Samo jedan kandidat

Nevenu Komadini siguran novi mandat na čelu Općine Dobrinj

Mladen Trinajstić

Vjerujem da je situacija u kojoj se nalazim ponajprije produkt kontinuiteta građenja korektnih i fer odnosa sa svim dionicima političkog života Dobrinjštine, naglašava Neven Komadina 



KRK Polako ali sigurno, zahuktavaju se predizborne aktivnosti diljem otoka Krka na kojem se za naklonost birača ovih dana bore brojni kandidati i kandidatkinje za čelne funkcije izvršne vlasti čak sedam lokalnih jedinica – šest općina te Grada Krka. Iako se tijekom izbornog postupka, sve do trenutka u kojem se ne prebroji i posljednji glasački listić, ništa ili gotovo ništa ne može smatrati sigurnim, ono što je već danas izvjesno i što bi uistinu samo teoretski moglo poći po krivu izbori su za novog načelnika Općine Dobrinj. Naime, ondje se već drugi izborni ciklus zaredom događa situacija u kojoj se za funkciju općinskog načelnika »bori« samo jedan kandidat. Neven Komadina, odnedavno nezavisni otočni političar, tako ovih dana, za razliku od svojih ostalih krčkih kolega – gradonačelnika i načelnika u aktualnom mandatu jedini može spokojno odrađivati kampanju za svoj četvrti mandat koncentrirajući se na nastojanja kapitaliziranja svog očito vrlo dobrog i dominantnog imidža u lokalnoj javnosti, i to u korist nezavisne liste grupe birača kojoj je ujedno nositelj. 


 Suradnja i zajedništvo


Za situaciju u kojoj se, ni kriv ni dužan, našao dobrinjski načelnik mnoge bi njegove kolege zasigurno dale sve. Ipak, koliko god pozicija »jednog i jedinog« nekome možda i mogla prijati, Komadina zbog takve situacije čini se baš i nije presretan i to ponajprije stoga što je svjestan činjenice da takve prilike ne pridonose željenom demokratskom ozračju nadolazećih izbora. 



 Načelnik Neven Komadina je, kako smo nedavno izvijestili, zajedno sa svim ostalim članovima PGS-ove lokalne podružnice, nezadovoljan politikom stranačkog vodstva istupio iz te stranke i hrabro uplovio u vode na otoku Krku i do sad razmjerno prisutnih »nezavisnih«.





  – A što reći? Mislim da bi i zbog samih birača i njihova osjećaja da im je dana mogućnost odabira najboljega ili boljega od ponuđenih bilo dobro da moje ime ne bude jedino na glasačkom listiću, povjerio nam se aktaualni (i budući) dobrinjski načelnik ustvrđujući kako on ipak nema pravo ni mogućnost utjecati na rad i odluke drugih političkih stranaka i grupacija koje djeluju na području te krčke lokalne jedinice. S druge pak strane, činjenicu da nemam protukandidata možemo gledati i kao dokaz da smo u dosadašnjem radu tijela općinske vlasti postigli visoku razinu međusobne suradnje, demokratskog zajedništva u kojem svi nalaze i prepoznaju prostor za ostvarenje svojih programskih ciljeva i političkih nastojanja, ističe naš sugovornik. Osobno, vjerujem da je situacija u kojoj se nalazimo ponajprije produkt načina djelovanja političke opcije kojoj sam na čelu odnosno kontinuiteta građenja korektnih i fer odnosa sa svim dionicima političkog života Dobrinjštine, naglašava Komadina. 


  A da se dobrinjsko zajedništvo i sloga ne ogledaju samo u broju načelničkih kandidata, već i na ostalim razinama političkog djelovanja, svjedoči i činjenica da je njegov budući zamjenik Zdenko Kirinčić, koji je, iako na toj funkciji kao kandidat nezavisne grupe birača, ujedno i nositelj druge (od ukupno tri) ondje prisutne kandidacijske liste – one HSLS-a.  

Pouzdan partner


Uz Komadinine nezavisne i dobrinsjke socijalne liberale, na izbore i ovog puta ondje izlazi i lokalna organizacija HDZ-a koja je i dosad bila prisutna u Vijeću Općine Dobrinj, i to također kao stabilan i pouzdan partner najjače i dosad vijećnički najbrojnije opcije – one Komadinine. Oni koji su proteklih godina (čak i desetljeća) na području te krčke lokalne jedinice figurirali kao izrazitija oporba – lokalne organizacije HNS-a i SDP-a u međuvremenu su zamrle. To i ne čudi s obzirom na to da su obje stranke u Općini Dobrinj ostale bez svojih temeljnih organizacija pa njihova neorganiziranost i bezvoljnost u konačnici i nije mogla dovesti do drugog do li do potpunog nestanka dijela ondje nekad prilično snažne i utjecajne političke scene. Kako bilo, čini se da Dobrinjci ipak nemaju problema sa situacijom kakva im se ponavlja te da je upravo Komadina jedan od onih krčkih lokalnih čelnika koji na svom području imaju stabilnu i prilično »staloženu« situaciju s kakvom, u konačnici, očito malo tko nije zadovoljan.