Klik miša do svega

Omišalj se prvi u Hrvatskoj odlučio za punu transparentnost proračuna. Može se doznati i kome idu dnevnice

Mladen Trinajstić

Svi koje zanima na što se u Omišlju troši proračunski novac, moći će na web stranicama Općine vidjeti svaku isplatu iz proračuna, uključujući i isplate dnevnica zaposlenicima Općine te troškove reprezentacije



OMIŠALJ – Načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović potpisala je ugovor s Dejanom Vinkovićem, ravnateljem Instituta sinergije znanosti i društva o potpunoj transparentnosti proračuna spomenute otočne jedinice lokalne samouprave.


Time je Općina Omišalj postala drugom jedinicom lokalne samouprave (nakon Grada Bjelovara) i prvom općinom u našoj zemlji koja je svojim stanovnicima, ali i svim zainteresiranima, omogućila da putem besplatne aplikacije imaju mogućnost uvida u baš sve financijske tokove Općine Omišalj. Svi koje interesira kako se i na što u Omišlju troši proračunski novac, sad će tako imati uvid u sve isplate iz općinskog proračuna (kako pravnim, tako i fizičkim osobama), ali i brojne druge troškovne evidencije, među ostalim i u isplate dnevnica zaposlenicima Općine, troškove reprezentacije i mnoge druge stavke. Naime, putem web stranice Općine Omišalj (www.omisalj.hr na poveznici »Potpuna transparentnost proračuna«) bit će moguće provjeriti koliko novca i na što troši njihova općinska uprava.


– Oduševljena sam tom mogućnošću i sa suradnicima sam bez puno razmišljanja odlučila slijediti »trag Bjelovara«, rekla je Ahmetović, ustvrdivši da građani imaju pravo znati gdje se i kako troši njihov novac, i to do zadnje lipe. Osim toga, dodala je, stanovnici na temelju dobivenih informacija sad mogu ocijeniti jesu li joj s pravom dali povjerenje da upravlja njihovim novcem.




Unos podataka u sustav započinje u siječnju 2020., a građani će uvid u sve isplate od 1. siječnja imati od kraja ožujka. Aplikaciju je izradio Vuk Vuković iz Instituta sinergije znanosti i društva koji je kao cilj ovog sustava istaknuo sprečavanja korupcije, nepotizma, stranačkog kadroviranja, pogodovanja podobnima i kupovine biračkih glasova.


– Njime se i potiče građane na aktivniju suradnju s Općinskom upravom, zaključuje Vuković, a načelnica Ahmetović dodaje da na ovaj način poručuje da nisu svi u politici isti.


– Nadam se da ću i na ovaj način, barem malo, promijeniti percepciju javnosti koja nas sve trpa u isti koš, a nije nam svima tamo mjesto. Nisu svi korumpirani i nisu svi lopovi, rekla je Mirela Ahmetović.