Svečana sjednica u znaku kritike države

Loparani poručili: prodaja Imperiala i Golog otoka neće proći bez nas!

Ivor Balen

Što će biti s radnicima i s 50 obitelji koje su upisane kao vlasnici zemljišta što ga koristi Imperial? Mi ne vidimo jasne kriterije niti perspektivu nakon prodaje, rekao je načelnik Alen Andreškić 



LOPAR  Svečana sjednica Općine Lopar, održana jučer u Turističkom naselju San Marino, protekla je u znaku kritike projekata Vlade RH koji se tiču Lopara i otoka Raba u cjelini. Loparane posebno smeta način na koji se provodi privatizacija Imperiala, rapskog turističkog diva koji dobar dio prometa ostvaruje na području ove općine te najava prodaje Golog otoka. Sukus kritika je da se u ove projekte od golemog značaja za otok nikako ne može ići bez da se uključi Općina Lopar.


  – Imperial na ovom području godišnje zaradi oko 55 milijuna kuna, a država ga prodaje bez da je riješila brojna pitanja i probleme koji se vežu uz tu tvrtku. Kao novi vlasnici se spominju Valamar, Ugo, Karisma…, a sve to se rješava bez nas. Što će biti s 50 obitelji koje su upisane kao vlasnici zemljišta, a Imperial koristi to zemljište? Što će biti s ljudima koji tamo rade i o Imperialu im ovisi egzistencija? Mi ne vidimo jasne kriterije za prodaju, ni perspektivu nakon prodaje, rekao je načelnik Lopara Alen Andreškić, dodavši da nije protiv privatizacije, ali ne na ovaj način.


  Prodaja Imperiala je u fazi drugog kruga prikupljanja ponuda, nakon što je u prvom krugu stiglo 10 pisama namjere. Za kaznionicu na Golom otoku do 15. rujna prikupljaju se idejna rješenja i prijedlozi, što, kako su istaknuli iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), može na koncu rezultirati prodajom, ali i iznajmljivanjem.




  – Naši preci su još 1906. kupili zemljišta na Svetom Grguru i Golom otoku, ali 1947., u vrijeme komunističke vladavine, nestale su zemljišne knjige kao dokaz. Čujemo ovih dana da se prodaje Goli otok, ali poručujem DUUDI-ju da to neće proći bez nas, rekao je Andreškić.


  Ove i ostale projekte Vlade kritizirali su i pojedini gosti, redom zastupnici HDZ-a, Ivan Šuker, Tomislav Klarić i Loparanin Josip Borić te izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka Oleg Butković.  

– Imperijal je tajanstvena priča o kojoj nitko ništa ne zna. Pa ne može se cijeli jedan sustav prodati, a da nitko nema pojma na koji način će se to napraviti. Ta kuća je zadnjih pet desetljeća bila pečat na razvoj otoka i mi tražimo potpuno uključivanje ovdašnjih jedinica lokalne samouprave u postupak privatizacije, rekao je Borić, koji je po pitanju Golog otoka upozorio je da se zakonom otoci ne mogu prodavati, dok je Klarić istaknuo da svake godine dolazi u Lopar i da ovdje uvijek osjeti kako ljudi vole svoj otok i ovo mjesto:


– Sjetim se da se ništa ne može voditi ako se nema ljubavi prema tome. Ova Vlada stalno mijenja zakone jer očito ne voli raditi za domovinu. Upravo Lopar je dokaz da u Hrvatskoj nema previše općina, ali oni i to žele mijenjati jer ne vole, rekao je Klarić.


  Bivši ministar financija usredotočio se pak na mogućnost smanjenja poreza na dohodak:


– To je jedini porez koji ostaje tamo gdje porezni obveznici žive, a od njega se financiraju vrtići, škole, vatrogastvo… Neka Vlada pomogne građanima tako što će smanjiti PDV, odnosno posegnuti u svoj džep, a tuđe neka puste na miru, rekao je Šuker, aludirajući između ostaloga na mogući manjak u proračunu Lopara, ako dođe do smanjenja. Butković je dodao da će u slučaju smanjenja poreza na dohodak pasti komunalni standard u gradovima i općinama.     U nepolemičnom dijelu sjednice Andreškić je izložio najveće projekte Općine, poput dovođenja infrastrukture do radne zone Sorinj i pripreme dokumentacije za izgradnju fotonaponske elektrane.   – Naša dugoročna želja bila je da zadržimo stanovnike u Loparu i iako su na naše poteze neki gledali s čuđenjem, pokazalo se da smo uspjeli. Lopar je danas druga općina u Hrvatskoj po malom broju nezaposlenih, a prema posljednjem popisu, broj stanovnika povećao se za šest posto, rekao je Andreškić, a predsjednik Vijeća Damir Paparić istaknuo je da je protekla godina bila atipična jer su, osim krize, došle i loše vremenske prilike.

– A nama je glavna grana gospodarstva turizam. No podaci pokazuju da i nije bilo toliko loše, s 31. kolovozom imali smo index 97 posto u odnosu na prošlu godinu. Turizam međutim nije sam noćenje, svaki kišni dan donio je novu štetu, a bilo ih je mnogo, rekao je Paparić. Andreškić je dodao da je, po pitanju zarade, pad veći i iznosi oko 10 posto.


  Predsjednik HGK-a, Županijske komore Rijeka Vidoje Vujić iskoristio je priliku da apelira na pomoć poduzetnicima, čiji su projekti upitni nakon što su mnogo uložili. Loparane je pohvalio.  

  – Ova općina je napravila golem iskorak u razvoju. Ako se još riješi garaža i parking za turiste, bit će sjajno, rekao je Vujić. Zamjenica župana PGŽ-a Marina Medarić, inače Cresanka, istaknula je da je Županija uložila 15 milijuna kuna u trajektno pristanište Valbiska.


– Sada ste zaslužili još i ljepši, noviji, veći i brži brod. Mi otočani volimo trajekte, oni su jedan od bitnih uvjeta za ostanak na otoku, rekla je Medarić.