Savjet struke

Maslinova muha pod kontrolom – urod spašen

Mladen Trinajstić

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Nakon što je prethodnih godina urod desetkovao svrdlaš, potkraj kolovoza Savjetodavna je služba upozorila na još opasnijeg štetnika. Većina maslinara odmah je provela mjere prevencije i sada konačno očekuju dobru, čak izvrsnu godinu



KRK Nakon što je prethodnih godina urod maslina na otoku Krku desetkovao svrdlaš, ove se godine nad planove i nadanja otočnih maslinara nadvio drugi, jednako štetan i po urod opasan izazov u vidu najezde maslinine muhe. Na pojavu tog iznimno opasnog štetnika još su koncem kolovoza otočne maslinare prvi put upozorili predstavnici Savjetodavne službe čiji djelatnici u ovom periodu kontinuirano obilaze i kontroliraju otočne maslinike.


Na prvi znak da se taj, gospodarski gledano zapravo najopasniji štetnik, pojavio u maslinicima, i to na cijelom otoku, poljoprivredni su stručnjaci reagirali pozivom maslinarima da žurno krenu s primjenom zaštitnih mjera i tretmanom svojih nasada propisanim pripravcima, ali i s daljnjim praćenjem pojavnosti tog štetnika, postavom odgovarajućih mamaca. 


Pravovremena reakcija


Kako nam je prenio Goran Marević, tajnik maslinarske udruge »Drobnica« posredstvom koje se odvijao dobar dio informiranja i uzbunjivanja otočnih maslinara, čini se da je najveći dio Krčana ovog puta ipak poslušao pozive i preporuke stručnjaka te da je, generalno gledano, potencijalno izvrstan ovogodišnji urod zasad – spašen.




– Oni koji su reagirali i pravovremeno tretirali svoje masline sad mogu biti više-manje mirni, dok oni koji to ipak nisu učinili, a takvih je možda i zbog loših iskustava prijašnjih godina malo, sad više ništa ni ne mogu poduzeti jer je karenca kod preporučenih pripravaka takva da bi im »kontaminirala« berbu – objašnjava Marević.


Nakon što nas je zadnjih nekoliko godina gotovo uništio svrdlaš, ne čudi da su poučeni lošim berbama ove godine naši maslinari pokazali znatno veću dozu discipliniranosti u slijeđenju preporuka agronoma te da su, dijelom zahvaljujući dijelom vlastitoj, a dijelom opremi (pumpe i šprice) »Drobnice«, ovog puta ipak pravovremeno stali na put maslininoj muhi te sačuvali svoje masline – naglašava tajnik krčke maslinarske udruge.



Da je i u kolikoj mjeri opasnost od izostanka provedbe propisanih i preporučenih agrotehničkih mjera prisutna na Krku, zorno potvrđuju podaci koje nam je iznio Miljenko Parčić, voditelj najveće krčke uljare »Kvarner Punat«.


– Lani smo u našem pogonu preredili tek nešto više od 150 tona maslina. One rekordne, 2010. kad su, volim se našaliti – masline rasle i na hrastovima, samo je u našoj uljari prerađeno 1.100, a na cijelom otoku možda i 1.500 tona maslina, kaže ovaj puntarski znalac maslinarske struke, napominjući da takve brojke najzornije pokazuju koliku opasnost sa sobom nose štetnici, odnosno nebriga maslinara.


Naravno da nije dobro pretjerivati ni u čemu, pa ni u »trovanju štetnika« te stoga uistinu nisam pobornik nepotrebnog i prekomjernog prskanja. Ipak, ono što se mora napraviti – mora se, kaže Parčić, primjećujući da se dobar dio otočnih maslinara još uvijek ne bavi u dovoljnoj mjeri praćenjem situacije u svojim maslinicima, već se isključivo pouzdaje u sustav organiziranog informiranja putem Savjetodavne službe. Iako je to dobro i korisno, bilo bi bolje da smo svi ipak malo više i češće na terenu i da ne čekamo da nas netko informira o tome što se zbiva s našim maslinama, zaključio je Parčić.



Došli k pameti


Bude li sve teklo prema planu i ne dođe li do kakvih novih, nepredviđenih okolnosti kakve su u poljoprivrednoj proizvodnji uvijek moguće, početak berbe očekuje početkom listopada.


– Izvidi s terena daju nam za pravo biti optimistima te se nakon nekoliko »sušnih« ili nametnicima upropaštenih godina, ovog puta nadamo godini koja će, konačno, napuniti naše spremnike iznimno kvalitetnim, a odnedavno i na EU razini oznakom izvornosti zaštićenim Krčkim maslinovim uljem, završio je Marević, zadovoljan što otočani, nakon loših iskustava koje su prošlih godina svi zajedno skupo platili, sad napokon počinju pokazivati nešto višu razinu »poljoprivredničke osviještenosti i discipliniranosti u slijeđenju uputa koje im redovito daju ljudi od struke.