Vježba uspjela

MODEX CRES Završena prva međunarodna vježba gašenja šumskih požara u povijesti EU-a

Walter Salković

Foto W. Salković

Foto W. Salković



CRES Podnošenjem izvješća lokalnim vlastima, tj. gradonačelniku Kristijanu Jurjaku, zaključena je vatrogasna vježba MODEX Cres 2019., prva međunarodna vježba gašenja šumskih požara u povijesti Europske unije. Zapovjednici pojedinih modula izvijestili su gradonačelnika gdje su sve bile angažirane njihove snage, na kojim su lokacijama ugašeni požari, evakuirani stanovnici i stoka ili obranjeni infrastrukturni i gospodarski objekti. Jurjako im se, u skladu s predviđenim scenarijem vježbe, zahvalio na pomoći bez koje bi njegova otočna zajednica pretrpjela velike štete. Čim je zaključen službeni dio vježbe, predstavnici nacionalnih vatrogasnih zajednica zahvalili su se domaćinima na gostoprimstvu, a gradonačelnik je sve pozvao da Cres posjete i privatno, kao turisti.


Dobra suradnja


Vatrogasna vježba održana u sklopu Mehanizma civilne zaštite Europske unije pokazala je da jedinice iz različitih zemalja mogu dobro međusobno surađivati i to na potpuno nepoznatom terenu, jedinstveni je zaključak svih uključenih u njezinu organizaciju. Zahtjevan projekt u kojem je sudjelovalo gotovo 600 akreditiranih osoba iz desetak zemalja, od čega oko 300 vatrogasaca iz Hrvatske, Grčke, Španjolske, Francuske, Austrije, Rumunjske, Italije i Bugarske, tehnički je organizirala rumunjska zaklada CN-Apell-Ro s višegodišnjim iskustvom u provođenju sličnih aktivnosti.Marcel Lucaciu iz CN-Apella, direktor vježbe MODEX Cres 2019., zadovoljan je ostvarenim rezultatima i zahvalan hrvatskim nacionalnim i lokalnim snagama na pomoći u organizaciji.

– Cilj vježbe bio je unaprijediti kapacitete europskih timova kod njihovog angažiranja u slučaju šumskih požara, sukladno scenariju što su ga osmislili naši hrvatski kolege. Svakako želim naglasiti doprinos vatrogasaca s otoka Cresa i vatrogasnih postrojbi iz regije koji su vrlo predano podržavali sve naše aktivnosti tijekom vježbe. Zadovoljan sam što su nas posjetili europski povjerenik Christos Stylianidesu i hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji su također vrlo zadovoljni onime što su vidjeli na Cresu. Ovo je bila odlična prilika da razmijenimo informacije, prije svega s modulima iz Grčke i Španjolske koji imaju puno iskustva sa šumskim požarima pa ako su povratne informacije od tih iskusnih modula tako pozitivne, moram zaključiti da je i cijela vježba bila uspješna – rekao je direktor Lucaciu.


Razmjena iskustava


Europske snage pokazale su da se znaju i mogu nositi s velikim požarima, pritom uspješno surađujući i razmjenjujući iskustva, pa čak i opremu. Francuski dronovi i talijanski kanaderi pružili su zračnu potporu snagama na tlu koje podnose najveći dio tereta, a za dobru međusobnu komunikaciju korišten je sustav NICS (Next-Generation Incident Command System), napredni informatički sustav za upravljanje u kriznim situacijama, koji je razvila američka Uprava domovinske sigurnosti, znanosti i tehnologije.