Matične knjige krčke biskupije

Na kvarnerskim otocima sto sprovoda više nego krštenja

Mladen Trinajstić

U 2011. godini na području cijele Krčke biskupije ukupno je obavljeno 350 krštenja, dok je istovremeno u matičnim knjigama u rubrici »pokojni« upisana brojka 453! U istom razdoblju, na kvarnerskim su otocima sklopljena 142 crkvena braka 



KRK Ne baš ružičasti statistički pokazatelji koji već neko vrijeme prate demografske trendove na hrvatskim otocima, ogledaju se i u službenim podacima koje je nedavno objavila Krčka biskupija. Sumiranje brojki upisanih u matične knjige svih župa koje čine otočnu biskupiju, pokazuju kako, uz svijetle ali rijetke izuzetke, u većini župa na kvarnerskim otocima župnici već neko vrijeme imaju više posla oko ukopnih obreda nego krštenja otočnih beba. Kako stoji u službenom biskupijskom izvješću, u protekloj 2011. godini na području cijele Krčke biskupije ukupno je obavljeno 350 krštenja, dok je istovremeno u matičnim knjigama u rubrici »pokojni« upisana brojka 453! U istom razdoblju, na kvarnerskim su otocima sklopljena 142 crkvena braka.  



  Krčka se biskupija prostire na 1.130 četvornih kilometara, na području koje obuhvaća sve otoke unutar Primorsko-goranske županije uz sjeverni dio otoka Paga, odnosno župe Lun i Novalja. Biskupija tako danas obuhvaća otoke Krk, Rab, dio Paga, Cres, Lošinj, Ilovik (Sv. Petar), Susak, Unije, Velike i Male Srakane. Ova otočna biskupija podijeljena je u šest dekanata (krčki, omišaljski, vrbnički, creski, malološinjski i rapski), a »pokriva« 51 župu. Iako se obuhvat Krčke biskupije ne podudara sa svjetovnim administrativnim granicama, procjenjuje se kako je na spomenutom području danas trajno nastanjeno nešto više od 40 tisuća stanovnika od kojih je, prema podacima iz 2004. godine, gotovo 37 tisuća katoličke vjeroispovjesti.





   Najviše je krštenja lani obavljeno na otoku Krku, čak 167, potom na Rabu i Pagu (99), dok su na cresko-lošinjskom području registrirana 84 krštenja. Na svim od spomenutih područja ukupan broj preminulih, odnosno crkvenim obredima na posljednji počinak ispraćenih otočana bio je veći od navedenih brojki. Na Krku je tako broj preminulih za 60 premašio broj krštenika, na cresko-lošinjskom otočju za 21, dok je na rapsko-paškom dijelu Biskupije broj pokojnih za 22 premašivao broj krštenih. Spomenimo i kako je na Krku lani na bračnu vjernost pred Bogom prisegnulo 79 parova, na Rabu i dijelu otoka Paga (koji spada u ovu Biskupiju) 41, dok su na Cresu i Lošinju crkveno vjenčana 22 para.   


Krk svijetli primjer


Veći broj krštenih u odnosu na preminule bilježe voditelji crkvenih statistika u svega 10 župa na području Krčke biskupije. Svijetli je primjer zasigurno grad, odnosno Župa Krk, u kojoj je tijekom 2011. kršteno 53-oje mališana, dok je istovremeno preminulo 27 župljana. Neznatno je lošija statistika Župe Mali Lošinj, u kojoj je u istom vremenu kršteno 46 novih župljana, a ukopano njih 28. U Rabu su spomenute brojke znatno bliže, iako je i ondje broj krštenika (22) veći od broja pokojnika (19). Što se otoka Krka tiče, »u plusu« su još statistike župa Dubašnica (27 krštenih i 22 pokojna), Poljica (7:4), Sveti Vid (6:3) i Njivice (7:5). Sve ostale krčke župe nažalost bilježile su veći broj onih zauvijek otišlih, no novopridošlih vjernika. U Baški je primjerice tako lani bilo osam krštenih u odnosu na 23 preminula vjernika, u Puntu devet krštenih uz 30 preminulih, u Omišlju osam krštenih na 15 preminulih, a Vrbniku pet krštenih te 12 preminulih.   


Godinama isti omjer


Ništa veselija nije situacija ni u većim središtima ostalih otoka Kvarnera pa je tako u Župi Cres zabilježeno 12 krštenja te 20 vjerničkih ukopa. Iako tek neznatni, pozitivni su pokazatelji ipak zabilježeni na području župa Nerezine, Veli Lošinj, Kampor, Lopar i Novalja. U svim ostalim župama kvarnerskih otoka statistike pokazuju redom negativne trendove, odnosno veći broj preminulih u odnosu na broj krštenih. Isti se trend u matičnim knjigama najvećeg broja kvarnerskih župa ponavlja već godinama. Na području Biskupije Krk 2000. godine je tako bilježeno 386 krštenja i 451 preminulih, a od tada do danas odnosi dviju brojki ostaju u približno istom omjeru. 


    Vrijedni crkveni statističari izračunali su kako se u 21. stoljeću, dakle samo u posljednjih 12 godina, na području Krčke biskupije ukupno vjenčalo 2.014 parova, 4.439 je krštenih (među kojima je bilo i odraslih) dok je istovremeno crkveno pokopanih bilo 5.798. Dakle, okrenemo li se isključivo crkvenim statistikama i zanemarimo »korekcije« koje nosi ovdje ipak prisutan mehanički priljev stanovnika ili neupražnjavanje crkvenih obreda, ispada da je u otočna vjernička zajednica samo u posljednjih 12 godina postala »tanja« za 1.359 duša!