krk« započelo je s provedbom pilot projekta prikupljanja komunalnog otpada po programu »od vrata do vrata«. Riječ je o isprobanom, po navodima krčkih komunalaca i dokazanom sustavu koji na području sjeverne Italije (na koju su se Boduli u svojim nastojanjima ugledali) već dvadesetak godina navodno daje dobre rezultate. Za sad će u primjeni sustava »od vrata do vrata« na Krku biti dvije kante – smeđa za biorazgradivi te zelena za miješani otpad, dok ostale (plava, žuta i siva op.a.) ostaju na svojim starim, »uličnim« mjestima.



Mislilo se i na obitelji s malom djecom koje u Ponikvama sad mogu zatražiti posebne vrećice za pelene, obzirom da one ne spadaju u otpad koji se može reciklirati.





   Distributeri krčkog komunalca, doznajemo u Ponikvama, već su odradili dobar dio terenskog posla te su, zajedno s pratećim pisanim materijalom, s više od tisuću setova kućnih kanti »oboružali« 700-tinjak domaćinstava na području grada Krka i susjednog mu Vrha gdje primjena novog sustava zaživljava već ovih dana. Uz odgovarajuće setove kanti, svako je domaćinstvo dobilo i brošuru s detaljnim uputama te planom odvožnje otpada, a Krčanima i Vršanima razdijeljeni su i letci namijenjeni njihovim ljetnim posjetiteljima – turistima kojima su upute za provedbu tog sustava i objašnjenja njegovih ekoloških ciljeva prevedena na strane jezike.


   Sustav »od varata do vrata« u punu primjenu trebao bi ući već 15. studenoga, kad će započeti i uklanjanje postojećih zelenih i smeđih kontejnera s ulica. Do tad će se, radi uhodavanja komunalaca, ali i samih Krčana odnosno Vršana, otpad odvoziti i po »starom« sustavu, dakle uz korištenje uličnih zelenih i smeđih kontejnera koji, beram što se spomenutih dvaju otočnih naselja tiče, broje svoje posljednje dane. Miješani otpad u vansezonskom će se razdoblju s kućnih pragova odvoziti jednom tjedno – ponedjeljkom dok će onaj »smrdljiviji«, biološki otpad biti prikupljan i zbrinjavan dva puta tjedno – utorkom i subotom. Sezonski raspored pražnjenja kanti (u razdoblju od 1. travnja do 30. rujna) namijenjenih nerazvrstanom otpadu ostat će nepromijenjen (dakle samo ponedjeljkom), dok će se biootpad u istom razdoblju prazniti u tri navrata – utorkom, četvrtkom i subotom.



   Sve važnije informacije vezane uz ovu temu otočani ovih dana mogu pronaći na službenim stranicama Ponikve te na blogu i Facebook profilu krčkog komunalnog društva. Valja istaknuti kako se u starogradskoj jezgri kao i u većim višestambenim zgradama sustav prikupljanja otpada za sad ipak neće mijenjati. Sustav »od vrata do vrata« tako će se do daljnjega primjenjivati samo kod domaćinstva nastanjenih u obiteljskim kućama, a broj dodijeljenih kanti prilagođava se broju članova domaćinstva.



   Među Krčanima ima i onih koji, prema svemu sudeći, nisu sretni s novim sustavom prikupljanja otpada pa se na društvenim mrežama ali i na ulicama ovih dana mogu čuti kritike na račun novog sustava, ali i mjerodavnih u otočnom komunalnom društvu. Dio otočana uvjeren je da će se ulaganja u nov način odvoza otpada pokazati promašenima, ali i da će, zbog veće tražene discipline u primarnoj selekciji otpada, kod samih korisnika Ponikvinih usluga s vremenom pasti razina »urednosti«, a time posljedično i čistoća samih naselja čiji su stanovnici, drže kritičari, dosadašnjim sustavom uspjeli doseći zavidno razinu odvajanja otapada koja se na Boduliji digla na respektabilnih 40-ak posto.