Problemi maslinara s Kvarnera

Kukac svrdlaš prouzročio 5 milijuna eura štete

Edi Prodan

Ono što je još veća šteta, nedostajat će iznimno kvalitetnog maslinovog ulja te će se tako otvoriti vrata uvozu proizvoda što ni izbliza nemaju kvalitetu krčkih ili creskih ulja



KRK » Nakon što je održavanjem 9. dana mladog maslinovog ulja u Vodnjanu, najvećoj maslinarskoj manifestaciji na sjevernom Jadranu i jednoj od najznačajnijih takvih priredbi u Hrvatskoj, na simbolički način, jer berba još uvijek traje, okončana ovogodišnja maslinarska sezona, nameće se određeni broj zaključaka. Što ni u kom slučaju ne idu u prilog velikom dijelu maslinara s Kvarnera.


   Kako se moglo zamijetiti – u Vodnjanu nije bilo ni jednog predstavnika kvarnerskih maslinara, za razliku od lani kad su čast Kvarnera ipak spasili lunski maslinari koji su posjetiteljima tog južnoistarskoga grada ponudili na kušanje svoja znamenita ulja. Velika je to šteta jer predstaviti se na jednom takvom mjestu u svakom slučaju donosi ako već ne direktnu zaradu, a ono svakako prestiž što kasnije može dovesti i do vrlo konkretnih zarada. S druge strane, u Vodnjanu se, uz čitav niz najznačajnijih istarskih uljara, moglo uočiti velik broj maslinara iz ostalih hrvatskih regija, primjerice s Hvara, a kao raritet ističemo dolazak proizvođača iz BiH, Neuma te Crne Gore koju su prezentirali barski maslinari.


  

Španjolsko ulje


Iako dakle nisu zamijećeni izlagači s Kvarnera, maslinara s tih prostora u Vodnjanu nije nedostajalo. Nemalo je stiglo vlasnika maslinika iz Luna, dok je Udruga maslinara otoka Krka Drobnica organizirala i jednodnevni izlet autobusom. Kako je poznato, jedan od najznačajnijih uzroka ovogodišnje nezainteresiranosti kvarnerskih maslinara za izlaganje u Vodnjanu je kukac svrdlaš. Prema procjenama samo na Kvarneru on je ove godine prouzročio po prilici 5 milijuna eura štete. Ono što je još veća šteta, nedostajat će iznimno kvalitetnog maslinovog ulja te će se tako otvoriti vrata uvozu proizvoda što ni izbliza nemaju kvalitetu krčkih ili creskih ulja. Kako možemo svjedočiti, na policama se već pojavljuje španjolsko maslinovo ulje s »romantičnim« hrvatskim nazivom čija je cijena niža od 40 kuna što teško da se kvalitetom približava domaćim proizvodima.





Iako se u medijima kukcu svrdlašu tek unazad dvije godine, barem na kvarnerskom području, posvećuje značjanija pažnja, riječ jo poznatoj pojavi. Svrdlaš je velike štete na maslinama sjevernodalmatinskih otoka, pa tako i u Lunu, činio i sredinom prošlog stoljeća kad je znao poharati i do 50 posto uroda. Kao i danas, jedini je lijek tada bio tretirati masline zaštitnim sredstvima i to najkasnije do travnja kad se pojavljuje.



   – Možemo žaliti i zbrajati štete, no ako nam ovo ne bude pouka za buduća vremena, ni ne zaslužujemo bolje, ističe nam Goran Marević, tajnik Drobnice.    Prema njegovim riječima masline treba tretirati zaštitnim sredstvima jer će se bez njih širenje svrdlaša biti neometano te tako izazvati još veće štete. Iako se u ova ekonomski teška vremena može posumnjati da se izbjegavanje korištenja zaštitnih sredstava može povezati s neimaštinom, Marević nas opovrgava tvrdeći da su investicije u zaštitu neznatne u odnosu na korist koju omogućavaju.    Je li onda krivnja u želji da se proizvede maksimalno ekološki proizvod ulja što će i zbog tog kriterija opravdati visoku cijenu – ove sezone litra ulja doseže iznos od oko 100 kuna, pitamo Marevića?    – Ma ni u kom slučaju. Zaštitna sredstva kojima se tretiraju maslinov svrdlaš kao i drugi nametnici imaju svoju karencu, odnosno period nakon kojeg postaju neškodljivi, a za njih također vrijedi da su netopiva u ulju te se na taj način dodatno izbjegava mogućnost njihova utjecaja na kvalitetu ulja, dodao je Marević.   

SMS poruke


Poruka ovogodišnjih Dana mladih maslinovih ulja u Vodnjanu bila bi: završilo je vrijeme »romantičnog« ili »vjerskog« (što Bog da) načina uzgoja maslina i proizvodnje maslinovog ulja. A obaveza da se maslinari ugledaju na vinogradare nameće se kao spasonosno rješenje. Kad bi se naime vinari ugledali na njih te izbjegavali primjenu zaštitnih sredstava, u Hrvatskoj vjerojatno uskoro ne bi bilo – hrvatskih vina. Svi preduvjeti za efikasnu zaštitu postoje jer Drobnica, agilna udruga maslinara otoka Krka ne samo da ima znanstvena saznanja kojim sredstvima, kada i kako tretirati masline već je u sve implementirala i informatičku, digitalnu tehnologiju – svaki njihov član SMS-om dobiva na vrijeme informaciju kada se što maslini ima činiti kako bi bila zdrava i rodna. Još samo kad bi te SMS-ove imao i tko pročitati…