Energetski samodostatni otok

Krk ide prema Suncu

Mladen Trinajstić

Misija osnivača Energetske zadruge jest obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost učiniti dostupnima svakom privatnom, pravnom i društvenom subjektu na otoku Krku



KRK Otok Krk ima realnu mogućnost postati energetski samodostatnim otokom s nekoliko većih komunalnih elektrana pogonjenih obnovljivim izvorima energije, otokom na kojem stanovništvo živi u energetski učinkovitim naseljima, prostorom u kojem velika većina zgrada proizvodi energiju jednaku ili veću od njenih potreba, područjem čije stanovništvo vodu, gdje god je to moguće, prikuplja, reciklira i racionalno troši.


Krk jest i još više može biti i područje na kojem se sav organski otpad u poljoprivredi, turizmu i domaćinstvima kompostira ili energetski iskorištava i gdje se u lokalnom prometu koriste pretežito električna vozila.  

Zahuktale aktivnosti


Sve ovo nije tek puka fantazija romantičnih energetskih utopista već dohvatljiva vizija bliže budućnosti na čijem ostvarenju već neko vrijeme intenzivno rade članovi Energetske zadruge »Otok Krk«, neprofitne organizacije koju je na osnivačkoj skupštini održanoj u srpnju ove godine u sjedištu krčke gradske uprave oformilo 19 osnivača, ekološki osvještenih pojedinaca, predstavnika udruga, otočnih lokalnih samouprava ali i komunalnih društava, posebice krčkih Ponikava koje, vodeći se svojom već zaživjelom strategijom poslovanja na postulatima održivog razvoja Energetskoj zadruzi daju nemalu logističku podršku.


   Upravitelj Zadruge Zdenko Kirinčić koji je ujedno i djelatnik Ponikava, prenio nam je kako se idućih dana zahuktavaju aktivnosti spomenute organizacije i to kroz niz informativno-edukativnih radionica kojima će se željama, ciljevima, nastojanjima, ali i planiranim aktivnostima spomenute udruge nastojati upoznati čim širi krug otočana. 

  – Naša, odnosno misija svih osnivača Energetske zadruge jest obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost učiniti dostupnima svakom privatnom, pravnom i društvenom subjektu na otoku Krku, a sve kako bismo umanjili, a potom i potpuno eliminirali ovisnost otočana o nestajućim i sve skupljim fosilnim gorivima, naglašava Kirinčić. Za ostvarenje tog cilja osmislili smo i u djelo počinjemo provoditi različite edukativne, organizacijske, pravne, poslovne, financijske i brojne druge modele i praksu, sve sa svrhom da se najveći dio aktivnosti u djelo provede oslanjanjem na otočne ljudske i materijalne resurse. Objašnjavajući što je EZ Otok Krk i čemu bi ona zapravo trebala poslužiti Kirinčić ističe kako rast cijena energije, kojem svjedočimo godinama, svakom otočnom domaćinstvu, ali i privrednom subjektu neminovno odnosi sve veći dio prihoda. Osjetljivost na daljnja poskupljenja, koja su uzgred rečeno neminovnost, može se izbjeći samo »prelaskom« na obnovljive energetske izvore. No, kad pojedinac pokuša na svojoj nekretnini primijeniti postulate za koje se zalažemo i uvesti neki od obnovljivih sustava u pravilu se suočava sa složenim procedurama i mnogim teško prihvatljivim financijskim uvjetima. Međutim, nastavlja upravitelj Zadruge, stvari postaju znatno lakše i jeftinije ako pojedincu u pomoć priskoči subjekt kojemu su sve navedene procedure poslovna rutina, koji može dogovoriti razne modele financiranja i koji je u poziciji od dobavljača potrebnih materijala i uređeja »isposlovati« značajnije količinske rabate, s obzirom da naručuje opremu za veći broj korisnika istovremeno. 





Prva u nizu radionica nazvanih »Idemo prema suncu« (o kojima će otočna javnost uskoro biti podrobnije informirana i putem promotivnih leteka koji će se Krčanima ovih dana distribuirati zajedno s Ponikvinim računima za komunalne usluge) održat će se već ovog petka (23. studenog) u Velikoj vijećnici Grada Krka s početkom od 18 sati. Druga radionica bit će u ponedjeljak (26. studenog) organizirana u dobrinjskom Domu, također od 18 sati. Tom će prigodom svi zainteresirani moći dobiti mnoštvo korisnih »zadrugarskih informacija« od Zorana Skale, predsjednika Energetske zadruge »Otok Krk« kao i zadružnog upravitelja Zdenka Kirinčića. Pobornici »defosilizacije« o svim će se aktivnostima i projektima te organizacije uskoro moći informirati i putem internetske stranice dostupne na adresi www.ezok.hr.



 


Poslovna politika


Vodeći se upravo tom jednostavnom i u praksi potvrđenom »poslovnom politikom«, svjesni činjenice da zelena energetika nije samo stvar ekologije i održivosti već i pravi, potencijalno vrlo isplativi »biznis« ali i spoznajom da na Krku danas nema takvog subjekta, odlučili smo sami stvoriti i takav subjekt kojem smo najbolju formu pronašli upravo u zadrugarstvu, prenosi nam Kirinčić. 19 osnivača – pojedinaca, ekoloških aktivista, predstavnika lokalnoga gospodarstva, lokalne uprave i komunalnih djelatnosti, ovog su se ljeta tako odlučili formalizirati svoja nastojanja i uključiti se u rad Zadruge u kojoj svi oni danas imaju jednak osnivački udio i po jedan glas. Radionice koje će, najprije u Krku i Dobrinju a potom i po cijelom otoku uslijediti idućih dana, zaključuje naš sugovornik, za temeljni će cilj imati informirati javnost o našim aktivnostima, upoznati ljude s našim nastojanjima i uputiti ih na korake koje kanimo poduzimati u svrhu promoviranja i opracionaliziranja svih naših nastojanja.