Novi stanovi

Potpisan ugovor: U Krku uskoro 30 POS-ovih stanova

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

POS-ov kompleks ponudit će pet jednosobnih, jedan jednoiposobni, deset dvosobnih, jedanaest dvoiposobnih te tri trosobna stana. U PGŽ-u posredstvom POS-a 520 obitelji riješilo stambeno pitanje



KRK Potpisivanjem ugovora o prijenosu prava vlasništva za zemljište na kojem bi uskoro trebao biti realiziran program društveno poticanje stanogradnje u Gradu Krku napravljen je važan korak na dugom i zahtjevnom putu oživotvorenja tog projekta. Formalni čin kojeg su u uredu krčkog gradonačelnika jučer zaključili Darijo Vasilić i direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) Goran Bradić, slikovito nam je predstavio prvi čovjek izvršne vlasti Krka napomenuvši da je jučerašnji čin osmi od devetanaest koraka koji prethode primopredaji ključeve stanova koji će do konca 2018. biti podignuti na istočnom ulazu u Krk.



Govoreći o planovima vezanih uz ovaj projekt krčki je gradonačelnih rekao i da će se, koliko god to bude moguće, težiti energetski učikovitoj izgradnji odnosno dosizanju energetskog razreda A.





Ovim ugovorom Grad prepušta svoje zemljište površine četiri tisuće kvadrata APN-u, državnoj agenciji koja od sada ondje vodi glavnu riječ, rekao je Vasilić napomenuši i da bi, bude li sve teklo prema planu, na toj parceli u skorijoj budućnosti trebalo niknuti tridesetak POS-ovih stanova.


Veliki interes


Od danas APN postaje vlasnikom zemljišta, ustvrdio je Vasilić napomenuvši i da je već tijekom kolovoza raspisan natječaj za izbor projektanta budućeg POS-ova kompleksa. Stoga je realno očekivati i da će tijekom narednih četiri do pet mjeseci POS-ova stambena zgrada biti isprojektirana i »kompletirana« građevinskom dozvolom, ocijenio je krčki gradonačelnik primjetivši da interesa za ovakvom vrstom stanogradnje među njegovim sugrađanima ne manjka. To je potvrdio podatkom da se Gradu, u fazi ispitivanja interesa Krčana za POS-om, javilo čak 109 obitelji.


Vasilić nam je rekao i da odredbe važeće prostornoplanske dokumentacije ondje omogućavaju izgradnju troetažne građevine (P+2), s podrumom i prostranim parkingom za 60-tak vozila. Gradonačelnik je naglasio i da će lokalna uprava, zbog očite potrebe za takvom vrstom stanogradnje koju potvrđuje velik interes Krčana, krenuti s pripremanjem preduvjeta potrebnih za ostvarenje sličnih projekata i na nekim drugim lokalitetima.



Predstavnici APN-a boravak u Krku iskoristili su i za najavu skorog začetka realizacije sličnog projekta i u susjednom Puntu. – Do kraja ovog mjeseca trebala bi biti ishođena građevinska dozvola za deset građevina u nizu u Puntu unutar kojih će se izgraditi 22 stana, napomenula je pomoćnica direktora APN-a zadužena za ugovaranje zemljišta, izgradnju i prodaju ustvrdivši da bi do konca godine trebao biti odabran izvođač radova, a odmah potom i krenuti izgradnja puntarskog POS-a.


Među prvima


Goran Bradić, kojeg su prigodom jučerašnja potpisivanja ugovora pratile njegova pomoćnica Josipa Tokić te Ružica Mandić, predstavnica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, iskazao je zadovoljstvo podrškom kojom krčka gradska uprava podupire POS, program koji je tom gradu pred petnaestak godina već donio jednu takvu građevinu s 16 stanova. Među prvima ste prepoznali značaj i korist ovog programa, a uvjeren sam da ćete nakon uspješne realizacije ovog projekta imati još pozitivnije stavove i iskustva o programu koji je na području PGŽ-a riješio stambeno pitanje više od 520 obitelji, naglasio je Bradić primjetivši da je interes za POS-om znatno veći na moru, od onog na kontinetu.


U Hrvatskoj je do sad na ovaj način izgrađeno skoro sedam tisuća stanova u koje je uloženo preko 3,5 milijarde kuna, nastavio je direktor APN-a ne propustivši naglasiti i da je vrijednost krčkog POS-ova kompleksa procjenjena na 17 milijuna kuna. Točna cijena znat će se tek nakon što provedemo natječaj i izaberemo najpovoljnijeg izvođača ali i obračuna svih troškova komunalnog opremanja te zone, odnosno nakon što se odrede sve stavke o kojima ovisi cijena kvadrata tridestak ondje predviđenih stanova, napomenuli su predstvnici APN-a ustvrdivši da, suskladno zakonskim ograničenjima, cijena ne smije premašiti iznos od 1.125 eura po četvornom metru.


Katalog stanova


Osim APN-ovaca ali i građevinara koji će ondje dogodine angažirani, u narednim mjesecima posla imati i Krčani zainteresirani za useljenje u budući stambeni kompleks i to stoga što im slijedi dokazivanje kreditne sposobnosti prema kojoj će se, zajedno s parametrima kojima je već utvrđena lista prvenstva, naposljetku kreirati popis budućih stanara. Po početku gradnje, objasnila nam je pak Josipa Tokić, obavit će se prezentacija »kataloga stanova« tako da će, sukladno svom položaju na listi reda prvenstva, kupci imati priliku odabrati svoje stanove. Doznali smo i da bi, sukladno strukturi kandidata na spomenutoj »listi reda prvenstva«, budući POS-ov kompleks trebao ponuditi pet jednosobnih, jedan jednoiposobni, deset dvosobnih, jedanaest dvoiposobnih te tri trosobna stana.