Jedinstveni ugođaj

Lubeničke večeri: otočno mjesto u srpnju i kolovozu postaje pozornica

Ira Cupać Marković



CRES  Lubeničke večeri, glazbena manifestacija, koja tijekom srpnja i kolovoza otočno mjesto pretvara u pozornicu na kojoj nastupaju umjetnici iz zemlje i inozemstva, ove će godine, dvadeset treći put za redom, biti mjesto glazbenih događanja koje kao i svih proteklih godina ne propuštaju ljubitelji glazbe koja se izvodi u jedinstvenom okruženju kamenog grada smještenog na litici preko tristo metara iznad mora. 


Walter Salković, izvršni ravnatelj Večeri, u najavi manifestacije ističe kako se nastavlja ustaljeni ritam koncerata petkom s početkom u 21 sat. Umjetnička ravnateljica je Lidija Horvat Dunjko. Zadržan je međunarodni karakter manifestacije.Kao i ranijih godina svečanost otvorenja i zatvaranja održat će se na mjesnom trgu, a koncerti u Župnoj crkvi.

Grad Cres je i ove godine u proračunu osigurao 120 tisuća kuna, supokrovitelji su Ministarstvo kulture i Primorsko goranska županija, a pokrovitelj Večeri, predsjednik Ivo Josipović, čiji dolazak organizatori očekuju na otvorenju, ukoliko predsjedničke obveze dozvole.


Otvorenje je 13. srpnja kada će nastupiti Ansambl Opre bb, pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjčevića i soliste, sopranisticu Lidiju Horvat-Dunjko, Blanku Tkalčić mezzosopran, tenor Aljož Farasin i bas Ronald Braus. Na programu su  Sorkočevićeva III.Simfonija, “Krunidbena misa” W. A. Mozarta i  Alleluia, G. F. Handela.




U Župnoj crkvi 20. srpnja nastupaju glazbenici iz Rusije, Anastasia Petrunin, violina i Denis Petrunin, marimba. Harfistica Dijana Grubišić Čiković gostuje 27. srpnja, a Piano duo, Kristina Cvitanić & Ivana Štimac, 3. kolovoza.


U večeri glazbe i stihova, “In memoriam Bruno Bjelinski”, 10. kolovoza nastupaju pjesnik Enes Kišević, Ljerka Pleslić-Bjelinski za klavirom, sopranistica Ana Fortuna i Filip Merčep na udaraljkama. 


Lubeničke večeri završavaju 17. kolovoza kada će u sklopu svečanosti zatvaranja nastupiti flautista Matej Grahek i pijanista Vladimir Mlinarić te creska ženska klapa Teha.