Nevrijeme na Rabu

Pijavica nosila krovove i čupala stabla u Kamporu

Ivor Balen

Prema svjedočanstvima stanovništva, pijavica je trajala oko tri-četiri minute, a ostavila je znatnu materijalnu štetu



RAB Snažna pijavica poharala je u četvrtak oko 6 sati ujutro dio Kampora i počinila veliku štetu na groblju žrtava koncentracijskog logora Kampor iz Drugog svjetskog rata (takozvano “slovensko groblje”) i nekoliko kuća u okolici, odnosno područje smješteno manje od kilometra od psihijatrijske bolnice. Prema svjedočanstvima stanovništva, pijavica je trajala oko tri-četiri minute, a ostavila je znatnu materijalnu štetu.


– Ja imam 60 godina i nikad nisam vidio ni čuo da se dogodilo ovako nešto, istaknuo je Slavko Gušćić, čija je kuća u Kamporu najgore prošla. Pijavica je raznesla dio krova i oštetila mu tri prozora, a potamanila je i raslinje oko kuće. Gušćić je već pokrenuo obnovu, a radovi i materijal stajat će ga i više tisuća kuna.


Na groblju je iščupano više stabala i oštećena je dugačka spomen tabla od prokroma u koju su ugravirana imena žrtava. Na jednom mjestu je udubljena pod teretom stabla. Iako su djelatnici komunalnog društva Dundovo, koje skrbi o grobljima, odmah izašli na teren i sanirali dio štete, u četvrtak poslijepodne više stabala još je uvijek ležalo na zemlji, svjedočeći o tome kakva je bila snaga pijavice.




– Prema mojoj gruboj procjeni, sanacija će trajati najmanje još deset dana. Najgore je prošao donji dio groblja, a iščupano je 16 borova, tri čempresa, jedna jela i dvije planike. Najlakše je to sada ispiliti, ali potom slijedi odvoz i sanacija jer sve treba vratiti donekle u prvobitno stanje, kaže član uprave Dundova Hari Čipćić. Dodaje da je iznos štete teško procijeniti…


– Ja mogu zbrojiti koliko će koštati radovi, ali s obzirom da je riječ o spomeniku i stoljetnim stablima, po mojem mišljenju šteta je neprocjenjiva, rekao je Čipčić.


Spomen groblje Kampor je počivalište žrtava talijanskog fašističkog koncentracijskog logora koji su izgubili život najviše od gladi i bolesti 1942. i 1943. godine. Prema nekim izvorima tamo je stradalo 4641 ljudi, a do sada je poznato 1490 imena.