Panika u mraku

Pred krdom divljih svinja spas našao na stablu masline

Ira Cupać Marković

Dok sam hodao, čuo sam glasanje, a onda sam uočio desetak divljih svinja, među kojima jednu golemu. Osjetio sam panični strah, skočio u grmlje ispod ceste i odmah se popeo na stablo, prepričao je 17-godišnji Dorian Alagić



MALI LOŠINJ Divljim svinjama je cesta od Malog do Velog Lošinja izgleda postala omiljena šetnica. Naime, nije prošlo ni pet mjeseci, a upravo na toj cesti dogodio se novi izgred s ovom alohtonom divljači, koja niz godina na razne načine zagorčava život otočanima.


Krajem listopada prošle godine izvijestili smo o vrlo neugodnom iskustvu koje je doživio Ratko Vidović iz Velog Lošinja. On je vozeći motor naletio na krdo divljih svinja, a zbog posljedica sraza s ovom divljači pomoć je morao zatražiti na hitnoj.


Na snimanju ručnog zgloba u lošinjskom Domu zdravlja, nakon bliskog susreta s divljim svinjama, prije dva dana završio je i sedamnaestogodišnji Dorian Alagić. On je iz Malog Lošinja krenuo ususret prijateljici prema Velom, ali je pješačenje oko 20.30 sati, zbog veprova završilo ozljedom i skokom u grmlje, a potom penjanjem na maslinu gdje se uplašen sklonio pred desetak divljih svinja koje su na tom dijelu prelazile cestu. 


Roktanje i cviljenje




– Bilo je to grozno iskustvo. Dok sam hodao, čuo sam čudno glasanje, roktanje, ali i kao neko cviljenje, a onda sam u mraku uočio desetak divljih svinja, među kojima je jedna bila ogromna. Sve se odvijalo jako brzo, osjetio sam panični strah, zakoračio sam unatrag i skočio u grmlje ispod ceste i odmah se popeo na stablo masline. Svinje su se kretale cestom pa skrenule prema šumi nakon što je naišao auto. Teško je objasniti reakcije u takvom trenutku, osjetiš se ugrožen i pokušavaš se spasiti. Na stablu sam ostao desetak minuta, srce mi je lupalo svom snagom, to je jedino što sam osjećao. Kad sam se malo pribrao, sišao sam sa stabla i tek kasnije osjetio bol u ruci, a najviše u zglobu, prepričao nam je Dorian, koji kaže kako ovo iskustvo ne bi poželio ni neprijatelju. 


Nažalost, ima i onih kojima je cijela priča smiješna, pa Doriana sada zezaju, ali priča s divljim svinjama na Lošinju sve je samo ne zezancija. Svjedoči to i snimka divlje svinje koja pretrčava cestu kod Sunčane uvale, koju nam je pokazao Dorian, a snimio ju je mobitelom njegov brat prošlo ljeto. 


Slab izlov


Iako su brojke izlovljene alohtone divljači na cresko-lošinjskom otočju ogromne, očito je da izlov ne ide dinamikom koja osigurava sigurnost ljudima, a o razvoju ovčarstva i poljoprivrede da ne govorimo. 



Mnogi otočani već su na raznim mjestima sreli veprove, od gradskog groblja na Svetom Martinu, na Čikatu nedaleko hotela, uz kontejnere u naselju Artatore, duž otočne magistrale, a naići na trag divlje svinje u vrtu u vlastitom dvorištu na otoku više nije rijetkost.



Od 2005. kada je donesena zakonska obveza izlova alohtone divljači, na Cresu i Lošinju registriran je izlov 2.313 divljih svinja i 2.494 jelena lopatara, a upravo na ovom lošinjskom području gdje su učestali izgredi, izlov je slab, pa je tako u Lovištu Veli Lošinj 2005. odstrijeljeno devet divljih svinja, 2006. godine 16, pa sve do 2010. niti jedna, da bi te godine bio registriran odstrel njih 16 te lani još 11 grla divljih svinja. 


Definitivno ovakva dinamika odstrela neće rezultirati izlovom, što potvrđuje i podatak da je još 2005. godine, kada su u otočnim lovištima dodijeljene koncesije sa zadatkom izlova, rok bio dvije godine. Prošlo je više od šest godina, koncesije se u međuvremenu produljuju, ali nema govora da je alohtona divljač izlovljena, kao ni podataka kolika je stvarna brojka, odnosno koliko je sada jelena lopatara i divljih svinja na otočju.