Dan Grada Malog Lošinja

Nagrada za životno djelo Vinku Mužiću

Slađana Vignjević

Najveće gradsko priznanje pripalo je čovjeku koji je radni vijek počeo i završio u lošinjskom brodogradilištu. Počasnim građaninom proglašen je Slovenac Franc Duh, a godišnje nagrade uručene su i Flaviji Zorović te Zavičajnom društvu Puntari iz Punta Križe



MALI LOŠINJ » Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u dvorani palače Fritzy obilježen je Dan Grada Malog Lošinja i zaštitnika svetog Martina. Nakon himne RH koju je izvela Antonela Herkvi, učenica malološinjske OŠ Marija Martinolića i himne Lošinju zbora Zajednice Talijana Vittorio Craglieto pod ravnanjem Marte Nikolić, prisutnima se obratio predsjednik Gradskog vijeća Anto Nedić. Govoreći o posebnostima grada, Nedić se dotaknuo investicijskog ciklusa na otoku. Rekao je da će na prvom mjestu ostati interes čovjeka, tek potom kapitala.


   Gradonačelnik Gari Cappelli u svom je govoru istaknuo da Mali Lošinj povijesni imidž otoka turizma gradi gotovo 130 godina. – Odgovornost u upravljanju Gradom i destinacijom u vremenu u kojem se nalazimo, kada se svakodnevno susrećemo s temama investicijskih ciklusa, kada moramo izabrati strateški položaj u vremenima javnih kriza, jest da moramo savjesno upravljati naslijeđem radi djece i njihove svjetlije budućnosti. Od izuzetne je važnosti komunikacija i suradnja privatnih i poslovnih subjekata s Gradom i Turističkom zajednicom, gdje će Lošinjska povidba i Jadranka, kao i ostali gospodarski subjekti koji moraju djelovati u ravnopravnom partnerstvu, imati našu podršku. Postigli smo najvažnije, konsenzus svih strana, a ne kako bi sada neki htjeli to zajedništvo prikazati – kao negativnost – rekao je gradonačelnik Gari Cappelli.


  


Javna priznanja




U centralnom dijelu proslave dodijeljena su javna priznanja Grada za 2014. godinu. Nagrada za životno djelo pripala je Vinku Mužiću, Lošinjaninu koji je radni vijek počeo i završio u lošinjskom brodogradilištu. Počasnim građaninom proglašen je Slovenac Franc Duh, a godišnje nagrade uručene su i Flaviji Zorović te Zavičajnom društvu Puntari iz Punta Križe, koju je primio Franko Kučić, predsjednik društva.



Tijekom svečanosti, izaslanik predsjednika RH Ive Josipovića, pukovnik Perica Turalija, uručio je Red Nikole Šubića Zrinskog 60. Samostalnom bataljunu Zbora narodne garde Cres-Lošinj za iskazano junaštvo njegovih pripadnika tijekom Domovinskog rata. Priznanje je primio umirovljeni bojnik Milan Topić.



   Priznanja za najbolje učenike dobili su Kruno Perožić, Mia Marija Šalov i Ariana Mužić iz OŠ Marija Martinolića, dok su najbolji srednjoškolci iz SŠ Ambroza Haračića Jakov Vidulić, Damjan Stanić i Luka Živković.    Tomislav Štajduhar, Stefano Blazinić i Nicolo Grižan prva su generacija učenika s posebnim potrebama koji završavaju nastavni program za zanimanja pomoćni kuhar i slastičar te su i oni dobili priznanja.   

Ugovori za prostore


Zahvalnice Grada dobili su Ljubica Nikolić koja je obnašala dužnost ravnateljice lokalnog vrtića, Anna Marija Saganić, predsjednica Zajednice Talijana Lošinja, Emanuela Luca Rakocija, redovnica Sestara Milosrdnica koja je svojedobno radila u Domu za starije i nemoćne u Velom Lošinju. Na koncu, Grb Grada zaslužio je dr. Janez Kirbiš.


   Gradonačelnik Cappelli uručio je ugovore o korištenju novih prostora Jadranki Hoffman iz Društva Naša djeca te Julijanu Sokoliću za djelovanje Katedre čakavskog sabora u Malom Lošinju.    U ime Primorsko-goranske županije proslavi je prisustvovala dožupanica Marina Medarić, u ime Grada Cresa zamjenica gradonačelnika Jadranka Blatt, a sjednici su nazočili i župnik malološinjske župe mons. Ivan Brnić, potpredsjednik Županijske skupštine Đanino Sučić, gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, saborski zastupnik i gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić te gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković.