Raskinut ugovor

Luke Martinšćica i Cres traže novog koncesionara

Slađana Vignjević

Županijska lučka uprava Cres raskinula je ugovor s koncesionarom zbog neispunjavanja ugovora u vezi kapitalnih projekata, ulaganja u luke Cres i Martinšćica. Sve dozvole postoje, traži se novi investitor 



CRES » Županijska lučka uprava Cres za tri kapitalna projekta ima spremnu projektnu dokumentaciju, s građevinskom dozvolom. Još jedino treba dočekati investitora. Tim je riječima Anton Opatić, koji od siječnja prošle godine obnaša dužnost ravnatelja ŽLU Cres, rezimirao najvažnije planove rada Županijske lučke uprave Cres tijekom posljednje sjednice Gradskog vijeća Grada Cresa. Riječ je o projektima luke Cres i luke Martinšćica za koje su bili potpisani i Ugovori sa koncesionarom Sigurna uvala. No, ŽLU je raskinuo ugovor jer koncesionar nije ispunjavao zadane uvjete. 


  – Vezano za luku Martinšćica ŽLU Cres, novi natječaj raspisat ćemo početkom lipnja, dok se za zapadni dio luke Cres vode razgovori s potencijalnim investitorima, vodeći pritom brigu o poslovnoj politici ŽLU Cres i javnom interesu građana, rekao je Anton Opatić. Osim toga, rješenje postoji i za lučicu Grabar. 



  Vijećnici su održali prvu sjednicu u obnovljenoj gradskoj vijećnici. Zahvati su izvedeni na stropu koji je izdvojen kao spomenik kulture. Osim toga, obnovljena je više od sto godina stara stolarija – vijećničke klupe, a oličeni su i zidovi. 





– Za lučicu Grabar ŽLU Cres ima namjeru vlastitim sredstvima, koristeći postupak javne nabave, izgraditi komunalni dio luke koja će biti pokrenuta u lipnju. Prvenstveni cilj je da se izrade komunalni vezovi za domicilno stanovništvo te donekle rastereti pretrpanost luke i kronični nedostatak vezova. Iz navedenih projekata očigledno je da ŽLU Cres vodi brigu o potrebama građana i potiče razvoj infrastrukture u vlastitoj nadležnosti. Također, u budućnosti se planira razvoj luke Valun te podizanje standarda ostalih lučkih područja, zaključio je Opatić. 


  Vijećnik Gaetano Negovetić rekao je da Županija PGŽ ima maćehinski odnos prema creskom lučkom području.   – Stvari ne idu. Vidljiv je maćehinski odnos prema investicijama, od županije, župana pa na niže. Vrijeme je za ozbiljnost, ŽLU mora naći koncesionara i otvoriti 30 novih radnih mjesta, rekao je Negovetić na što mu je odgovorio Đanino Sučić, potpredsjednik Županijske skupštine, inače gost sjednice Gradskog vijeća. 


 Tvrtka Sigurna uvala ima sjedište u Rijeci, a u vlasništvu je austrijskog koncerna »Julius Meinl«. U Cresu je trebala izgraditi tristotinjak novih vezova na površini od 44 tisuće kvadrata lučkog akvatorija. U sklopu radova vrijednih više pedeset milijuna kuna planirana je izgradnja dvaju novih lukobrana, dvije komunalne lučice s ukupno 130 vezova, te marina kojom bi gospodarila na rok od 29 godina.   U Martinšćici je, prema slovu koncesijskog ugovora, trebala produljiti lukobran za 60 metara, te dograditi mul, čime bi se dobio prostor za 90 komunalnih vezova, te postaviti tri pontona za marinu sa 120 vezova za nautičare.


  – ŽLU Cres je jedna od uzornijih lučkih uprava, zbog realizacije projekata, od Porozine, Meraga, mula… Luke i lučice redovito su održavane. Kontinuirano se radi, PGŽ je pokazao da možemo puno pomoći i zajednički odraditi. Tri investicije koje su krenule s privatnim investitorima očito su bile preveliki zalogaj i za stručne službe i investitora, no ja bih čestitao Županijskoj lučkoj upravi koja je raskinula ugovor koji nije poštovan, jer su u dobroj vjeri potpisali ugovor, rekao je na kraju Sučić.