Investicija

Novi vrtić u Omišlju otvara vrata iduće odgojne godine

Mladen Trinajstić

Unatoč nemalom broju projektantsko-izvedbenih problema i neočekivanih situacija koje su sve nas koštale i vremena i novca, situacija na gradilištu sada je pod kontrolom, kaže načelnica Mirela Ahmetović



OMIŠALJ » Iako nešto teže i sporije od planiranog, radovi na izgradnji novog dječjeg vrtića u Omišlju teku prema svom završetku. Ako se ostvare planovi i »računanja« omišaljskih općinara, taj dugo čekani objekt u punu bi funkciju trebao ući početkom iduće odgojne godine, dakle nakon ljeta do kad bi novo vrtićko zdanje trebalo biti u potpunosti zgotovljeno, opremljeno i »ušminkano«. Novi vrtić radi se unatoč nemalom broju projektantsko-izvedbenih problema i neočekivanih situacija koje su nas sve skupa koštale i vremena i novca, ističe omišaljska općinska načelnica Mirela Ahmetović uvjerena kako je nakon niza u hodu odrađenih korekcija prvotnog, po mnogočemu nedovoljno dobro razrađenog projekta, na gradilištu sad ipak sve pod kontrolom.


  – Vrtić se gradi na općinskom zemljištu u susjedstvu osnovne škole, na lokaciji koja se zbog nekih svojih karakteristrika u tijeku radova pokazala zahtjevnijom od prvotno planiranih parametara. Zbog postojanja vrtače ondje je bilo nužno izmijeniti neke elemente vezane uz temeljenje same zgrade a na isti smo način na vrtiću morali intervenirati i u korigiranju loše razrađenog projekta fasade kao i nekih drugih elemenata koji su, što zbog potrebe prepravka građevinske dokumentacije, što zbog postizanja dogovora o financiranju »naknadnih radova« s izvođačima iz splitskog »Lavčevića«, u značajnoj mjeri usporili realizaciju, objašnjava Ahmetović.


Zasebna ustanova


Načelnica napominje kako je upravo ovih dana pred završetkom postupak javne nabave koju je Općina pokrenula za zahvate na uređenju okoliša. Sve to cijenu koštanja vrtića s planiranih nešto više od 7,3 milijuna kuna (bez PDV-a) sad je, nakon što smo projekt doveli u visoku fazu dovršenosti, podiglo za oko 25 posto odnosno na 10-tak milijuna kuna, iznos u čijem će nam namicanju u značajnoj mjeri, sukladno dogovorenome, pomoći Ministartvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, prenosi čelnica Općine Omišalj dodajući kako će nešto više od milijun kuna za postizanje željene razine enegretske učinkovitosti tog kompleksa osigurati i Fond za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša.





 Iako se u ovom trenutku, s obzirom na to da su natječajni postupci u tijeku, još uvijek ne može reći precizna cijena vrtića, uz procijenjenih 10 milijuna kuna »projektu vrtić« valja dodati i 1,5 milijuna kuna koliko će koštati njegovo opremanje. Glavninu tog iznosa iz svog će proračuna osigurati omišaljska lokalna samouprava, a dio će biti namaknut iz »izvanopćinskih izvora«, dijelom od spomenutog Ministarstva ali i donacija kojima se Omišljani također nadaju. Opremanje će započeti po dovršteku izgradnje čiji je »finiš« planiran tijekom prvog kvartala 2015. godine.



  Vrtić koji će, barem na početku, djelovati pod okriljem otočnog DV »Katarina Frankopan« gradi se na zemljištu površine 4.160 četvornih metara, a u svojoj će unutrašnjosti (od kojih 1.700 kvadrata) moći prihvatiti stotinjak mališana razdjeljenih u tri vrtićke te dvije jasličke odgojne skupine.   – Planiramo s vremenom vrtić ustrojiti kao zasebnu ustanovu, i izdvojiti ga iz krčke predškolske mreže jer nam se ta solucija čini ekonomičnijom, naglašava Ahmetović dodajući kako će o tom tijela lokalne samouprave odlučivati kad za to dođe vrijeme. Jedno od otvorenih pitanja vezanih uz novi omišaljski vrtić tiče se i regulacije prometa šireg područja te zone, područja o čijim se prometnim ograničenjima, čini mi se, u fazi planiranja nije vodilo dovoljno računa, objašnjava Ahmetović ističući kako se u nadležnim općinskim službama već razrađuju opcije produljenja odnosno izgradnje novog cestovnog poteza kojim bi se, sad dvosmjerni prilaz transformirao u jednosmjerni i time školarcima i vrtićarima omogućio sigurniji prilaz.

 


 Nezadovoljstvo u Njivicama


– Jedno od pitanja koje se otvara je i pitanje opstojnosti našeg drugog vrtića – u Njivicama, prenosi nam načelnica ističući kako je upoznata s nezadovoljstvom dijela roditelja njivičkih predškolaca koji se opiru ideji seljenja njihovih mališana u novi, opremljeniji ali i udaljeniji vrtić.


  – Shvaćam razloge zbog kojih dio korisnika njivičkog vrtića zazire od seljenja u Omišalj koji su djelom praktične, a dijelom i financijske prirode. Ovim putem svima poručujem da otvaranje omišaljskog neće značiti gašenje njivičkog vrtića odnosno da »prisilnog« seljenja neće biti. Dokle god vodim ovu općinu uvažavat ću stavove javnosti. Sredstva Općine novac su svih žitelja ovog kraja i ako odlučimo da je držanje dviju vrtićkih ustanova za sve nas najbolje rješenje, uvažiti ću takav stav čak i ako to sa sobom nosi potrebu odustajanja od nekih drugih projekata, zaključuje naša sugovornica napominjući kako će svim njivičkim roditeljima na izbor biti stavljen odabir vrtića kojeg će pohađati njihovi mališani.