Nova adrenalinska atrakcija

Krk dobiva karting trkalište

Mladen Trinajstić

Iznenadio sam se shvativši da mnogi mladi Krčani nerijetko vikendima odlaze put Istre gdje već godinama postoje slični sadržaji – karting staze i trkališta koja privlače i brojne strane turiste, kaže Dragan Pavlović 

KRK  Grad i otok Krk uskoro će dobiti novi, zanimljiv i nadasve atraktivan sportsko-turistički sadržaj. Na Lizeru, lokalitetu tik uz mjesto na kojem se donedavna nalazilo neugledno gradsko odlagalište građevinskog materijala (koje je nedavano u potpunosti sanirano) uskoro svoja vrata otvara karting trkalište, objekt čiji se konačni obrisi već uvelike ocrtavaju i koji se rasprostire na zemljištu ukupne površine od čak tri tisuće kvadrata. Tri stotine metara duga te oko pet metara široka, dinamičnoj vožnji malih jurilica prilagođena trkališna staza već je gotovo u potpunosti završena. Kako nam prenosi Dragan Pavlović, krčki poduzetnik, a odnedavno i predsjednik novoosnovanog »Karting kluba Krk«, pred pokretačima tog ambicioznog projekta stoji još niz zahvata vezanih uz hortikulturalno odnosno funkcionalno uređenje staze, njenog okoliša i popratnih sadržaja, uključujući i dovršetak uređenja elemenata važnih za sigurnost budućih kartingaša.   

Deset kartinga



Nova vrijednost 


     Vodstvo novoosnovanog Karting kluba Krk, kaže Dragan Pavlović, i više je nego zadovoljno reakcijom Gradske vlasti kao i podrškom lokalnih turističkih institucija koje su u njihovom projektu prepoznale elemente koji bi mogli obogatiti ukupnu turističku ponudu grada i otoka Krka. Sadžaji koje ćemo ponuditi Krku i Krčanima, jednako kao i njihovim posjetiteljima, donijeti će novu vrijednost i atrakciju zbog koje će, uvjereni smo, ovaj otok biti još zanimljiviji svima koji traže aktivan i atraktivnim sadržajima ispunjen odmor, zaključuje naš sugovornik. 

  Bez prvenstvenih utrka 


     Karting staza, prenosi nam Dragan Pavlović, u svom današnjem obliku ipak neće biti takva da bi se na njoj mogle organizirati službene utrke kakve se boduju za Prvenstvo Hrvatske u kartingu. 

   – Za takvu vrstu natjecanja nužno je imati stazu minimalne duljine 800 metara i koja, uz ostalo, mora imati i startno-ciljnu ravninu ne kraću od stotinu metara. Ipak, tko zna, planova za budućnost nam ne manjka pa se možda s vremenom i na budućoj krčkoj stazi stvore obilježja još ozbiljnijeg trkališnog središta, zaključuje naš sugovornik. Dodaje kako će taj kompleks, za sad, ipak ponajprije biti okrenut zabavi, opuštanju i guštanju u rekreativnoj vožnji bolida čije će performanse, uvjeravaju nas pokretači tog projekta, zadovoljiti sve koji na Boduliji budu tražili aktivnosti koje podižu razinu adrenalina!



– Projekt koji je, nakon što nam je Gradsko vijeće nedavno dalo zeleno svjetlo za realizaciju izgradnje karting centra sad napokon dobio vjetar u leđa, svoje bi prve korisnike trebao ugostiti već koncem ove sezone, kaže Pavlović od kojeg doznajemo i da je staza izgrađena na privatnom zemljištu te da je projekt rezultat ulaganja sredstava koje je vodstvo Kluba prikupilo od brojnih sponzora. Radi se o sadržaju koji bi trebao biti nadopuna turističke ponude grada i otoka Krka, adrenalinskoj atrakciji kakvih do sad na našem području nažalost nije bilo i kakve, uvjerio sam se istražujući tržište, imaju svoje poklonike među brojnim ljetnim posjetiteljima grada i otoka, ali i lokalnim zaljubljenicima u vožnju, trke i sve ostale oblike benzinske zabave, naglašava mladi Krčanin. Pavlović ističe da će posjetiteljima prvog pravog otočnog karting centra već u prvim danima njegova rada na raspolaganju biti deset modernih kartinga, te još dva posebno prilagođena djeci staroj sedam i više godina. 


  Brojni poklonici




– Tek kad sam krenuo »čačkati« po toj temi shvatio sam koliko je već danas, posebice među mladima, širok krug poklonika ove vrste zabave. Iznenadio sam se shvativši da mnogi mladi Krčani nerijetko vikendima odlaze put Istre gdje već godinama postoje slični sadržaji – karting staze i trkališta koja tijekom ljetne sezone privlače i brojne strane turiste na čije dolaske i mi ovdje s pravom računamo, veli Pavlović. Taj na turizam oslonjeni komercijalni dio ovog projekta, nastavlja naš sugovornik, trebao bi omogućiti cjelogodišnje razvijanje karting sporta na ovom otoku, sustavnije promicanje svih vrsta auto-moto aktivnosti, provedbu različitih oblika prometno-sigurnosne edukacije mladih, ali i okupljanja svih dobnih skupina otočana. Naime, staza će biti samo jedan dio našeg novog sportsko-rekreacijskog centra uz kojeg uskoro kanimo izgraditi dječje igralište i slične sadržaje namijenjene obiteljima čiji bi članovi, svatko prema svome guštu, ondje trebali pronaći ponešto za sebe. 


   Pavlović kaže i da je pred investitorima u taj zanimljiv projekt još mnoštvo planiranih zahvata kojima bi se trebao »kultivirati« okoliš karting centra te zajedno sa susjednim područjem (na kojem i Grad u budućnosti planira razvijati rekreacijske sadržaje) pridonijeti stvaranju prave male oaza zelenila, sportsko-rekracijskih i zabavnih sadržaja.