Maslina je obrana

Nakon deset godina prva prava berba: Stiže prvo ulje iz krčkog školskog maslinika

Mladen Trinajstić

Prva boca »školskog« ulja u rukama gradonačelnika Vasilića / snimio M. TRINAJSTIĆ

Prva boca »školskog« ulja u rukama gradonačelnika Vasilića / snimio M. TRINAJSTIĆ

Krčki osnovci prvu bočicu »svog« maslinovog ulja darovali su gradonačelniku Dariju Vasiliću kao zahvalu za pomoć koju gradska uprava godinama daje njihovom ekoprojektu



 Krčki su osnovci, praćeni svojim nastavnicama i vodstvom škole, posjetili gradonačelnika Darija Vasilića kako bi ga, prigodnim znakom pažnje i zahvalnosti na pomoći koju Gradska uprava godinama daje školskom eko-projektu podizanja i njegovanja njihova nasada maslina, darivali prvom bocom maslinovog ulja dobivenog iz ondje uzgojenog »školskog maslinika«.



Cijelo desetljeće podizane i njegovane masline upravo su proteklog ljeta dobile svoju ambijentalnu nadgradnju u sklopu koje je, zahvaljujući ulaganjima Grada Krka, na tom dijelu školskog dvorišta sad formiran dopadljiv mediteranski vrt. Kako kaže ravnatelj Samblić, u projekt uređenja školskog vrta i maslinika, zajedno s uvođenjem sustava navodnjavanja i rasvjete, proteklog je ljeta uloženo više od 60 tisuća kuna iz proračuna Grada.





Izgradnjom krčke OŠ Fran Krsto Frankopan krčki su osnovci dobili dvorišnu parcelu upravo idealnu za formiranje i podizanje školskoga vrta. Ondje je, tijekom proteklih desetak godina, uz ponešto dekorativnog zelenila zasađeno i devet stabala maslina. Briga i višegodišnji trud malih krčkih maslinara ove je jeseni napokon urodio plodom omogućivši i prvu »pravu« berbu maslina.


Upravo u školskom vrtu, a kao uvod u sam projekt, proteklog je tjedna održano zanimljivo i poučno predavanje na temu maslinarstva koje su, odazvavši se pozivu Škole, održali krčki agronomski stručnjaci Saša Grgantov i David Mrakovčić. O simbolici masline u biblijskim knjigama i ulozi maslinovog ulja u crkvenoj praksi mladim krčkim maslinarima kazivao je krčki župnik vlč. Anton Valković da bi u nastavku tog maslinama i maslinarstvu posvećenog tjedna u školskom masliniku uslijedila zajednička berba u sklopu koje je, zajedno s maslinama sa susjednog crkvenog zemljišta, ubrano točno stotinu kilograma maslina.


One su prerađene u krčkoj uljari »Nono« gdje su školarci imali priliku, iz prve ruke, detaljno upoznati i sam proces prerade maslina kao i proizvodnje sada i europskom oznakom izvornosti zaštićenog ekstra djevičanskog krčkog maslinovog ulja. Osnovna škola tako je naposljetku dobila i svoje prvo flaširano maslinovo ulje zaštićeno i označeno za tu prigodu posebno dizajniranim logotipom. O tijeku cjelokupnog projekta bit će izrađen i javnosti uskoro i predstavljen prigodni video materijal kojeg su, za trajanja berbe i prerade, također izradili sami učenici.