Potpisan ugovor o prijenosu vlasništva s Općine Punat na agenciju APN

POS u Puntu ide dalje: Do kraja sljedeće godine dvije kuće s 18 stanova

Mladen Trinajstić

Cijena gradnje puntarskog POS-a mogla bi se kretati do 8 milijuna kuna, a cijena kvadratnog metra novog stana oko 900 eura, istaknuo Željko Uhlir, direktor APN-a



PUNAT Potpisom ugovora o prijenosu prava vlasništva s Općine Punat na Agenciju za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) napravljen je velik korak na putu ostvarenja projekta društveno poticane stanogradnje na području te krčke lokalne jedinice.


Stavljanjem potpisa na spomenuti ugovor zaključen je i tri godine »dug« posao kojim je Općina Punat stvarala prostornodokumentacijske, odnosno imovinskopravne preduvjete realizacije tog krupnog projekta koji s nestrpljenjem iščekuje više desetaka obitelji koje su tijekom već obavljenih anketiranja iskazale interes za rješavanjem svog stambenog pitanja kroz program POS-a.


Ugovor o prijenosu prava vlasništva na do jučer općinskom zemljištu ukupne površine od oko 1.700 četvornih metara (smještenom iza puntarske područne osnovne škole) u maloj sali Narodnog doma u Puntu potpisali su Željko Uhlir, direktor APN-a i općinski načelnik Mladen Juranić. 


 Uhodani postupak




Obraćajući se okupljenima, među kojima je bilo i nekoliko zainteresiranih kupaca budućih stanova, Juranić je naglasio kako je postupak pripreme ovog projekta u onom inicijalnom dijelu za koji je bila zadužena lokalna samouprava bio zahtjevan i trnovit. 


  – Od 16. travnja 2009. godine, kad smo uputili prvo pismo namjere APN-u, valjalo je obaviti svu silu papirologije vezane uz »zaokruženje« parcela na kojima će se graditi dvije POS-ove zgrade, svaka sa po 9 stanova, rekao je Juranić. 


  Čelnik APN-a naglasio je kako će sad, nakon što je Agenciji preneseno pravo vlasništva nad budućim gradilištem, uslijediti već uhodani postupci vezani uz projektiranje, a potom i izgradnju. 


  – Naš prvi korak sad je raspisivanje javnog natječaja za odabir projektanta POS-ovih zgrada u Puntu. Projektanti će odmah po njihovom odabiru krenuti u razradu projekta i ishođenje dozvola te kad to završe, negdje na proljeće iduće godine, krenut ćemo i u postupak odabira izvođača, istaknuo je Uhlir. 



Zemljište na kojem će se graditi zgrade iz programa POS-a opremljeno je vodom i električnom energijom, a Općini predstoji tek njegovo spajanje na sustav kanalizacije čiji je krak od tog lokaliteta udaljen svega pedesetak metara. Doznali smo i kako u Općini Punat procjenjuju da bi od pedesetak zainteresiranih potencijalnih kupaca, njih dvadesetak moglo zadovoljiti uvjete kreditne sposobnosti. Za one koji u ovom naletu »izvise«, rekao je Juranić, Općina priprema novi sličan projekt koji se u skorijoj budućnosti planira realizirati u Frankopanskoj ulici, u susjedstvu kampa Pila.



Željko Uhlir naglasio je i kako je Agencija na čijem je čelu u proteklih 12 godina izgradila i vlasnicima predala 5.550 stanova diljem Hrvatske. U te je projekte dosad investirano oko 2,5 milijarde kuna, zaključio je direktor APN-a, uvjeren da će novi POS-ovi stanovi u Puntu, ako ne baš do Božića iduće godine kako je to poželio Juranić, biti zgotovljeni i kupcima predani koji mjesec kasnije, u svakom slučaju tijekom 2014. godine. 



 Hodogram i žalbe


Obzirom da se ovdje ne radi o velikim objektima, odnosno dvjema zgradama sa po 9 stanova i oko 1.100 kvadrata korisne površine, očekujem da bi se izgradnja mogla izvesti u relativno kratkom roku, dodao je direktor APN-a, naglasivši kako predviđeni hodogram ipak valja uzeti s rezervom, s obzirom da eventualne žalbe ponuđača u sklopu javnih natječaja mogu »otegnuti stvar«. Kako bilo, zaključio je Uhlir, gradnja dviju zgrada trebala bi se zahuktati prije idućeg ljeta i turističke sezone koja, kako je dodao načelnik Juranić, neće biti smetnja izgradnji. Siguran sam da će Općinsko vijeće, u nastojanju ubrzanja i olakšanja oživotvorenja ovog projekta, svojom odlukom izuzeti taj projekt iz uobičajene sezonske zabrane izgradnje, zaključio je prvi čovjek Općine Punat koji se optimistično ponadao i kako bi novi stanovi Puntarima koji zadovolje kreditne kriterije, mogli biti najljepšim poklonom za Božić 2013. godine.


Iako će konačne parametre vezane uz troškove izgradnje kao cijenu koštanja samih stanova odrediti budući natječajni postupci, Uhlir je procijenio kako bi se cijena gradnje puntarskog POS-a mogla popeti do 8 milijuna kuna, kao i da bi se cijena kvadratnog metra novog stana ondje mogla kretati oko vrijednosti od 900 eura, cijene kakva je nedavno postignuta u sličnom projektu realiziranom na području Grada Umaga.