Poseban doživljaj

Na popularnoj ribarskoj fešti u Kamporu tražio se stol više: Stranci već pitaju kad je iduća zabava

Ivor Balen

Na kamporskoj fešti tražio se stol više / foto I. BALEN

Na kamporskoj fešti tražio se stol više / foto I. BALEN

Fešta se odvija na rivi i boćalištu uz samo more, gdje su miris mora i ribarskih brodica u kombinaciji s ribljim specijalitetima na roštilju nenadmašna je kombinacija, a defile s tunom udarna atrakcija za goste



 Kada su u pitanju ljetne fešte na Rabu, dobri poznavatelji će s posebnim zadovoljstvom doći u Kampor. Sličnih zabava na cijelom otoku ne manjka, ali kamporska je ipak posebna. Odvija se na boćalištu u Punti Kampora uz samo more i na obližnoj rivi, gdje se u utorak navečer tražio stol više. Miris mora i ribarskih brodica u kombinaciji s ribljim specijalitetima na roštilju nenadmašna je kombinacija.


– Imamo pune ruke posla. Ali je gušt, naravno. Uživamo. Nismo stigli popiti ni čašu vina, ali gosti su prezadovoljni. Uvijek se vraćaju, pohvale jelo prije nego odu. To puno govori, ističe Slavko Lupić, član predsjedništva Društva športske rekreacije Kampor, koje je organizator fešte. Jedna od njenih posebnosti su velike tune koje Kamporci objese na stup pa režu i slažu na roštilj uz zapanjene poglede stranih turista. Prethodno s tunom obilaze između stolova što je veća atrakcija za fotoaparate nego da se po boćariji prošetala Madonna.


U redu za specijalitete


– Dolaze nam gosti s cijelog otoka, a najviše oni koji su smješteni na području Punte Kampora. Njih je tu sigurno 90 posto. A imamo i domaće ljude iz cijelog Raba. U organizaciji sudjeluje nas sedam iz predsjedništva, a ukupno četrdesetak ljudi je ovdje, s time da na svaku feštu dođe desetak novih, ovisno o tome imaju li ljudi vremena od posla i ostalih obaveza. Drago nam je da su gosti zadovoljni i da dolaze, ali i zbog domaćih koji su prepoznali naš trud i kvalitetu, rekao je Lupić, najavivši još dvije fešte za iduće dvije subote. Finale sezone u Kamporu bit će veselo…




Oko 22 sata redovi za kamporske specijalitete bili su višemetarski. Dok su na rivi muškarci zaduženi za riblja jela, u kućici društva na drugoj strani žene nude šulčiće i fritule. Da bi se došlo do jela treba čekati, ali to nikome nije problem. Na boćalištu je i bend koji praši sve u 16, a na svojevrsnom tornju pored joga dva koktel majstora. Jedan za pripremu, drugi za degustaciju. To je Nenad Komadina, kojeg u Rabu svi znaju prije svega kao prometnog redara. I simpatiziraju ga ili ne, ovisno o tome jesu li dobili kaznu ili nisu…


– Skinuo sam tu uniformu i obukao ovu koju nosim već 20 godina. Toliko sam u društvu Kampor. Svake godine ovdje je sve bolje i bolje jer smo mi sve bolji. Krcato je jer smo kvalitetni i nudimo ljudima što treba, a sve za dobrobit društva i mjesta, kaže Komadina, ističući da se Kampor od ostalih mjesta možda razlikuje po članovima društva, koji teže da se ljudima ponudi nešto osim mora i samo mora.


Od tune do ćevapa


– Ovako imaju zabavu na otvorenome. Tu smo najbolji mi i Lopar za Malu Gospu, pogotovo ove godine kada je tamo Thompson, rekao je Komadina.


Automobili su bili parkirani na sve strane, ali nervoze nije bilo. Samo dobre zabave koja je službeno trajala do jedan sat iza ponoći, a neslužbeno tko zna do kada. Predsjednik DŠR-a Josip Vidas bio je zadovoljan.


– Ne zadovoljan, nego prezadovoljan. Ovakvu posjećenost ove godine još nismo imali. A koliko vidim, i gosti su zadovoljni jer već pitaju kada je iduća fešta. Mi imamo naše seoske goste, a možda dođe i netko iz Palita, kaže Vidas, okružen miomirisima s roštilja po kojem su opravo poslagani odresci od tune.


– Mi smo možda drugačiji od ostalih po raznovrsnosti ponude. Imamo bogatu ponudu ribljnih specijaliteta, školjke, lubena, tunu, psa, lignje i za one koji ne obožavaju ribu – imamo i ćevape. Bez toga ništa, zaključio je Vidas.